U Sarajevu održana promocija trilogije Mehmedalije Hadžića

U Sarajevu održana promocija trilogije Mehmedalije Hadžića

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu organiziralo promociju trilogije profesora Mehmedalije Hadžića.

Promociji je prisustvovao reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

– Čestitam našem Mehmedaliji na djelima koja su izuzetno važna i cijenjena. Mehmedalija Hadžić – ime je poznato u našoj Islamskoj zajednici, pamte ga mnoge generacije.  Mi mlađi smo učili od onoga što je on pisao, govorio, objavljivao – kazao je reisul-ulema.

Naglasio je da je nesebičan rad Mehmedalije Hadžića u misiji islama nešto što “svakog od mlađih inspirira”.

– U Gradačcu, Srebreniku, Gračanici, u ovom kraju naše domovine, porodica Hadžić inače je ulemanska porodica, svi alimi iz ove porodice kada se pojave u našim džematima, posebno se cijeni i sluša ono što će reći. Kada bi se Mehmedalija pojavio u našim džematima, to bi se prepričavalo. Kada bi došao u naše džemate u tom dijelu domovine, zaista je bio poseban događaj. Molim Boga da njegove knjige imaju isti put koji su imali i njegovi vazovi u našem narodu. Oni su podizali naše biće. Sva njegova djela će nastaviti hod i bez Mehmedalije, ono što će ona u našem narodu donijeti kao novi miraz, nadam se da će biti blagoslovljeno kao što su bile njegove žive riječi u našem narodu – poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

unnamed.jpg - U Sarajevu održana promocija trilogije Mehmedalije Hadžića
Reisul-ulema: Rad Mehmedalije Hadžića u misiji islama inspiriše

Prisutnim se ovom prilikom obratio predsjednik Udruženja ilmijje vojni muftija Nesib-ef. Hadžić. On je podsjetio da Udruženje kontinuirano promovira publikacije istaknutih alima, među kojima je svakako i Hadžić.

– Mehmedalija Hadžić je jedan u plejadi naših istaknutih alima. Kada piše, on pokazuje raskoš svoje širine, dubine, razumijevanja tema o kojima piše i govori. Stoga smo rado prihvatili da budemo organizatori. Udruženje ilmijje okuplja sve one koji su u misiji islama, tako da je ovo jedna lijepa priča. Zahvaljujem se profesoru što nas je obogatio ovim knjigama. Želim kazati da Mehmedaliju poznajem dobro. Čitajući ove knjige, shvatio sam da bih ga mogao staviti u kontekst naslova njegovih knjiga, to je Mehmedalija Hadžić, čitav život se bavio time, kroz misiju – izjavio je Nesib-ef. Hadžić.

O knjigama “Sa Božijim poslanicima i vjesnicima – Mir s njima, “Sa ljudima i događajima” i “Sa Kur’anom mudrim i hadisom časnim”, osim autora, govorili su prof. dr. Almir Fatić, prof. dr. Enes Durmišević, prof. dr. Orhan Bajraktarević, Izedin Šikalo i Senada Tahirović.

– Vrlo je važno da je profesor Hadžić napisao ove tri knjige. Kroz te tri knjige mi, zapravo, možemo pratiti njegov život. Knjige aludiraju na tri perioda – period od prije agresije, tokom agresije i poslije agresije. Kroz ove knjige ga vidimo kao velikog alima, alima širokih uvida, spoznaja, alima koji zaista dobro poznaje temeljna islamska vrela Kur’an i hadis, alima koji poznaje muslimansku tradiciju u najširem smislu te riječi i prema kojoj ima jedan kritički odnos. On nije slijepi pristalica te tradicije, nego zaista u knjigama ima kritičku notu spram interpretativnih sadržaja muslimana kroz njihovu historiju, ali kritički posmatra i stvarnost u kojoj mi živimo – ocijenio je prof. dr. Almir Fatić.

Autor je, naglasivši da je danas izgubljen osjećaj šta je svrha ljudskog življenja na ovom svijetu, kazao da ove knjige nastoje da nas vrate nama samima, odnosno Bogu.

– Svi mi nosimo Dragog Allaha u srcu, odnosno Njegovu Knjigu i slijedimo Njegovog poslanika. Kao što je promotora na jednoj od promocija kazao – ove knjige će, kako vrijeme prolazi, biti sve značajnije, jer će se ljudi sve više udaljavati od onih ciljeva na kojima smo mi Bošnjaci gradili svoju tradiciju, prošlosti. Bez vraćanja svojoj tradiciji, bez njenog razumijevanja, u knjigama se to jasno govoriti, ne možemo razumjeti i živjeti našu sadašnjost na način da ona osigura bolju budućnost – poručio je autor.

Djela Mehmedalije Hadžića svjedoče da je sve vrijeme dugogodišnjeg intelektualnog djelovanja bio vezan za pisanu riječ, da je bio i ostao “javni intelektualac”, čovjek koji javno manifestira svoju brigu za stanje i stvari koje ga se nužno ne dotiču, ali prema kojima osjeća svoju odgovornost upravo zbog vrijednosti u koje vjeruje i životnog puta koji je odabrao.

(MINA)

Previous FERK odobrio poskupljenje električne energije od 10 posto 
Next Vahida Velić: Bosanka u Evropskoj svemirskoj agenciji

You might also like

SANDŽAK

Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku: Izbor jezika je i izbor vlastite kulture i identiteta

U opštinama regije Sandžak na jugozapadu Srbije 21. februar obilježava se kao Dan školstva na bosanskom jeziku. Svog prvog javnog časa na bosanskom jeziku, prije 11 godina u novopazarskoj Gimnaziji,

BH RAZGLEDNICA

Ne diraj, ni u snu, Moju Bosnu!

  NE DIRAJ Ne diraj, ni u snu, Moju Bosnu! A na Hercegovinu I ne pomišljaj! To je moj zavičaj, I moram ga ostaviti U amanet, Svojoj kćerki I svome

TURIZAM

Sa 25 godina starim automobilom duž Puta svile: Ridžal namjerava napisati najpotpuniji putopis Puta svile do sada

Oduvijek je nadahnjivao putnike, pjesnike i pisce, njime je jednom putovao poznati venecijanski avanturista Marko Polo. A posljednjih godina se o Putu svile ponovo raspravlja u svjetskoj politici. Ali većina