U Sarajevu predstavljeni turistički potencijali Tuzle

U Sarajevu predstavljeni turistički potencijali Tuzle

U organizaciji turističkih zajednica Kantona Sarajeva i Grada Tuzle, u Vijećnici je jučer predstavljen program „Ljetujte u Tuzli“

Promociji su prisustvovali gradonačelnici Sarajeva i Tuzle, Benjamina Karić i Jasmin Imamović te predstavnici dviju turističkih zajednica.

Gradonačelnica Karić kazala je kako iz Vijećnice šalju poruku jedinstva, zajedništva i saradnje glavnog grada sa svim drugim gradovima BiH.

Ono s čim se Tuzla u kontekstu ljetnog turizma najviše može pohvaliti svakako su Panonska jezera, jedina slana jezera u Evropi, koja se prostiru na površini od više od 20.000 kvadratnih metara.

Jasmin Imamović ističe kako je jezera dosad posjetilo više od pet miliona građana:

“Mi u Tuzli vjerujemo da jedino vrijedi živjeti zajedno, da jedino vrijedi živjeti normalno, da su različitosti bogatstvo. Sjedimo u Vijećnici koja je iz aspekta arhitekture trijumf jedinstva različitosti”, rekao je Imamović te dodao:

“Pozivam vas da dođete na plažu koja je iznad standarda Plave zastave, čiji su standardi viši od bilo koje plaže na jadranskoj obali, da dođete u grad sa zrnom soli.”

Kenan Magoda, ispred Turističke zajednice Kantona Sarajevo, naglasio je kako BiH ima šta da pokaže te kako sektor turizma jedino zajednički može prebroditi pandemiju.

Raduje se saradnji Sarajeva i Tuzle, ali i drugih gradova BiH:

“Ono što je najvažnije jeste da na međunarodno tržište moramo izaći jedinstveni. Turista ne zna da li je u Kantonu Sarajevu ili u Tuzli, da li je u RS-u ili Federaciji. To je ona poruka koju turizam treba i mora da pošalje svijetu. Na nama je da pokažemo ljepote ovog grada i države. Ovo je samo jedna uvertira i nastavak saradnje umrežavanja gradova u BiH”, riječi su Magode.

“Budući da smo opredijeljeni da samo kroz zajedničke projekte možemo u najboljem svjetlu predstavljati BiH, svaki od naših gradova ima svoju jedinstvenu ponudu i ni u kom slučaju nismo konkurencija. Naprotiv, možemo zajednički polučiti još bolje rezultate”, kazala je Amra Jaganjac, voditeljica ureda Turističke zajednice grada Tuzle.

U okviru predstavljanja Tuzle u Sarajevu, otvorena je i izložba posvećena znamenitim tuzlanskim slikarima Ismetu Mujezinoviću i Adeli Ber, prvoj školovanoj slikarici u BiH te postavka posvećena književnicima Meši Selimoviću i Drvišu Sušiću.

Previous Hercegovački biznismen kod kojeg su pronađeni lanseri raketa pušten na slobodu
Next Bosanski jezik kao jedan od zvaničnih na Diplomatskom forumu u Antaliji

You might also like

BAŠTINA

Tešanjska sahat-kula dobila novog ‘čuvara vremena’

Od 21 sahat-kule koje su ostale kao spomen obilježja jednom načinu života, samo se 4 i danas održavaju i prikazuju vrijeme. Jedna od njih je i tešanjska sahat-kula, čije je

BH RAZGLEDNICA

“Bosna i Hercegovina – 80 najljepših mjesta” vodič za putovanje domaćih i stranih turista

“Bosna i Hercegovina – 80 najljepših mjesta” knjiga je koja je objavljena prije desetak dana, putopisca Roberta Dacešina i djevojke Ene Filipović koji su na ovom vodiču za putovanja radili

BH RAZGLEDNICA

Turista u Kantonu Sarajevo više za 16,3 posto

Kanton Sarajevo u julu ove godine posjetila su 86.244 turista, koji su ostvarili ukupno 189.032 noćenja. U prvih sedam mjeseci ove godine broj turista u Kantonu Sarajevo bio je veći