U Sarajevu promovirana Monografija Mladi Muslimani – I tom

U Sarajevu promovirana Monografija Mladi Muslimani – I tom

Udruženje Mladi muslimani, u saradnji s Naučno-istraživačkim institutom Ibn Sina, večeras je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu organiziralo promociju Monografije Mladi muslimani – I tom.

Ova monografija, autora Armina Džunuzovića, sadrži biografije 100 istaknutih pripadnika organizacije Mladi Muslimani, osnovane 1939. godine.

– Radi se o osnivačima i prvim generacijama Organizacije. Ova naučna publikacija je nastajala godinama na osnovu naše dostupne ahrivske građe u Udruženju, i drugih izvora. Publikacija je prva u nizu planiranih, s obzirom da je više od 1.000 ljudi bilo obuhvaćeno sudskim procesima Mladim Muslimanima nakon Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji. Istraživanja se nastavljaju, očekujemo da se u narednom periodu pojavi i drugi tom – izjavio je Sanadin Voloder, sekretar Udruženja Mladi muslimani. 

Autor Džunuzović je naglasio da je izlazak ove monografije veliki uspjeh naše historiografije, “jer su teme o kojima Monografija govori predstavljene kao tabu teme”.

– Ovaj uspjeh je izrazito velik jer nam opisuje poseban period u našoj historiji, posebno u bošnjačkoj historiji, opisuje ljude, a kroz ljude priča priču o vremenu i ideji Mladih Muslimana, borbi, istrajnosti – naglasio je autor. 

Na promociji se obratio i direktor Instituta Ibn Sina Muhammed Husein Abbasi.

– Drago mi je da istaći da Ibn Sina u Bosni i Hercegovini svakih nekoliko godina predstavi neki važan projekat, koje provodimo ili sami ili sa drugima. Institut ima čast da je i danas prisutan kao suizdavač ovog važnog historijskog djela – kazao je, između ostalog, on.

Pored interaktivnog predstavljanja sadržaja Monografije, u interpretaciji Maida Dizdarevića i Amine Kahriman, ovom prilikom premijerno je izvedena Koračnica Mladih Muslimana, odnosno himna koju je napisao Esad Karađozović, jedan od osnivača Organizacije. Koračnicu je izveo dio Hora Medrese “Osman-ef. Redžović”.

Recenziju za Monografiju napisao je i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, a izdavači Monografije su Udruženje Mladi muslimani i Institut Ibn Sina. 

Izvor: Preporod.info

Previous Podsjećanje: WikiLeaks o padu aprilskog paketa ustavnih promjena
Next Potvrđeni mečevi osmine finala EURO 2024

You might also like

NAŠI DANI

Neka je rahmet duši Isnama Taljića našeg velikog književnika

Književnik Isnam Taljić, rođen  1954. godine u Vlasenici, preselio je na Ahiret sinoć u Sarajevu. “Ja sam iz Vlasenice i Srebrenica je dio moga zavičaja. Među dosad ukopanim Bošnjacima u

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Salkan Delić ostvario dječački san: Kur’an na Brajevom pismu za slijepe u Bosni i Hercegovini

U Domu kulture u Srebreniku ovih je dana po prvi put u Bosni i Hercegovini promovisan kompletan Kur’an na Brajevom pismu. Salkan Delić, profesor Islamske vjeronauke, od rođenja slijep, najzaslužniji

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U prepunoj sarajevskoj Vijećnici promovisana knjiga “Nastanak Republike Srpske”

Knjiga “Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)”, autora Muamera Džananovića, Hikmeta Karčića i Jasmina Medića, promovisana je sinoć u sarajevskoj Vijećnici.