U Sarajevu promovisana knjiga “Kćeri magle”: Priča o Gorancima, narodu koji je svačiji i ničiji

U Sarajevu promovisana knjiga “Kćeri magle”: Priča o Gorancima, narodu koji je svačiji i ničiji

Namik Dokle, poznati albanski pisac, promoviosao je danas u Bošnjačkom institutu u Sarajevu roman “Kćeri magle” objavljen u izdavačkoj kući Connectum iz Sarajeva, koji obrađuje život i patnje Goranaca iz devet sela što su nakon podjele Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ostali u Albaniji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovaj roman govori o jednom narodu koji je vodio težak život tokom svih režima. Svih 29 sela Gore su u jednoj unikatnoj teritoriji, ali su odvojeni na tri države. Devet sela su Albaniji, 18 je na Kosovu i dva u Makedoniji. Govorimo o svim patnjama kroz koje čovjek prolazi, ali ključna poruka u ovom romanu nije opisati patnju ljudi, već kako se oni odnose prema patnji. Prva poruka ovog romana je jedna – ili jesi ili nisi čovjek”, kazao je za AA Dokle.

Goranci ili Gorani su južnoslavenski narod koji vijekovima naseljava područje Gore, geografski region na jugu Kosova, na sjevernim obroncima Šar Planine. Ima ih također u devet sela sjeverne Albanije, na granici s Kosovom, i u dva u Makedoniji.

Isnam Taljić, bosanskohercegovački prozni pisac, recenznt i redaktor bosanskog prijevoda romana, istakao je da je “Kćeri magle” čudesna knjiga, koja govori o narodu “izgubljenomm u vrletima gdje žive u Gori, koju su državne granice pocijepale između sebe”.

“Ovim romanom pisac šalje snažnu umjetničku poruku i vrlo je teško bilo izaći iz dokumentarnog domena i napisati potpuno umjetničko, literalno djelo čiji junaci umnogome podsjećaju na sudbinu bošnjačkog naroda. Koliko god su Bošnjaci odvojeni od matice kada su ostali u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i oni koji su išli u Tursku – teško patili, Gorancima je još bilo teže, pogotovo što su razdijeljeni između triju država”, kazao je Taljić.

Adijata Ibrišimović-Šabić, promotorka knjige, navela je da se radi o angažovanoj knjizi pisanoj u slavu onih koji istrajavaju u nemogućim uslovima svakodnevnice nametnute mjestom rođenja, jezikom i porijeklom.

knjiga

“Knjiga govori o narodu koji je rasijan, koji je svačiji i ničiji. Ovo je roman iz kojeg sam možda naučila više nego iz udžbenika historije. To je angažovana knjiga pisana u slavu onih koji istrajavaju u nemogućim uslovima svakodnevnice nametnute mjestom rođenja, jezikom i porijeklom. Angažovana je zbog toga što pokazuje kako uistinu treba konačno zauzeti stranu i angažovana je da slavi narod koji živi na granici u zemlji koju su sabljom presjekli”, kazala je Ibrišimović-Šabić.

“Kćeri magle”, dodala je, roman je o Gori i Goranima o snazi i ljepoti čovjeka koji zadržava za sebe pravo da bude i ostane svoj – u svom jeziku, tradiciji, običajima i zajednici.

“Ovdje je Namik Dokle uspio od porodične i hronike jednog sela izgraditi hroniku jedne oblasti i zemlje, satkati još jednu priču o svom narodu. ‘Kćeri magle’ je svakako knjiga o vrijednostima časnog, jednostavnog poštenog života. I u najsurovijim uvjetima strahovlade, gladi, surove klime, kao da poručuje Namik Dokle svojim romanom, sve je krajnje jednostavno – ili jesi ili nisi čovjek”, rekla je Ibrišimović-Šabić.

Namik Dokle rođen je u albanskom gradu Draču. Bio je potpredsjednik i predsjednik Parlamenta te potpredsjednik Vlade Albanije. Piše poeziju i prozu, a najpoznatiji je kao dramski pisac.

Previous Bosna i Hercegovina je najmanje zadužena država u Evropi!
Next General Izet Nanić - bosanski heroj, ponos Krajine i države rođen je na današnji dan

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Sarajevu počeo sajam “Knjige u nišama”

Šesti sajam “Knjige u nišama” (KUN) počeo je danas organizaciji JU Bosanski kulturni centar (BKC) Kantona Sarajevo i Zajednice izdavača u Bosni i Hercegovini, a trajat će do 16. decembra

RIJEČ

Dževad Karahasan: Sarajevo je kasaba koliko i New York

Iz štampe je prije nekoliko dana izašao novi roman nagrađivanog književnika i uvaženog akademika Dževada Karahasana. “Uvod u lebdenje” nastajao je skoro 30 godina, od oktobra 1998, a objavila ga

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Mak Dizdar – cijelim svojim pjesničkim bićem stajao je uz svoju Bosnu

Prije 51 godinu (14. jula) preminuo je istaknuti bosanski pjesnik Mehmedalija Mak Dizdar. Na njegovoj sahrani, Ćamil Sijarić izgovorio je ove riječi: “A se leži dobri čovjek i pjesnik Mak