U Sarajevu se održava konferencija “Zelena ekonomija – uspješnije poslovanje“

U Sarajevu se održava konferencija “Zelena ekonomija – uspješnije poslovanje“

U Sarajevu se danas održava konferencija “Zelena ekonomija – uspješnije poslovanje“, a riječ je o događaju koji okuplja privrednike i finansijske institucije radi diskusije o tome šta zelena tranzicija znači za privatni sektor u Bosni i Hercegovini, javlja AA.

Organizatori su istakli kako će se razgovarati o ključnim reformama za iskorištavanje potencijala, o koristima kompanija od zelenih ulaganja i njihovog pristupa tranziciji, ali i o mogućnostima finansiranja zelenih proizvoda u BiH.

Ono što je izrazito značajno jeste da će biti govora o zelenoj ekonomiji kao učinkovitom sredstvu za ekonomski oporavak zemlje te prevazilaženju krize uzrokovane pandemijom COVID-19.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera istakla je kako je prioritet njihovih aktivnosti u BiH da zainteresiraju kompanije za zelena rješenja.

“Ono što su pokazali rezultati naših istraživanja je da postojeći obrasci ekonomskog djelovanja kompanija u svijetu jednostavno su neodrživi za budućnost planete. Stepen zagađenja i otpada koji se generira daleko prevazilazi recikliranja i odlaganje. Govorimo o tome kako promijeniti ove obrasce, ekonomske trendove i to ne samo u okviru globalnih diskusija već vrlo konkretno i direktno ovdje na terenu u BiH, sa privatnim sektorom, jednako kao i sa bankarskim”, kazala je Nedera.

Pojasnila je kako bankarski sektor uvjerava da su dostupne kreditne linije koje omogućavaju takozvano zeleno finansiranje, a koje omogućava mjere tranzicije u pravcu manjeg zagađenja i zelenog poslovanja. Međutim, kako je navela, dostupna sredstva se ne koriste u dovoljnoj mjeri.

“U okviru današnje diskusije razgovaramo sa predstavnicima privatnog sektora, bankarskog, razvojnim bankama, međunarodnim finansijskim institucijama na temu kako povećati potražnju za ovakvim sredstvima i za ovakvom vrstom investicija. Razgovaramo na temu kako planirati ovakve investicije i dalje u budućnosti, koje će omogućiti brzu tranziciju ka ekološki prihvatljivim modelima poslovanja”, istakla je Nedera.

Predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH i direktor Cementare Kakanj Branimir Mujdža poručio je kako je cilj konferencije, a i odgovornih kompanija, ostvariti što bržu tranziciju prema zelenoj ekonomiji.

“Moderan način življenja, moderne potrebe poslovanja, klimatske promjene i naučne spoznaje o efektima takvih promjena dovele su do toga da postoji potreba za što bržom transformacijom načina poslovanja i za što hitnijom tranzicijom u takozvano zeleno društvo i zelenu ekonomiju. To pitanje nije samo želja, to je isto tako i potreba, i okolnost kojoj se trebaju prilagoditi sve naše kompanije u BiH, jednako tako i naše društvo, kako bi u skladu sa prirodom ostvarili ono što želimo, a to je sklad i održivi razvoj”, rekao je Mujdža.

Naglasio je kako tranzicija nema alternativu, jer živimo u vrlo dinamičnom i svijetu brzih promjena, i svako u svemu tome ima neki dio odgovornosti.

“Mi kao kompanija svakog dana, u svakoj sekundi svoga rada stvaramo neku novu vrijednost i zaista smo ponosni na činjenicu da smo dobitnici priznanja UNDP-a dvije godine zaredom, a to neka bude putokaz ostalim kompanijama u BiH da sa puno ulaganja, odgovornim pristupom, investicijama, sa jasnom vizijom možemo ostvariti napredak”, smatra Mujdža.

Istakao je, u tom kontekstu, da kompanije koje budu reagovale brzo, odlučno i odgovorno su kompanije koje će opstati na tržištu, dok one koje budu spore i neodlučne će jako teško pronaći mjesta u modernom poslovanju.

“Želimo afirmirati vrijednosti zelene ekonomije. Mi imamo želju da zajedno kreiramo jednu bolju budućnost, odgovornije poslovanje u Bosni i Hercegovini, kako bi živjeli u skladu s prirodom i kako bi planetu ostavili u što boljoj situaciji našim generacijama koje dolaze”, zaključio je Mujdža.

Učesnici konferencije će diskutovati o tome zašto zelena ekonomija ima smisla za poslovanje, pokretanje zelene ekonomije u Bosni i Hercegovini, te koji su to finansijski instrumenti za zelenu ekonomiju.

Kriza uzrokovana COVID-19 pandemijom prilika je za približavanje interesa vlada, finansijskih institucija i privrednika u donošenju pametnih odluka za prelaz na zelenu i kružnu ekonomiju te istovremeni napredak u ispunjavanju obaveza Pariškog klimatskog sporazuma i zahtjeva pristupanja Evropskoj uniji.

Previous Probijena druga cijev tunela Ivan
Next Jezik istine je jasan i razgovjetan - trajan kao takav, ne briše se gumicom ili smišljenom laži

You might also like

Ekonomija/Biznis

Hercegovački vinari “trljaju ruke” nakon uspješne godine

  Iza hercegovačkih vinara je uspješna godina. Svi zadovoljno trljaju ruke, jer je prinos bio sjajan, a kvalitet grožđa na najvišem nivou. Rezultati su u nekim od vinarija najuspješniji otkad

MADE IN BOSNIA-387

Rast industrijske proizvodnje u Bosni i Hercegovini 12,3 posto

 Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u osam mjeseci (januar-august) ove godine zabilježila je rast od 12,3 posto u odnosu na isti period lani. U augustu ove, u odnosu na

Ekonomija/Biznis

Bihać: Gradi se fabrika za obradu metala vrijedna pet miliona eura

Podrška Gradske uprave Bihać svakom novom investitoru koji želi otvarati proizvodne pogone na području grada jedan je od prioritetnih zadaća Grada Bihaća i njegovih resornih službi. Potvrdio je ovo i