U Sarajevu se održava konferencija “Zelena ekonomija – uspješnije poslovanje“

U Sarajevu se održava konferencija “Zelena ekonomija – uspješnije poslovanje“

U Sarajevu se danas održava konferencija “Zelena ekonomija – uspješnije poslovanje“, a riječ je o događaju koji okuplja privrednike i finansijske institucije radi diskusije o tome šta zelena tranzicija znači za privatni sektor u Bosni i Hercegovini, javlja AA.

Organizatori su istakli kako će se razgovarati o ključnim reformama za iskorištavanje potencijala, o koristima kompanija od zelenih ulaganja i njihovog pristupa tranziciji, ali i o mogućnostima finansiranja zelenih proizvoda u BiH.

Ono što je izrazito značajno jeste da će biti govora o zelenoj ekonomiji kao učinkovitom sredstvu za ekonomski oporavak zemlje te prevazilaženju krize uzrokovane pandemijom COVID-19.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera istakla je kako je prioritet njihovih aktivnosti u BiH da zainteresiraju kompanije za zelena rješenja.

“Ono što su pokazali rezultati naših istraživanja je da postojeći obrasci ekonomskog djelovanja kompanija u svijetu jednostavno su neodrživi za budućnost planete. Stepen zagađenja i otpada koji se generira daleko prevazilazi recikliranja i odlaganje. Govorimo o tome kako promijeniti ove obrasce, ekonomske trendove i to ne samo u okviru globalnih diskusija već vrlo konkretno i direktno ovdje na terenu u BiH, sa privatnim sektorom, jednako kao i sa bankarskim”, kazala je Nedera.

Pojasnila je kako bankarski sektor uvjerava da su dostupne kreditne linije koje omogućavaju takozvano zeleno finansiranje, a koje omogućava mjere tranzicije u pravcu manjeg zagađenja i zelenog poslovanja. Međutim, kako je navela, dostupna sredstva se ne koriste u dovoljnoj mjeri.

“U okviru današnje diskusije razgovaramo sa predstavnicima privatnog sektora, bankarskog, razvojnim bankama, međunarodnim finansijskim institucijama na temu kako povećati potražnju za ovakvim sredstvima i za ovakvom vrstom investicija. Razgovaramo na temu kako planirati ovakve investicije i dalje u budućnosti, koje će omogućiti brzu tranziciju ka ekološki prihvatljivim modelima poslovanja”, istakla je Nedera.

Predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH i direktor Cementare Kakanj Branimir Mujdža poručio je kako je cilj konferencije, a i odgovornih kompanija, ostvariti što bržu tranziciju prema zelenoj ekonomiji.

“Moderan način življenja, moderne potrebe poslovanja, klimatske promjene i naučne spoznaje o efektima takvih promjena dovele su do toga da postoji potreba za što bržom transformacijom načina poslovanja i za što hitnijom tranzicijom u takozvano zeleno društvo i zelenu ekonomiju. To pitanje nije samo želja, to je isto tako i potreba, i okolnost kojoj se trebaju prilagoditi sve naše kompanije u BiH, jednako tako i naše društvo, kako bi u skladu sa prirodom ostvarili ono što želimo, a to je sklad i održivi razvoj”, rekao je Mujdža.

Naglasio je kako tranzicija nema alternativu, jer živimo u vrlo dinamičnom i svijetu brzih promjena, i svako u svemu tome ima neki dio odgovornosti.

“Mi kao kompanija svakog dana, u svakoj sekundi svoga rada stvaramo neku novu vrijednost i zaista smo ponosni na činjenicu da smo dobitnici priznanja UNDP-a dvije godine zaredom, a to neka bude putokaz ostalim kompanijama u BiH da sa puno ulaganja, odgovornim pristupom, investicijama, sa jasnom vizijom možemo ostvariti napredak”, smatra Mujdža.

Istakao je, u tom kontekstu, da kompanije koje budu reagovale brzo, odlučno i odgovorno su kompanije koje će opstati na tržištu, dok one koje budu spore i neodlučne će jako teško pronaći mjesta u modernom poslovanju.

“Želimo afirmirati vrijednosti zelene ekonomije. Mi imamo želju da zajedno kreiramo jednu bolju budućnost, odgovornije poslovanje u Bosni i Hercegovini, kako bi živjeli u skladu s prirodom i kako bi planetu ostavili u što boljoj situaciji našim generacijama koje dolaze”, zaključio je Mujdža.

Učesnici konferencije će diskutovati o tome zašto zelena ekonomija ima smisla za poslovanje, pokretanje zelene ekonomije u Bosni i Hercegovini, te koji su to finansijski instrumenti za zelenu ekonomiju.

Kriza uzrokovana COVID-19 pandemijom prilika je za približavanje interesa vlada, finansijskih institucija i privrednika u donošenju pametnih odluka za prelaz na zelenu i kružnu ekonomiju te istovremeni napredak u ispunjavanju obaveza Pariškog klimatskog sporazuma i zahtjeva pristupanja Evropskoj uniji.

Previous Probijena druga cijev tunela Ivan
Next Jezik istine je jasan i razgovjetan - trajan kao takav, ne briše se gumicom ili smišljenom laži

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Prvi put značajniji izvoz uglja iz Bosne, u junu 31.000 tona

U Bosni i Hercegovini je u junu proizvedena 561.000 tona mrkog uglja, a u izvoz je otišla 31.000 tona, izvještava Indikatorba. Ovo je prvi put da izvoz uglja ima značajniji

Ekonomija/Biznis

Povećanje stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini u 2021

Prema objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja za period januar-septembar 2021.godine iznose 1.049.000.000 KM, što predstavlja povećanje od 65% u odnosu na isti period 2020. godine. Uz

MADE IN BOSNIA-387

Softver industrija: Oni izvoze bosansku pamet i jačaju bh. ekonomiju

Softver industrija je prava oaza dobro plaćenih poslova u pustinji kakvom se često čini Bosna i Hercegovina. Ova oblast u posljednjih nekoliko godina doživjela je stabilan trend rasta (72 posto