U Sarajevu sutra počinje Sarajevo Halal Fair 2019

U Sarajevu sutra počinje Sarajevo Halal Fair 2019

Tokom tri dana Sarajevo Halal Faira (SHF) 2019 za učesnike i posjetitelje bit će organiziran bogat program s nizom vrlo zanimljivih sadržaja tokom kojih će imati priliku upoznati se sa svjetskim trendovima halal-industrije, čuti neke od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za halal i islamske finansije, a bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal-proizvoda i pružalaca halal-usluga iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Kazahstana, Litvanije, Maroka, Omana i Tunisa, javlja AA.


Na SHF 2019 predstavit će se 108 izlagača iz 36 zemalja svijeta.

SHF 2019 bit će održan u Centru Skenderija u Sarajevu od 26. do 28. septembra ove godine, a organizatori Sajma su Bosna Bank International, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, uz podršku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH te Udruženja halal-industrije koje djeluje pri Privrednoj Komori FBiH.
Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Ove godine će SHF 2019 započeti u srijedu navečer, 25. septembra, večerom dobrodošlice za učesnike i goste sajma. Domaćini večere dobrodošlice su Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, i Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI.

Svečana ceremonije otvaranja bit će održana prvog dana SHF 2019, a učesnicima će se obratiti Amer Bukvić, direktor BBI, Saifuddin Nasutiion Ismai, ministar unutrašnje trgovine i pitanja potrošača Malezije, Ayman Amin Sejiny, izvršni direktor Islamske korporacije za razvoj privatnog sektora (ICD) pri Islamskoj razvojnoj banci (IsDB), Israfil Kuralay, zamjenik predsjednika Privredne komore Istanbula (ITO), Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, Husein ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, i Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, a učesnicima SHF 2019 i ove godine će se videolinkom obratiti Mahathir Mohamad, premijer Malezije.

Prvog dana SHF 2019 učesnici će imati priliku prisustvovati panelu “Jugoistočna Azija – halal izgledi i mogućnosti za region Jugoistočne Evrope”, u okviru koje će panelisti govoriti o mogućnostima nastupa i plasmana proizvođača halal-proizvoda i pružatelja halal-usluga iz našeg regiona na najvećem svjetskom halal-tržištu.

Okrugli sto bosanskohercegovačkih i malezijskih privrednika, također, će biti održan prvog dana SHF 2019, a posebna pažnja bit će posvećena Halal Vision 2020 – viziji u kojoj halal-industrija i njen rast i razvoj zauzimaju posebno mjesto. Uvodno izlaganje na ovom okruglom stolu imat će Saifuddin Nasutiion Ismai, ministar unutrašnje trgovine i pitanja potrošača Malezije.

Prvog dana SHF 2019 posjetiteljima će biti predstavljena knjiga “Halal – standard po mjeri čovjeka”, autora dr. Aldina Dugonjića, rukovoditelja Centra za certificiranje halal kvalitete u Zagrebu.

Drugog dana SHF 2019, u petak, 27. septembra, bit će održan veliki sastanak direktora banaka koje posluju u skladu s islamskim principima pod nazivom “Međunarodna platforma za saradnju islamskih finansijskih institucija”.

Panel diskusija razvoj halal-tržišta Bosne i Hercegovine i Saudijske Arabije okupit će bh., regionalne i poslovne ljude iz Saudijske Arabije u okviru kojega će biti razgovarano o mogućnostima saradnje u oblasti halala. Privrednici iz Saudijske Arabije zainteresirani su za uspostavljanje saradnje u oblasti halal-turizma i halal-hrane, a posredstvom BBI VIP Business Cluba koji djeluje u okviru Bosna Bank International (BBI) tokom sajma bit će organizirani poslovni B2B sastanci s ciljem povezivanja bh., regionalnih i arapskih privrednika.

Info dani Udruženja halal-industrije pri Privrednoj komori Federacije BiH bit će posvećen temi “Ugovor o slobdnoj trgovini BiH-Turska: prilike, šanse i izazovi”.

Treći dan SHF 2019, u subotu 28. septembra2019. godine, započet će dodjelom nagrada SHF 2019 najuspješnijim sudionicima.

Centralni događaj trećeg dana SHF 2019 je održavanje takmičenja u inovacijama “Transformers Roadshow” u organizaciji Islamske razvojne banke (IsDB) koje je ove godine prvi put organizirano u našem regionu. Takmičare će, pored ostalih, pozdraviti Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.
Pobjednici takmičenja bit će proglašeni istoga dana, a tri najbolja projekta bit će nagrađeni s po 3.000 dolara i svoje projekte će moći predstaviti na svjetskom takmičenju u Senegalu.

Tokom tri dana SHF 2019 posjetitelji će moći uživati u kulinarskim delicijama kineske, malajske, indonezijske i bosanskohercegovačke kuhinje pripremljene u skladu s halal-standardima.
Cijena ulaznica za posjetitelje je dvije KM, a cjelokupan prihod od prodatih ulaznica BBI će uplatiti SOS dječijim selima u Bosni i Hercegovini.

Previous Privreda USK - nekad 'crna rupa', danas pozitivan primjer za čitavu državu
Next Doha: Upriličen doček za naše atletičare

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Imaju više košnica nego stanovnika i prave odličan med

Na području ove opštine ima oko 5.000 košnica. Više nego stanovnika. Po posljednjem popisu njih ima oko 3.5 hiljade. Ljubinjski pčelari uglavnom su opredijeljeni za proizvodnju meda, a rjeđe drugih

Ekonomija/Biznis

„On-Group“u našoj zemlji otvara urede – zanimljiva djelatnost njemačke firme

Njemačka firma „On-Group“ otvorila je u Bihaću svoj ured u kojem je zaposlila 14 mladih osoba koje će, uz obavezno poznavanje njemačkog jezika, kandidate kojima je oduzeta vozačka dozvola zbog

Ekonomija/Biznis

Brčko: Vratio se iz Amerike kako bi dao doprinos lokalnoj zajednici (Video)

  Priča o mladom Bosancu Mirsadu Busuladžiću, koji se vratio u Brčko iz Amerike da bi realizovao svoj san da, s češljem i makazama u rukama, uređuje sugrađane na obostrano