U Semberiji počela žetva pšenice, kilogram će koštati kao kifla?

U Semberiji počela žetva pšenice, kilogram će koštati kao kifla?

Zbog povoljnih vremenskih prilika, žetva pšenice u Semberiji, najvećoj žitnici naše zemlje, počela je gotovo mjesec ranije nego inače. Kao i prethodnih, ratari su i u ovu žetvu ušli sa neizvjesnošću.Dok pšenicu predaju u mlinove, nije poznato koja će biti njena otkupna cijena. Da li će, kilogram pšenice i ove godine koštati kao kifla?

VOJISLAV LUKIĆ, poljoprivrednik

“Cijena se ne zna a i da se zna biće vjerovatno mala”.

Ovako se u najkraćem može opisati ovogodišnja žetva pšenice. Ratari u Semberiji kažu da su i ove godine u vršaj ušli ne znajući cijenu po kojoj će prodati svoj rod.

VOJISLAV LUKIĆ, poljoprivrednik

“Ove godine prinos dobar, prosjek od 500 do 700 kila.Prošle godine je sjetva bila skupa, ali je prosjek bio 300 kila, sad je prinos bolji ali cijena će, ja kako sam čuo ispod 40 maraka da bude zrno je dobro ove godine nema šta, baš baš dobro zrno.”

Semberski ratari zatražili su da cijena pšenice ne bude ispod 50 feninga po kilogramu, jer je sve ispod toga neprihvatljivo.

SAVO BAKAJLIĆ, Udruženje poljoprivrednika sela Semberije i Majevice

“Tražimo neku normalnu i pristojnu cijenu, naša cijena koštanja, mi smo rekli je 0,43 feninga, tražimo da zaradimo kao i svi ostali u lancu.Mi ne možemo vršiti pritisak na mlinsku industriju, nas interesuje država, ona nas podstiče, podsticaj nije isplaćen, žetva će biti završena za pet dana u Semberiji.”

Iz resornog ministarstva poručuju – pšenica je berzanska roba i na njenu cijenu se ne može uticati. Ministar poljoprivrede Republike srpske Savo Minić istakao je da će entitet dati 500 maraka podsticaja po hektaru uz regresirano gorivo. Pomoć u podsticajima predvidjele su i pojedine lokalne zajednice.

LJUBIŠA PETROVIĆ, gradonačelnik Bijeljine

“Da će grad subvencionisati po kilogramu za ovogodišnji rod pšenice između 5 i 10 feninga prema budžetu grada Bijeljina. Jedina utjeha ratarima je što će prinos i kvalitet ove godine biti bolji nego prošle”.

DRAGAN ZARIĆ, agronom

“Što se tiče prinosa 6 do 7 tona je prosjek gdje se može očekivati.Što se tiče kvaliteta zrna ona zavisi od nivoa primjenjene zaštite od bolesti”.

U Semberiji, najvećoj žitnici naše zemlje, pšenica je ove godine zasijana na 14 500 hektara. Ipak, ratari najavljuju da će zbog sve skuplje proizvodnje, ali i kontinuirane neizvjesnosti prilikom otkupa, tih površina u sljedećoj sjetvi biti znatno manje.

Izvor: BHRT
Previous EURO 2024: Navijačima prije utakmica dijeljeni kačketi sa slikom kriške lubenice u znak solidarnosti s Palestinom
Next “Save the Children“: Više od 20.000 djece nestalo u Pojasu Gaze

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanski brend ”Pepetuške“ osvajaju srca djece i odraslih širom svijeta

Narudžbe za potpuno personalizirane krpene lutke “Pepetuške” dvojac Gerin-Horman prima iz svih dijelova svijeta Izabrati prigodan poklon kako za djecu tako i odrasle koji će istovremeno biti unikatan i personaliziran,

Ekonomija/Biznis

FBiH – Prodaja novih stanova povećana za 38,6 posto!

  Broj prodatih novih stanova u Federaciji Bosne i Hercegovine u četvrtom tromjesečju 2018. u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2017. veći je za 38,6 posto, a u

ŽIVOT

Mladi Hercegovci vraćaju se kući iz Hrvatske, Austrije.. i pokreću biznise (Video)

  U Mostaru je održana Panel diskusija pod nazivom „BiH 360 – Budućnost mladih u Bosni i Hercegovini“. Cilj ove konferencije je podsticanje razvoja privrede i životne zajednice uz pomoć