U sklopu vježbe „Kombinovani napor 22“ realizovan Dan za posjetioce

U sklopu vježbe „Kombinovani napor 22“ realizovan Dan za posjetioce

Na glavnom poligonu za obuku „Manjača“ trećeg dana vježbe „Kombinovani napor 22“, u srijedu 21. septembra 2022. godine, upriličen je Dan visokih zvanica, na kojem su pripadnici deklarisane jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegoine predstavili osnovne elemente vježbe koju ocjenjuju ocjenjivači zemalјa NATO-a i Partnerstva za mir.

Prezentaciji borbenih sposobnosti Batalјonske grupe lake pješadije prisustvovali su član predsjedništva Bosne i Hercegovine Želјko Komšić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, zamjenici načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, generalmajori Ivica Jerkić i Gojko Knežević, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, komandant Operativne komande generalmajor Radovan Ilić, te komandanat Komande za podršku generalmajor Marko Stojičić i drugi predstavnici generalskog kora.

Pored predstavnika MO BiH i OS BiH događaju su prisustvovali komandant NATO štaba, general Pamela McGaha, paralmetnarni vojni povjerenik BiH Boško Šilјegović, te ostali predstavnici državnih institucija i ambasada u BiH.

Za posjetioce vježbe je upriličen brifing od strane oficira za provođenje vježbe, brigadira Mirzeta Lubenovića na kom je analizirano učešća jedinica OS BiH u procesu ocjenjivanja po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC& EF). Prisutnima se obratio i direktor vježbe, brigadir Slaven Blavicki koji je goste upoznao sa organizacijom direktorijata i procesom vođenja vježbe, te izrazio zadovolјstvo dinamikom realizacije same aktivnosti. Direktor ocjenjivanja, brigadir Predrag Visković je prisutne takođe upoznao sa organizacijom i tokom dosadašnjeg ocjenjivanja. Tokom trajanja posjete gostima su prezentovane i neke od aktivnosti jedinica na terenu u sastavu Batalјonske grupe lake pješadije.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Želјko Komšić je vojnicima, podoficirima i oficirima koji izvode vježbu i onima koji su učestvovali u planiranju vježbe poželio uspjeh i dodao da je uvjeren da će ishod vježbe biti pozitivan. „Naše Oružane snage pokazuju da su sposobne da izvedu velike stvari, čak i u otežanim okolnosima, ne samo kada je riječ o situaciji na terenu, nego prije svega kao snage koje imaju manjak političke podrške u smislu opstanka i materijalne podrške“.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Sifet Podžić je u svom obraćanju istakao da je završna NATO evaluacija jedinice ranga batalјonske grupe kolosalan poduhvat za svaku vojsku, a naročito za vojsku veličine Oružanih snaga BiH: „To je završna etapa maratona koji je započet prije 6 godina, našom aplikacijom za OCC E&F i nastavlјen prvom samoprocjenom, provedenom 2019. godine. Želim da ova vježba i NEL 2 ocjena budu dokaz da Oružane snage BiH, uz potvrđenu interoperabilnost organizacije, doktrine i opreme, dostižu nivo spremnosti i sposobnost za ravnopravno učešće u kompleksnim zajedničkim operacijama i integraciju u šire sigurnosne i odbrambene strukture, a Bosna i Hercegovina svoju pripadnost europskoj i euro-atlantskoj zajednici s kojom dijelimo iste bezbjednosne izazove, ali i iste vrijednosti“, rekao je ministar Podžić. On je dodao da su samo obučene i opremlјene Oružane snage BiH zalog produktivnoj saradnji, te regionalnoj sigurnosti i stabilnosti.

U svom obraćanju, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Ivica Jerkić je izjavio da će prema informacijama iznijetim na današnjem brifingu Batalјonska grupa lake pješadije po završetku ocjenjivanja dobiti izvještaj u kom će stajati da je Batalјonska grupa lake pješadije borbeno spremna.

Komandant Operativne komande, generalmajor Radovan Ilić je izrazio uvjerenost da će trud, napor i organizacija rada tokom ove vježbe opravdati očekivanja shodno ranije postavlјenim cilјevima i zadacima i da će po završetku vježbe jedinice dobiti pozitivnu ocjenu, što je veoma bitno u smislu obuke vojnika, komandi i jednica.

Komandant NATO štaba u Sarajevo, brigadni general Pamela McGaha je izjavila da je ova vježba kulminacija četvorogodišnje obuke, koja je iz godine u godinu bila sve izazovnija i zahtjevnija i pokazatelј je posvećenosti, napornog rada i profesionalnog odnosa vojnika prema misiji oružanih snaga.

Vježba „Kombinovani napor 22“ se realizuje u periodu  od 19. do 23. septembra 2022. godine i ujedno predstavlјa završno ocjenjivanje – NEL-2 Batalјonske grupe lake pješadije OS BiH, najveće jedinice koju je jedna partnerska zemlјa deklarisala u NATO bazen snaga. Na vježbi učestvuje više od 800 pripadnika OS BiH, a njenom uspješnom realizacijom biće okončan četvorogodišnji ciklus ocjenjivanja i OS BiH će se pridružiti NATO bazenu snaga raspoloživim za učešće u budućim mirovnim operacije širom svijeta, kao i za učešće u NATO vođenim vježbama.

Previous Bošnjaci u Americi izlobirali probosansku rezoluciju u Kongresu
Next Sajam pčelarstva i pčelarske opreme - Bee fest do 27. septembra u Sarajevu

You might also like

NAŠI DANI

Otkazana zajednička vježba OSBiH i Vojske Srbije

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine otkazalo je vojnu vježbu na Manjači koja se trebala održati u toku ovog mjeseca, od 9. do 16. oktobra. -Ministarstvo odbrane BiH odgodilo do daljnjeg

NAŠI DANI

Zašto su prihodi od boravišne takse u Neumu mali, ko može stati ukraj malverzacijama?

Početkom augusta iz Neuma stizale su vijesti kako je druga pandemijska turistička sezona uspješna, “popunjenost kapaciteta je skoro 100 posto, na jedinom bosanskohercegovačkom gradu na Jadranu odmaraju se hiljade gostiju…” 

NAŠI DANI

Ruskim investitorima namještani milionski tenderi u manjem bh. entitetu

Ruskim investitiorima koji su kupili fabriku ,,Energoinvest – Rasklopna oprema” (E-RAOP) iz Istočnog Sarajeva i prije te kupovine su obećavani milionski tenderi, te je pripremana dokumentacija da iste dobiju nakon