U Sočicu i Dobraču svraćaju samo vikendaši: Sela podivljalih konja na obroncima Romanije

U Sočicu i Dobraču svraćaju samo vikendaši: Sela podivljalih konja na obroncima Romanije

Nekada živahan kraj čijoj pitomosti u prošlosti svjedoče i uredno zasađene, ali danas zapuštene mnogobrojne voćke, danas u životu drži tek pokoji vikendaš. Dah života unose podivljali konji koji u potrazi za hranom zalaze u sela Sočica, Dobrača, zaseok Banj stijena, nedaleko od Hrenovice. Za razliku od livanjskih, ovi konji na obroncima Romanije, i u širem rejonu Gosine, prepušteni su sami sebi.

300 konja

-Prije rata ovdje su živjeli pretežno muslimani. Kada su izbjegli, iza njih je ostalo dosta stoke, između ostalog i konji. To su potomci naših konja. Kada smo prvi put došli u selo, 1996. godine, primjetili smo da u Batovu polju, nadomak sela Dobrače ima više skupina konja – govori nam jedan od vikendaša koji živi u Sarajevu, a koji je u selo došao po račune za struju.konji-002Iz godine u godinu broj konja je rastao. Danas ih je oko 300. Uprkos hladnim zimama i napadima vukova, zahvaljujući pašnjacima i pojilištima koji imaju vode tokom cijele godine uspjevaju da prežive.

U selu Dobrača smo sreli i Tajipa Bajraktarevića. I on živi u Sarajevu, ali svoje penzionerske  dane često provodi u svom rodnom selu.

– Godine 1996. smo prvi put uz pratnju SFOR-a došli do sela. Ovo je toliko bilo zaraslo, moj buraz se izgubio. Nije znao gdje nam je kuća bila – priča nam Bajraktarević.

tajip-bajraktarevicČeste krađe

U selu Dobrače je nekada bilo 30-ak kuća. I prije rata je omladina u potrazi za poslom napuštala selo. Većinom su ostajali stariji mještani. Danas je ovdje obnovljeno dosta kuća. Ali, stalnih mještana nema. Vikendaši se trude da obrade zemlju i održavaju voćnjake. Tajip koji je i sam obnovio kuću i osposobio je za život, priča da su krađe u selu donedavno bile česte pojave.

-Mi smo se međusobno dogovorili da uvijek neko bude u selu. Jedino smo na taj način mogli stati u kraj krađama. Ljeti je selo puno. Baš kao u najbolja vremena – priča nam Bajraktarević.

Ovaj prelijepi krajolik iako pust, svojim neodoljivim, idiličnim prizorima i hukom rijeke Prače koja dopire iz obližnjeg kanjona, kako kaže Tajip, budi nadu da će žitelji ovih sela ili njihovi potomci u život vratiti ovaj dio Bosne, i doći. Makar za vikend.

(Faktor.ba)

Previous Faik Novi Travnik - bogato iskustvo u dizajnu i izradi obuće: Domaća firma za respekt
Next Senija Selimović iz Zvornika za Osmi mart dobila kravu

You might also like

BH RAZGLEDNICA

OSVIJETLJENE ZIDINE STAROG GRADA OSTROŽAC

Prije nekoliko dana obasjane su zidine Starog grada Ostrožac. Kao što većina gradova nastoji osvijetliti svoje kulturno blago i učiniti ga privlačnijim za sve veći broj turista, tako ni Cazin

BH RAZGLEDNICA

Kravica spremna za sezonu – vodopad osvijetljen, korito očišćeno

U sklopu priprema za turističku sezonu, radnici Javnog poduzeća „Parkovi“ d.o.o Ljubuški i članovi ronilačkog kluba „Šrek“ Ljubuški organizovali su čišćenje korita rijeke Trebižat na području vodopada Kravica. Iz korita

BH RAZGLEDNICA

Testna vožnja kroz novi tunel Ivan, uskoro završetak radova

Završetak radova na novom tunelu Ivan planiran je krajem augusta ove godine kada bi izvođač trebao kompletirati i izvršiti primopredaju okončanih radova investitoru (JP Autoceste FBiH). Ekipa Federalne novinske agencije