U Splitu obilježena 30. godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U Splitu obilježena 30. godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Svečanom akademijom u organizaciji bošnjačkih udruženja u četvrtak je u Splitu obilježena 30. godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine na temelju referenduma o nezavisnosti koji je održan 29. veljače/februara  i 1. ožujka/marta 1992. godine.

Kadro Kulašin, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u SDŽ, u Split je došao prije 43 godina na školovanje i nije ga htio napustiti ni u najtežim ratnim danima. Kulašin je branitelj Domovinskog rata, u Splitu je osnovao porodicu i saživio se s gradom pod Marjanom. Njegov stav je da se treba integrisati u sredinu u kojoj se živi, ali ne zaboraviti pretke i porijeklo.

 Kadro Kulašin je naglasio važnost Dana nezvisnosti Bosne i Hercegovine.

– Na povjesnom referendumu za nezavisnost Bosne i Hercegovine izlaznost je bila 64 posto, a čak 99 posto glasača glasovalo je tada za nezavisnost. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je oko 1300 pripadnika bošnjačke manjine, a mnogi također vuku porijeklo iz BiH. Ljudi su se ovdje asimilirali, zasnovali obitelji, pokrenuli poslove, a među njima je velik broj istaknutih djelatnika javnog života koji su dali svoj obol sredini u kojoj žive – kazao je Kulašin, pišu hr. mediji.

Problemi Bošnjaka su isti ili dosta slični problemima svih ostalih stanovnika županije. Ništa se posebno ne razlikuju, kaže. (Dotakao se problema nataliteta.)

Puljak: Nacionalne manjine u Splitu nas povezuju

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u svom je obraćanju, čestitajući Dan nezvisnosti BiH,  istakao bliskost Hrvatske i Bosne i Hercegovine tokom povijesti.

“Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju ne samo 1.000 kilometra zajedničke granice nego i zajedničku prošlost i zajedničku budućnost te Bosnu i Hercegovinu na neki način osjećam kao svoju zemlju”, rekao je Puljak.

Dodao je kako su nacionalne manjine u Splitu “nešto što nas povezuje.”

Damir Gabrić izaslanik župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana istakao je prijateljske donose s bošnjačkom nacionalnom manjinom.

“Zabravimo večeras korone i ratove i opustimo se svi  jer nikad nisu bila vremena kao sada,” poručio je Gabrić.

Predsjednik Kulturnog društva Bošnjak u Splitu Edin Nurkić je istakao kako je u Hrvatskoj važno postojanje Savjeta nacionalnih manjina koji se brine o kulturnoj autonomiji nacionalnih manjina.

Također je pozdravio činjenicu da na manifestacije bošnjačke nacionalne manjine u Splitu redovno dolaze predstavnici Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Svečana akademija u Splitu, kako je obrazloženo, zbog tehničkih razloga nije mogla biti održana 1.3. kada se slavi Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine.

Previous Ministrica vanjskih poslova: Odmah dodijelite Bosni i Hercegovini status kandidata za EU
Next I Kubanci migriraju u Bosnu

You might also like

RIJEČ

Djevojka koja je prkosila rasistima u Engleskoj: Voljela bih doći u Bosnu

Engleskinja bosansko-pakistanskog porijekla i njena prijateljica za AJB govore o napadu rasista u Birminghamu. Smijeh u lice rasizma… Kako pobijediti zadrtost? Osmijehom i inatom… Djevojka osmijehom pokorila engleske rasiste… Ovo

NAŠI LJUDI

Godišnje u Bosnu i Hercegovinu iz dijaspore dođe više od tri milijarde KM (VIDEO)

  Više od tri milijarde KM bosanska dijaspora iz 54 države svijeta pošalje godišnje u svoju državu, prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, a predstavnici Svjetskog saveza dijaspore smatraju

NAŠI LJUDI

Uspjeh bosanskog naučnika u SAD: Dr. Muhamed Baljević u Nebraski izvršio prvi beskrvni transplant

  Sa univerziteta Nebraska Medicinski centar nedavno je stigla vijest o tome da je prvi put jedan pacijent, u ovom slučaju Jehovin svjedok, primio tzv. beskrvni autologni transplant. Pacijent je,