U Splitu obilježena 30. godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U Splitu obilježena 30. godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Svečanom akademijom u organizaciji bošnjačkih udruženja u četvrtak je u Splitu obilježena 30. godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine na temelju referenduma o nezavisnosti koji je održan 29. veljače/februara  i 1. ožujka/marta 1992. godine.

Kadro Kulašin, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u SDŽ, u Split je došao prije 43 godina na školovanje i nije ga htio napustiti ni u najtežim ratnim danima. Kulašin je branitelj Domovinskog rata, u Splitu je osnovao porodicu i saživio se s gradom pod Marjanom. Njegov stav je da se treba integrisati u sredinu u kojoj se živi, ali ne zaboraviti pretke i porijeklo.

 Kadro Kulašin je naglasio važnost Dana nezvisnosti Bosne i Hercegovine.

– Na povjesnom referendumu za nezavisnost Bosne i Hercegovine izlaznost je bila 64 posto, a čak 99 posto glasača glasovalo je tada za nezavisnost. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je oko 1300 pripadnika bošnjačke manjine, a mnogi također vuku porijeklo iz BiH. Ljudi su se ovdje asimilirali, zasnovali obitelji, pokrenuli poslove, a među njima je velik broj istaknutih djelatnika javnog života koji su dali svoj obol sredini u kojoj žive – kazao je Kulašin, pišu hr. mediji.

Problemi Bošnjaka su isti ili dosta slični problemima svih ostalih stanovnika županije. Ništa se posebno ne razlikuju, kaže. (Dotakao se problema nataliteta.)

Puljak: Nacionalne manjine u Splitu nas povezuju

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u svom je obraćanju, čestitajući Dan nezvisnosti BiH,  istakao bliskost Hrvatske i Bosne i Hercegovine tokom povijesti.

“Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju ne samo 1.000 kilometra zajedničke granice nego i zajedničku prošlost i zajedničku budućnost te Bosnu i Hercegovinu na neki način osjećam kao svoju zemlju”, rekao je Puljak.

Dodao je kako su nacionalne manjine u Splitu “nešto što nas povezuje.”

Damir Gabrić izaslanik župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana istakao je prijateljske donose s bošnjačkom nacionalnom manjinom.

“Zabravimo večeras korone i ratove i opustimo se svi  jer nikad nisu bila vremena kao sada,” poručio je Gabrić.

Predsjednik Kulturnog društva Bošnjak u Splitu Edin Nurkić je istakao kako je u Hrvatskoj važno postojanje Savjeta nacionalnih manjina koji se brine o kulturnoj autonomiji nacionalnih manjina.

Također je pozdravio činjenicu da na manifestacije bošnjačke nacionalne manjine u Splitu redovno dolaze predstavnici Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Svečana akademija u Splitu, kako je obrazloženo, zbog tehničkih razloga nije mogla biti održana 1.3. kada se slavi Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine.

Previous Ministrica vanjskih poslova: Odmah dodijelite Bosni i Hercegovini status kandidata za EU
Next I Kubanci migriraju u Bosnu

You might also like

NAŠI LJUDI

New York: dr. Mersim Ziljkić spasio život dvogodišnjeg dječaka

U subotu, 31. augusta t.g., u njujorškom popularnom dijelu, Astorija, gdje je smještena ordinacija “Eurodental” vlasnika dr. Mersima Ziljkića, koji je jedan od poznatih uglednih Bošnjaka i intelektualaca u bošnjačkoj

NAŠI DANI

U Tuzli obilježen Dan “Zlatnih ljiljana”: Više od 800 ratnih heroja na jednom mjestu (Foto)

Centralna manifestacija Dana „Zlatnih ljiljana BiH“ u organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona upriličena je danas u Tuzli. Okupljanjem brojnih učesnika na Panonskim jezerima te polaganjem cvijeća na

NAŠI LJUDI

Bosanski jezik uvršten u nastavu u srednjim školama u Novom Južnom Velsu

  Prvi put u historiji, ovog vikenda je započela nastava na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, Australija. Razred učenika građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine je