U Srebrenici formiran probosanski politički blok “Zajedno za Bosnu i Hercegovinu”

U Srebrenici formiran probosanski politički blok “Zajedno za Bosnu i Hercegovinu”

 

Predstavnici deset političkih subjekata dogovorili su zajednički nastup na oktobarskim općim izborima u Bosni i Hercegovini.

U bosanskohercegovačkom gradu Srebrenica u srijedu je održan sastanak koordinacijskog tijela probosanskohercegovačkih stranaka, na kojem su usaglašeni principi i dogovoren zajednički nastup na općim izborima u Bosni i Hercegovini u oktobru, prenosi agencija Anadolija.

Na sastanku su bili predstavnici Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice 1990, Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine, Hrvatske stranke prava, Posavske stranke, Stranke za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatskog bloka Bosne i Hercegovine, Bošnjačkog pokreta, Pokreta Odgovor, Bosanskohercegovačke patriotske stranke i drugih stranaka sličnih opredjeljenja.

“Deset političkih subjekata usaglasilo je principe zajedničkog nastupa i djelovanja na izborima 2018. godine. Utvrđen je i zvaničan naziv buduće koalicije, koji nosi naziv ‘Zajedno za Bosnu i Hercegovinu’, kazao je Adil Osmanović, koji je predsjedavao sastankom.

Povratak Bošnjaka i Hrvata u RS

Buduća koalicija je izrazila privrženost univerzalnim vrijednostima ljudskih prava i građanskih sloboda kao osnovnih, koji će voditi borbu za prava povratnika Bošnjaka i Hrvata u bh. entitet Republika Srpska, dodao je on.

“Predstavnici deset političkih subjekata posjetili su i Memorijalni centar Potočari, gdje su odali počast žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici, te su naglaslili da je temeljni ljudski i moralni zadatak progresivne politike u ovom dijelu Bosne i Hercegovine čuvanje istine o genocidu i ratnim zločinima te zaštita prava i dostojanstva žrtava.”

Učesnici sastanka nisu razgovarali o budućim kandidatima na zajedničkoj listi.

“Nismo o tome razgovarali. Mi smo postavili principe da svih ovih deset političkih subjekata moraju predložiti kandidate koji će biti respektabilne osobe, koje mogu da iznijeti ovaj projekat i koje mogu obezbijediti najveći broj glasova. O imenima kandidata za predsjednika RS-a nismo razgovarali danas”, rekao je Osmanović.

On je dodao kako je koalicija “Zajedno za Bosnu i Hercegovinu” otvorena i za druge političke stranke koje su sličnih principa i pogleda u vođenju politike u RS-u.

Sejfudin Tokić je kazao kako je na sastanku utvrđen princip da osobe koje će biti na kandidatskim listama moraju prije svega živjeti u RS-u.

Za što bolje rezultate u oktobru

“Kandidati moraju živjeti ovdje i osjećati sve one tegobe koje stanovništvo doživljava u RS-u”, rekao je on.

Lider Pokreta Odgovor Ćamil Duraković je kazao kako su sada postali dio tima koji će usaglašavati principe.

On je prije sastanka kazao kako će biti kandidat za predsjednika RS-a.

Mijo Perković (HDZ 1990) je pozvao preostale stranke s hrvatskim predznakom koje djeluju u RS-u da se pridruže ovom bloku, s ciljem ostvarivanja što boljih rezultata na izborima u oktobru.

 

Previous Bivši njemački vojnik odlučio da živi u našoj zemlji: 'U Bosni i Hercegovini je najbolje'
Next Vlada FBiH osigurala 10 miliona maraka za stambeno zbrinjavanje mladih

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

‘S ponosom nosim policijsku uniformu i, na jedan način, nastavljam onaj put na kome je moj babo stao’

“Zovem se Mehić Bekir. Dolazim iz malog sela Mehići koje pripada mjesnoj zajednici Konjević Polje. Trenutno živim u Živinicama.  Danas sam ovdje došao da ukopam posmrtne ostatke moga oca, koji

RIJEČ

Ivo Komšić: Dodik i Čović ruše Bosnu i Hercegovinu, nemojte da se uzdamo u međunarodnu zajednicu!

Prof. dr. Ivo Komšić, ratni član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, učesnik pregovora u Daytonu i bivši gradonačelnik Sarajeva upozorio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da je na sceni poznata politika razaranja

NAŠI DANI

Bugarska donirala Bosni i Hercegovini 50 000 vakcina

Vlada Republike Bugarske, uz doprinos Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva zdravlja Republike Bugarske, donirala je Bosni i Hercegovini 50.000 doza vakcine AstraZeneka kao znak solidarnosti s naporima BiH na sprječavanju