U Stocu pretučeno četvero povratničke djece

U Stocu pretučeno četvero povratničke djece

 -Noćas je Stocu pretučeno četvero povratničke djece, četiri zlatna momka. Mučki su im zasjedu na povratku sa utakmice u maniru najokorjelijih razbojnika napravili nepoznati počinitelji sa više automobila na ulazu u Stolac. Zatim su ih brutalno pretukli, mučili.

Ovakvo nasilje mora biti hitno i najstrože kažnjeno. Podrška mladićima i njihovim porodicama mora biti bezuvjetna, odlučna i jasna, kao i reakcija policije i pravosuđa. Predugo, već preko 25 godina kada su napadi na povratnike u pitanju slušamo fraze o “istragama u toku” i “nepoznatim počiniteljima”. Dosta je više.

Nasilje nad povratnicima mora biti odmah sankcionisano. Od MUP-a i Tužilaštva očekujem reakciju, brzu istragu, privođenje i osudu kriminalaca – ništa manje od toga. Krug mogućih počinitelja nije posebno veliki.

Od svih činitelja društvenog poretka, od lokalnog do državnog nivoa, očekujem jedinstvenu, nedvosmislenu podršku povratnicima. Ministarstvo će iz svoje nadležnosti učiniti sve za ove mladiće i njihove porodice – obavijestio je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar.

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Džafer Alić osudio je napad na četvericu mladića, fudbalera “Iskre” Stolac, koji su protekle noći napadnuti od više nepoznatih osoba u mjestu Masline kod Stoca.

Nakon napada su hitno prevezeni u Kantonalnu bolnicu dr. Safet Mujić, gdje su im konstantovane povrede, te im je ukazana pomoć.

– Napadači su planski izveli napad imajući u vidu da su prethodno pratili fudbalere “Iskre” te se može reći da se radi o organizovanom napadu. Mladići i njihove porodice trebaju osjećati podršku zajednice, ali i konkretne korake koji će osigurati njihovu sigurnost i pravdu. To uključuje brzu, temeljitu i transparentnu istragu napada, kao i identifikaciju i kažnjavanje počinitelja čime bi se poslala jasna poruka te spriječilo ponavljanje sličnih događaja – naveo je Alić.

Dodaje da policija i pravosuđe moraju prepoznati hitnost i ozbiljnost situacije te poduzeti sve potrebne korake kako bi pravda bila zadovoljena, te da nema mjesta za odgađanje ili zanemarivanje ovih slučajeva.

Predsjedavajući Skupštine HNK pozvao je sve relevantne institucije, uključujući policiju i pravosudne organe, da hitno djeluju i poduzmu sve potrebne korake kako bi pronašli počinitelje ovog nedopustivog čina i osigurali da odgovaraju pred zakonom.

– Ne smijemo dopustiti da nasilje ostane nekažnjeno. Pravda mora biti zadovoljena, a počinitelji moraju biti privedeni pred lice pravde.

Ovaj incident nas podsjeća na hitnu potrebu za jačanjem naših zajedničkih napora u borbi protiv nasilja i izgradnji društva u kojem će svaki pojedinac biti siguran i poštovan. Solidarnost, empatija i međusobno poštovanje su ključni elementi našeg društva – poručio je Alić.

Općinski odbor Stranke demokratske akcije Stolac najoštrije osuđuje sinoćnji brutalni napad na četiri bošnjačka mladića koji se dogodio u mjestu Masline kod Stoca.

Ovo divljačko djelo predstavlja ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava i duboko potresa našu zajednicu. Svi građani, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili etničku pripadnost, zaslužuju živjeti u miru i sigurnosti, bez straha od nasilja i prijetnji.

Pozivamo nadležne institucije, prije svega policiju i pravosudne organe, da odmah pokrenu sve raspoložive resurse kako bi pronašli počinitelje ovog gnusnog čina i doveli ih pred lice pravde. Ne smijemo dozvoliti da i ovaj pokušaj ubistva ostane nekažnjen. Slični događaji su se dešavali i u prošlosti te se može zaključiti da se radi o sistemskom zastrašivanju povratnika bošnjačke nacionalnosti.

Napadi na pojedince ili zajednice ne smiju ostati nekažnjeni. Pozivamo nadležne institucije da poduzmu sve potrebne korake kako bi pronašle i procesuirale napadače te osigurale da pravda bude zadovoljena. Samo zajedničkim naporima možemo izgraditi sigurnije i pravednije društvo za sve svoje građane – saopćio je Općinski odbor Stranke demokratske akcije Stolac.

Previous S protesta u Sarajevu poslana poruka "Palestina nije sama"
Next Ahmed Krnjić odradio svoj drugi meč u profesionalnom boksu: Nokautirao protivnika već u prvoj rundi

You might also like

NAŠI DANI

Ganić: ‘Izabrali smo jedini put da se Bosna i Hercegovina sačuva, sve ostale opcije u to vrijeme bile su da se borimo za neke druge’

Izabrali smo jedini put da se Bosna i Hercegovina sačuva, sve ostale opcije u to vrijeme bile su da se borimo za neke druge, ali mi smo se odlučili boriti

NAŠI DANI

I Beograd obilježio godišnjicu otmice u Štrpcima

  Nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom organizovali su danas uličnu akciju u Beogradu u znak sjećanja na otmicu u Štrpcima

HISTORIJA

‘Od Kulina bana’ – nova knjiga Irfana Mirze predstavljena u Torontu

Sinoć je u organizaciji Bosanskog kulturnog centra u kanadskom Torontu (BHKC) priređena Gala večer povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Tom prilikom Irfan Mirza, američko-indijski autor predstavio je novu knjigu o