U TK održana manifestacija ‘Jezik moj bosanski’

U TK održana manifestacija ‘Jezik moj bosanski’

Obilježavanje međunarodnog Dana maternjeg jezika okupilo je relevantne institucije sa područja Tuzlanskog kantona u organizaciji manifestacije pod nazivom “Jezik moj bosanski”, saopćio je Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Pedagoški zavod TK, Odsjek za bosanski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli te tuzlanske gimnazije upriličili su svečanost na kojoj su dodijeljene nagrade učenicima čiji su literarni radovi pobijedili na konkursu “Moje omiljeno djelo iz književnosti Bosne i Hercegovine” za učenike osnovnih i srednjih škola.

Ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović kazao je da jezik nije samo sredstvo komunikacije nego je svojevrsni prijenosnik kulture, ali i njen čuvar.

Voditelj Odsjeka  za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Sead Nazibegović istaknuo je svjesnost o važnosti maternjeg jezika te istaknuo da Odsjek za bosanski jezik i književnost daje punu podršku svim aktivnostima.

– Nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti ovu tradiciju kako bismo svoj jezik i svoju književnost mogli nazivati pravim imenom, bez obzira na silne uticaje koji dolaze sa svih strana – kazao je profesor Nazibegović.

Jedna od nagrađenih je i učenica JU Behram-begova medresa Tuzla Emina Đerzić iz Zavidovića koja je prisutnim i pročitala esej o djelu “Derviš i smrt” Meše Selimovića pod nazivom “Staza između straha i nemira, čovjeka i derviša”.

Nagrada je i to kao jednoj od najmlađih dobitnica pripala i učenici 6. razreda JU OŠ “Hasan Kikić” u Gradačcu Inni Duraković.

Previous Bosanski da vam besidim, bratani, da slušaju dobrotelji, prijatelji znani
Next Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku: Izbor jezika je i izbor vlastite kulture i identiteta

You might also like

NAŠI DANI

Annie Lennox: Slomljeno mi je srce zbog svih koji su bili žrtve ove tragedije koja se stalno razvija

-Historija nesloge i spora između Izraela i Palestine seže decenijama unazad. Oduvijek sam žudila da vidim mirno rješenje ovog tragičnog i naizgled beskonačnog sukoba. Nisam ni antisemit ni pro- Hamas.

NAŠI DANI

Frljić: Bosna i Hercegovina je jako žilava, preživjela je i rat gdje su se i srpska i hrvatska strana potrudile da je rasture

Gostujući na N1 televiziji poznati pozorišni reditelj Oliver Frljić komentarisao je i posjetu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Bosni i Hercegovini. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je započela svoju trodnevnu

NAŠI DANI

‘Dan bijelih traka’ – Tužno sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana i 102 djece

Prijedor, ali i cijeli svijet, danas se prisjeća 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti, među kojima je bilo 102 djece. “Dan bijelih traka – 31. maj”, koji je već odavno