U toku izrada projekta: Najstarija tuzlanska džamija bit će rekonstruirana

U toku izrada projekta: Najstarija tuzlanska džamija bit će rekonstruirana

Prvi podaci o ovom vjerskom objektu datiraju iz 1533. godine, a tokom historije je džamija mijenjala imena. Danas je najpoznatija kao Šarena džamija.

U toku je izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju Šarene džamije, najstarijeg tuzlanskog muslimanskog vjerskog objekta, džamije koja je od 2010. ujedno i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Radovi bi mogli početi u drugoj polovini ove godine, izjavio je za Anadolu Agency (AA) arhitekta Husein Dropić.

“Prvi podaci o Atik Behram-begovoj ili Šarenoj džamiji datiraju iz 1533. godine. Građena je od čerpića u doba Osmanskog carstva i imala je drvenu kupolu. Godine 1871. tuzlansku je čaršiju zahvatio veliki požar, pa je izgorjela zajedno sa mektebom i medresom. Austrougari su nakon aneksije Bosne angažirali arhitektu Franca Mihanovića koji je isprojektovao džamiju u pseudo-maurskom stilu, sa drvenom kupolom, prekrivenom olovnim limom”, rekao je Dropić.

Ubrzo je lim skinut sa kupole, pa je ona propala, a sedam godina kasnije, 1895. godine, džamiju je projektovao Franc Kuril, skinuvši kupolu i napravivši četverovodni krov.

“Projektom džamiji nećemo vratiti njen prvobitni izgled, nego ćemo nastojati da je što autentičnije vratimo u period 1888. godine. Ona sada ima određene pukotine i na objektu je vidljiv utjecaj slijeganja tla zbog nekontrolisane i neplanske eksploatacije soli u Tuzli”, rekao je  Dropić.

Prema riječima Hasana ef. Spahića, bivšeg dugogodišnjeg imama u ovoj džamiji, još uvijek se ne može govoriti koliko će svi radovi koštati, ali je izjavio da je Grad Tuzla planirao dio sredstava za obnovu Šarene džamije.

Inače, ovaj je vjerski objekt tokom historije nazivan različitim imenima.

“Džamija je više puta obnavljana, pa je samim time i mijenjala nazive. Prvo se zvala Časna, zatim Atik, pa Gradska. U ‘Yevmiye defterleri’ (tadašnji finansijski dokument op.a.) se 1669. godine spominje kao Behram-begova džamija, nakon što ju je ovaj tuzlanski vakif obnovio. Zbog šara u unutrašnjosti zovu je i Šarena, a danas je po tom imenu i najpoznatija”, izjavio je za AA Rusmir Djedović, stručni saradnik za etnološko naslijeđe u Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

(AA)

Previous Skijalište u parku prirode Blidinje: Zimska idila na dva sata vožnje od Jadrana
Next EP: Crna Gora mora da riješi granični spor sa Bosnom i Hercegovinom

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Hiža Mišljenova, bosanska kuća kod Zenice o kojoj piše najposjećenija arhitektonska web stranica u svijetu

ArchDaily, vodeći online magazin za arhitektura predstavio je zanimljivu građevinu iz naše zemlje… Za kuću se navode podaci da je veličine 130 m²,  a glavni arhitekta je Vedina Babahmetović. U

BAŠTINA

Džamija Ali-bega Kapetanovića: Svjedok opstanka Bošnjaka u zapadnoj Hercegovini

  Uprkos miniranju u ratu u Bosni i Hercegovini 1993. godine i činjenici da je više od decenije bila bez krova, džamija Ali-bega Kapetanovića je ipak ostala i opstala više

BAŠTINA

Stari grad Jezerski – Bosanska Krupa

Stari grad Jezerski u Bosanskoj Krupi datira još iz srednjeg vijeka. Nakon brojnih historijskih dešavanja, kada je grad bio srušen ali i obnovljen, konačno je napušten 1838. godine do kada