U Travniku će biti napravljena najveća porcija ćevapa u Bosni

U Travniku će biti napravljena najveća porcija ćevapa u Bosni

 

Bosna i Hercegovina, prepoznatljiva je u svijetu po mnogočemu, ali kada spomenemo tradicinalna jela, malo ima onih koji odmah ne pomisle na ćevape.

Sve svoje goste prvo odvedemo na jednu dobru porciju ćevapa, pa tek onda u razgledanje kulturno-historijskih vrijednosti i prirodne baštine, naših nacionalnih spomenika, međutim jedno od najvažnijih tradicionalnih jela nismo službeno zaštitili. Za razliku od Bosne i Hercegovine, to su uradili Hrvatska i Slovenija, te zasebno brendirali bosanske ćevape i uvrstili ih u gastronomsku ponudu.

Naši ćevapi često osvajaju visoke pozicije na svjetskim top listama najboljih jela, a već nekoliko puta su nominovani na listi najboljih jela internetske stranice „TasteAtlas-World food atlas“ koja rangira najbolje svjetske delicije. Početkom godine, među 100 najboljih jela iz cijelog svijeta, ćevapi su zauzeli respektabilnu drugu poziciju, a Ćevabdžinica „Hari“ se pozicionirala na prvo mjesto u Travniku gdje se jedu najbolji ćevapi.

Ćevabdžinica „Hari“ , također zauzima veoma značajno mjesto na „TripAdvisor“, polaznoj tački svakog putovanja, a po ovoj najposjećenijoj turističkoj stranici za razmjenjivanje turističkih iskustava, brojni zadovoljni gosti iz svih dijelova svijeta, svrstali su je u prvu i nezaobilaznu gastro lokaciju u Travniku, te je ocijenili kao mjesto koje se obavezno mora posjetiti u Travniku, ali i kao mjesto gdje su probali najbolje ćevape u svijetu.

Stoga, s ciljem ukazivanja na važnost zaštite našeg nacionalnog gastronomskog blaga, Ćevabdžinica „Hari“ će u okviru manifestacije Dan općine Travnik, 21.03. 2019. godine s početkom u 13:30 sati prezentirati najveću najautentičniju porciju ćevapa u Bosni i Hercegovini, koju će besplatno pokloniti na degustaciju svojim sugrađanima, ali i svima onima koji taj dan požele „okusiti“ pravi Travnik.

„Prednosti zaštite autohtonih proizvoda su brojne, te su značajno marketinško sredstvo, obzirom da geografske oznake donose vrijednost proizvodu koji tako postaje konkurentniji na tržištu. Stoga je krajnje vrijeme da neke od autohtonih bosanskohercegovačkih proizvoda i specijaliteta poput ćevapa brendiramo, kako ih ne bi zbog neposjedovanja zaštitne oznake, zaštitio neko drugi“, naglasila je Aldijana Dizdar , marketing menadžerica Ćevabdžinice „Hari“.

Naime, naša zemlja je punopravna članica Lisabonskog aranžmana o zaštiti imena i kao takva ima mogućnost pokrenuti proceduru vezanu za zaštitu proizvoda na međunarodnom nivou, a kao što je i najavljeno iz Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine  da će se u 2019. godini ozbiljno pozabaviti ovim pitanjem, ovo će također biti izuzetna prilika da se u Travniku sastanu eminentni stručnjaci iz oblasti kulinarstva i turizma, ali i da se također i sa kulturološke perspektive sagleda sva problematika vezana za ovo jedinstveno autohtono travničko jelo.

Na okruglom stolu, koji će se održati istog dana u Ćevabdžinici „Hari“ na temu „Brendiranje travničkog ćevapa u okviru brendiranja tradicionalne kuhinje BiH“ svoja mišljenja će izlagati predsjednik Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine Nermin Hodžić, prof. dr. Enes Kujundžić, predsjednik Turističke zajednice SBK/KSB Kemal Balihodžić, te Amra Čampara-Lolić, predsjednica BZK „Preporod“ Travnik, nakon čega će uslijediti iznošenje zaključka sastanka.

„Travnički ćevapi su posebni, izdvajaju se od svih drugih, te iako se svrstavaju pod isti naziv, uočljive su regionalne razlike u recepturi, ali i obliku i izgledu ćevapa u Bosni i Hercegovini. Travnički ćevap, pored svojstvenog mirisa i ukusa, također čini posebnim i prepozatljiva “pitica”, koju na jedinstven način spravljaju travnički pekari. A za ovu priliku najveću najautentičniju piticu napravit će pekari iz pekare ‘Amin’ iz Travnika“, istaknula je Dizdar.

Već tri decenije traje„Harijeva“nadaleko čuvena kulinarska priča o najukusnijim i najpoznatijim ćevapima u regionu, nezaobilaznoj gastro stanici brojnim domaćim i stranim turistima, ćevapima koji osvajaju i ona najzahtjevnija nepca „Naši ćevapi su na svjetskim top listama, a drugi nam ih prisvajaju.

Stoga smo odlučili ove aktivnosti upriličiti baš na prvi dan proljeća, na dan kada se i priroda budi, te je upravo vrijeme da se i mi probudimo i konačno zaštitimo ono što je naše“, kazala je Dizdar, te ovom prilikom pozvala sve zainteresovane da dođu u Travnik i uživaju u jedinstvenim okusu i mirisu travničkih ćevapa, naglašavajući da će ih biti sasvim dovoljno za sve.

 

(TNT/MiruhBosne)
Previous Mlada doktorica medicine: Zajedno možemo nešto popraviti i u državi i u zdravstvu
Next Počele pripreme za obilježavanje 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

You might also like

SPORT

Premijer Novalić i ministrica Dujmović organizirali prijem za Lanu Pudar

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović organizirali su danas, u Federalnom ministarstvu kuture i sporta, prijem za najbolju bosanskohercegovačku plivačicu Lanu

NAŠI DANI

Komandant NATO Komande u Napulju posjetio Sarajevo i kamp Butmir

 Admirala Roberta P. Burkea, komandanta Komande savezničkih snaga u Napulju, dočekali su danas u kampu Butmir brigadni general Eric Folkestad, komandant NATO Štaba Sarajevo, kao i generalmajor Alexander Platzer, komandant

NAŠI DANI

Komšić u Beču: Nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida nije samo civilizacijski čin nego i dug svijeta prema žrtvama

Na poziv Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji, a povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, obratio se u nedjelju na javnom skupu u