U Travniku otvoren novi pogon tekstilne kompanije Fortitudo

Novi pogon kompanije “Fortitudo”, namijenjen proizvodnji muških sakoa, otvoren je svečano danas u Travniku, a u njemu bit će uposleno 120 radnika.

U tekstilnoj industriji Fortitudo d.o.o. u Travniku danas je svečano otvoren novi pogon za proizvodnju muških sakoa visoke klase. Pogon su, presijecanjem vrpce, otvorili premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, predstavnik njemačkog partnera Peter Gross i vlasnik AS GROUP Sulejman Hrvić.

U obnovu proizvodne hale i nabavku opreme uloženo je oko dva miliona KM, a zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji za šivanje i peglanje sakoa kapacitet nove proizvodne linije Fortituda je 5.000 komada mjesečno.

“Danas u Fortitudu radi više od 800 radnika, i šije odijela i mantile za ponajbolje svjetske brandove. Do prije dvije godine, nije radio niti jedan. Ovim je uspjeh još i veći, jer više od 800 porodica u Travniku živi od ovog projekta. Ovaj primjer je dokaz da je uspjeh u BiH itekako moguć, i može poslužiti i drugima koji imaju poduzetnički duh, viziju i kapital, da investiraju i pokrenu slične tvornice. Davno je država prestala otvarati fabrike. Danas to rade biznismeni. AS Grupacija je razvila, za naše prilike, jedan novi koncept razvoja koji smo gotovo zaboravili. Zdrav kapital sa zdravim vizijama u službi razvoja propalih ili posrnulih preduzeća, ali koja imaju perspektivu.  Nekada u brandovima, kao što je to bio slučaj sa prehrambenim industrijama Vispak i Klas, a nekada u znanju i vještinama izvrsne radne snage, kao što je to bio slučaj sa tekstilnim industrijama Napredak iz Tešnja i Borac iz Travnika”, rekao je premijer Vlade FBiH Fadil Novalić.

Fortitudo od novembra 2012. posluje u okviru AS Group iz Tešnja, a nastao je na temeljima nekadašnjeg tekstilnog giganta Borac. Radi lohn usluge visokokvalitetnih muških odijela, sakoa, kaputa, te ženskih kaputa i mantila, i to za tri velika inozemna kupca Carl Gross, Drykorn i Burrbery. Izvozi u Njemačku, Italiju, Švedsku, Kinu i Ameriku.

“BiH je mala zemlja, pa je njeno uključivanje na međunarodno tržište preduslov njenog razvoja. Zbog toga bi jedna od osnovnih odrednica strateškog razvoja tekstilne industrije trebala biti izgradnja i razvoj izvozno orjentisanih proizvodnih programa. Vjerujem da će AS GROUP i Fortitudo svojim radom i entuzijazmom ispuniti svoj cilj da postane europski centar za proizvodnju odjevnih predmeta i pružanje usluga za renomirane europske i svjetske konfekcijske brendove”, rekao je premijer Srednjebosanskog kantona Tahir Lendo.

Priču o uspješnom razvoju Fortituda u ime AS GROUP zvanicama je ispričao Rusmir Hrvić, rekavši da je investiranje u tekstilni biznis početo 2008. godine, kupovinom firme Napredak iz Tešnja.

“Zbog pojačanih zahtjeva za proizvodnjom našeg kupca Carl Gross iz Njemačke sredinom 2011. godine odlučili smo proširiti kapacitete. Nakon brojnih sastanaka i pregovora sa Vladom FBiH, uspjeli smo dogovoriti pokretanje proizvodnje u Borcu. Počeli smo sa dnevnim kapacitetom od 200 odijela. Bilo je teško, ali vjerovali smo da ćemo uspjeti. Iz godine u godinu povećavali smo proizvodnju, a to nam je omogućilo investicije u opremu i uređenje prostorija. Danas se u Fortitudu proizvede svaki dan 850 odijela i više od 300 Burberry kaputa”, rekao je Rusmir Hrvić, te dodao da je plan da Fortitudo izraste u savremenu europsku firmu, sa modernim mašinskim parkom i pogonima, i vrhunskom radnom snagom.

Zvanicama su se obratili i direktorica Fortituda Irma Huseinbašić, načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, predstavnik Drykorna Gerit Voss, te predstavnik radnika Fortituda Dževad Vardalić.

(Akta.ba/mb))

Previous Gradnja dalekovoda u Etiopiji: Energoinvest dobio posao vrijedan 13,5 miliona KM
Next Sarajevo: Stotine građana dočekale zlatne reprezentativce u sjedećoj odbojci (FOTO)

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

‘Belif’ iz Jelaha, proizvodi desetine vrsta robe namjenjene za automobilsku industriju, te kućnu i ličnu higijenu

Tešanj je nadaleko poznat po privrednom razvoju i svojoj industrijskoj zoni Jelah Tešanj gdje su smješteni pravi giganti bosanskohercegovačke privrede, piše kupujmodomace.ba. Medju mnogim kompanijama koje posluju i proizvode u

MADE IN BOSNIA-387

„Bosnor“ u Janji uskoro počinje praviti dijelove za montažne kuće za norveško tržište

U protekle dvije godine osjetan je porast izvoza iz Bosne i Hercegovine u Norvešku, što potvrđuje i primjer firme iz Janje BOSNOR d.o.o. koja je nedavno isporučila veće količine građevinskog

Ekonomija/Biznis

Jusuf Arifagić preživio tri logora, vratio se i napravio čudo – Lani proizveo 2,8 miliona litara mlijeka

Jusuf Arifagić preživio je tri logora, Omarsku, Keraterm i Trnopolje. Prošao je golgotu Bošnjaka Prijedora, Kozarca i okolnih mjesta. Jedva je izvukao živu glavu. Otišao je daleko od rodne grude