U Travniku se gradi luksuzni hotel

U Travniku se gradi luksuzni hotel

Jednu od najpoznatijih i omiljenih bosanskohercegovačkih turističkih atrakcija, čuvenu travničku Plavu vodu, uskoro će dodatno ukrasiti luksuzi hotel, koji će Travničanima, kao i domaćim i stranim turistima ponuditi, pored standardnih i brojne nove sadržaje, koji do sada u ovom gradu nisu zastupljeni.

Investitor ovog visokobudžetnog projekta je porodica Hadžić iz Travnika, koja je ujedno i vlasnik Ćevabdžinice „Hari“.

-„Uspješna priča u ugostiteljstvu se nastavlja, ovoga puta u malo drukčijem smjeru, ali s ciljem unapređenja smještajno-ugostiteljske ponude i obogaćivanja turističkih sadržaja i usluga u gradu Travniku“, navode iz preduzeća „Hari“.

Na mjestu starog objekta niče novi, luksuzni hotel

Objekat izgrađen krajem sedamdesetih godina, kultno mjesto i okupljalište Travničana za koje i danas starije generacije vežu lijepe uspomene, doživio je nekoliko pokušaja revitalizacije u poslijeratnom periodu koje nisu u potpunosti zaživjele.

Cilj investitora je, kako ističu, evocirati lijepe uspomene iz prošlih vremena, ali također i ići u korak s vremenom, te kao i u dosadašnjem radu ponuditi spoj tradicije i današnjice i to upravo na mjestu gdje se prožima sva aroma Travnika, grada sa jedinstvenom kulturno-historijskom baštinom i raskošnim prirodnim ljepotama.

Plava voda biser Bosne i Hercegovine će konačno zasjati u pravom sjaju

Projektnu dokumentaciju potpisuje jedan od najcjenjenijih profesionalaca i umjetnika u svom domenu, poznati bosanskohercegovački arhitekta Amir Vuk-Zec i Studio „Zec“.

Uspješna saradnja je nastavljena i na ovom projketu upravo zbog toga što je, prije svega prepoznat zajednički cilj investitora i arhitekte, čiji enterijeri i eksterijeri upečatljivo i prepoznatljivo spajaju savremene arhitektonske stilove i specifičnu lokalnost mjesta“, ističu iz preduzeća „Hari“.

Zec je svoj prepoznatljiv potpis stavio na brojne projekte širom Bosne i Hercegovine i regiona, a svima njima je zajednički taj karakterističan rukopis, čak i kada se koncept prostora itekako razlikuje,a ističe da ga posebno veseli rješavanje ovakvih prostornih rebusa, kakav je upravo dobio u Travniku.

-„Stari projekat je bila aluzija na staru gradinu. Budućnost arhitekture je u preradama i reinkarnacijama prostora, oživljavanju zapuštenog. Plava voda je biser BiH, vrijeme je da joj vratimo pravi sjaj i da se konačno pomaknemo od one tipične industrijske turističke ponude. Niz vodu ćemo pustiti niz travničkih kuća i neka onda Plava voda poteče kroz svoju mahalu“, kazao je Zec o projektu travničkog novog hotela.

Ponudit će nove sadržaje i usluge koji na ovom području nisu zastupljeni

Hotel će na svakom koraku odisati jedinstvenom bosanskohercegovačkom tradicijom, luksuzom i elegancijom, a raspolagat će, između ostaloga sa 28 moderno opremljenih soba sa balkonima, zanimljivim klubom za druženje, fitnes salom, multifunkcionalnom dvoranom, slatkim kutkom u kojem će gosti imati priliku kušati najpoznatije tradicionalne bosanske kolače, kao i prodajnom galerijom iz koje će, pored lijepih uspomena iz Travnika, također moći ponijeti i autentične bh. suvenire, ali i brojnim drugim uslugama i sadržajima. Na trećem spratu, u potkrovlju će biti smješten spa & wellness cetar i bazen, kao i terasa za sunčanje.

Iz preduzeća „Hari“ ističu da je cilj upravo da se turistima ponudi svojevrstan aktivni odmor u okviru kojeg nakon upoznavanja travničkih kulturnih i i vlašićkih prirodnih znamenitosti, imaju priliku boraviti i spavati iznad opuštajućeg šuma Plave vode.


Namjera investitora, kako naglašavaju, jeste da prije svega, svima onima koji odluče boraviti u Travniku ponude komfor i udobnost, luksuz i eleganciju, kao i zdravu detoksikaciju tijela i duše.

Također, određeni sadržaji će biti dostupni i za one koji nisu gosti hotela. A sve to dodatno će, kako ističu, začiniti pogled kroz u prozor u koji ‘stane cijela BiH’, pogled na tvrđavu Stari grad prekrivenu sunčevim zrakama ili uronulu u bijeli snježni pokrivač, travničke zanmenitosti i predivne zeleno-plave oaze“.


Ističu da će se hotel prostirati na 1500 m2,, te da će sasvim sigurno biti jedno unikatno art zdanje na ovom području, koje će baštiniti i promovisati bosanskohercegovačke tradicionalne vrijednosti. Također, turistički kompleks Plava voda će u okviru hotela konačno dobiti i svoj prvi javni toalet, koji će moći koristiti svi posjetitelji.


-„Travnik će sasvim sigurno dobiti jedinstveno i luksuzno mjesto za odmor i rekreaciju, gdje će moći uz najljepšu ariju Plave vode, opuštajuće zelenilo krajolika i cvrkut ptica doživjeti Bosnu i Hercegovinu na pravi način“, rečeno je na kraju.


Također, u okviru višedecenijskog projekta JP Regionalnog vodovoda ‘Plava voda’, predviđeno je i uređenje kompletne turističke zone, koji će se realizirati uz pomoć kreditnih zaduženja, a u skladu sa projektnim zadatkom Općine Travnik i idejnim rješenjem izabranim na konkursu, čija se implementacija očekuje uskoro.

(TNT/MiruhBosne)

Previous Kulen Vakuf, mjesto u kojem je skoro svako domaćinstvo uključeno u turizam
Next Adis Poško, prvi kadet iz naše zemlje koji je diplomirao na 'West Pointu'

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Tuzlanska Dita ide uzlaznim putem

  Otkako je najveći trgovinski lanac u Bosni i Hercegovini, kompanija ”Bingo” preuzela tuzlansku industriju deterdženata, u ”Diti 1997.” Tuzla imaju uredne plaće, normalne uvjete rada i potpisan Kolektivni ugovor.

TURIZAM

Poljski putopisac – puno je argumenata da posjetite Bosnu i Hercegovinu, a najvažniji je ljepota ove zemlje

Robert Makłowicz, poznato tv lice iz Poljske i njegova priča iz Bosne i Hercegovine. Ovog Poljaka na YT prati više od pola miliona ljudi a njegove reportaže imaju više stotina

Ekonomija/Biznis

U razdoblju januar-maj rast bosanskog izvoza 43,4 % u odnosu na isti period lani

Izvoz iz naše zemlje u razdoblju januar-maj 2022. godine je iznosio 7 milijardi 511 miliona KM, što je za 43,4 % više nego u istom razdoblju 2021. godine, dok je