U Tuzli otvorena izložba „Otkud Italijani u Bosni i Hercegovini“ (Video)

U Tuzli otvorena izložba „Otkud Italijani u Bosni i Hercegovini“ (Video)

Na više od stotinu fotografija i dokumenata, pretežno iz porodičnih arhiva, prikazan je historijat dolaska Italijana u Bosnu i Hercegovinu, na izložbi koja je pod nazivom „Otkud Italijani u BiH“, otvorena danas u Galeriji „Mandžić“ u Tuzli.

Izložbu je podržalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dok je organizator, uz pomoć udruženja Italijana iz Banje Luke i Sarajeva, priredilo Udruženje građana italijanskog porijekla „Rino Zandonai“ iz Tuzle.

Predsjednica Udruženja Italijana iz Banje Luke Mirjana Di Giusto kaže da postoje dokumenti koji pokazuju da je nakon velikih poplava u Italiji krajem 19. vijeka, nekoliko stotina porodica iz provincija Trento, Veneto i drugih, raseljeno u Bosnu, koja je bila po Austrougarskom monarhijom. Tu su donijeli običaje, način života, asimilirali se s mjesnim stanovništvom, svili ognjišta i ostavili brojne potomke.
Predsjednik Udruženja građana italijanskog porijekla „Rino Zandonai“ Tihomir Knežiček kaže da je u okviru projekta, koji je podržalo Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice Bosne i Hercegovine, predviđeno održavanje još jedne izložbe, 23. marta, u Banjoj Luci, potom „okruglog stola“ o historiji Italijana u Bosni i Hercegovini, te okupljanje porodica koji po majčinoj ili očevoj liniji vuku porijeklo iz Italije.

– Italijani su dokaz multikulturalnosti na području Tuzle i cijele Bosne i Hercegovine i mi tu tradiciju želimo održati. U Tuzli postoji oko 300 pripadnika italijanske manjine, a pretpostavljamo da u cijeloj Bosni i Hercegovini ima između 2.000 i 3000 Italijana. Koliko se osoba na zadnjem popisu izjasnilo kao Italijani, još ne znamo, a očekujemo odgovor na to pitanje od Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine – kaže Knežiček.

Na izložbi su prikazani brojni dokumenti od kojih su neki stigli iz Italije, a radi se o svjedočanstvu na ime Lucije Banker iz 1890. godine. Osim fotografija iz porodičnih arhiva, prikazani su brojni krsni i rodni listovi, radne i vojne knjižica, certifikati, diplome pojedinih osoba, te drugi.

– Italijani su ostavili duboki trag u ovdašnjoj kulturi, nauci, sportu, muzičkom životu, zanatima i drugim oblastima. Najbrojnija porodica je Mott koji su vodili muzičke sekcije, osnovali odžačarsku službu, bili su članovi vatrogasnih društava. Poznate su porodice Segat, Zamboni, Gojo, Daldon, Picolotti, i mnoge druge, a  izdvojio bih i Kordignani i Candotti koje su ostavile veliki trag u oblasti arhitekture – naglasio je Knežiček.

Uime Gradske uprave Tuzla, posjetioce izložbe pozdravila je savjetnica gradonačelnika Svjetlana Kakeš, koja također vuče italijanske korijene.

Potomkinja Italijana, Mirjana Čaušević Beba, otpjevala je tri italijanske kancone kojima je oduševila posjetioce izložbe, koja će biti otvorena narednih 10 dana, rečeno je Feni.

Previous Naselja bosanske srednjevjekovne države - SLANO
Next Na Mešinom spisku za Gibraltar i Albaniju nekoliko novajlija: Među Zmajevima i Kenan Kodro

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Ispred kule Husein-kapetana Gradaščevića premijerno izvedena predstava ‘Zemlja koja diše’

Ambijentalna predstava „Zemlja koja diše“ sinoć je premijerno izvedena ispred kule Husein-kapetana Gradaščevića. – Bila je to pozorišna čarolija pred više stotina gledalaca, uz desetominutni aplauz i poziv na bis

KULTURA I UMJETNOST

Stolac: Pedeseto izdanje festivala kulture ‘Slovo Gorčina’

 Pedeseto izdanje festivala kulture “Slovo Gorčina” otvoreno je sinoć na lokaciji nekropole stećaka Radimlja. Festival je započeo svečanom akademijom na kojoj su se govornici – Gorčin Dizdar, predsjednik upravnog odbora

BAŠTINA

Brinu o baštini tuzlanskog kraja: Godišnjica rada obilježena promocijom izdanja i izložbom (Video)

  Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona je u okviru obilježavana 35. godišnjice postojanja ove javne ustanove danas predstavio svoja printana izdanja. Ovaj događaj pratila