U Tuzli promovirana knjiga „Genocidna namjera Bratunac 1992.“ Ramiza Salkića

U Tuzli promovirana knjiga „Genocidna namjera Bratunac 1992.“ Ramiza Salkića

Nakon online promocije u Bratuncu, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli održana je prva javna promocija knjige „Genocidna namjera – Bratunac 1992.“ autora Ramiza Salkića.

Osim autora, na promociji su govorili novinari Almasa Hadžić, Mehmed Pargan i Avdo Huseinović.

„Ovo je prva iz serijala knjiga koja će govoriti o zločinima nad Bošnjacima iz Bratunca. Namjerno je uzet ovaj naziv ‘Genocidna namjera’, jer sve ono što se događalo u Bratuncu 1992. godine ima elemente genocida, ali genocidna je namjera zato što to sud nije presudio. Nažalost, ne samo da nije presuđen genocid nego mnogi zločini ostaju nekažnjeni, svjedoci nam umiru, tužilaštvo nije uradilo svoj dio posla na očekivan način. U ovoj knjizi imamo 27 autentičnih svjedočenja o počinjenim zločinima u tri naselja – Hranča, Repovac i Borkovac. U naredim knjigama ćemo obrađivati preostala mjesta zločina, a zamisao je da ovaj serijal ima osam izdanja gdje ćemo opisati sva dešavanja u Bratuncu od 1992. do 1995. godine, gdje ćemo imati 250-300 autentičnih svjedočenja“, kazao je autor Ramiz Salkić.

Naveo je kako je u Bratuncu prema popisu stanovništva iz 1991. godine živjelo malo više od 21.000 Bošnjaka, a da ih je danas na tom području oko 4.000. U agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, prema riječima Salkića, u Bratuncu je ubijeno oko 3.500 ljudi.

Promotor Mehmed Pargan podsjetio je kako je Ramiz Salkić prošao kroz logore u Bratuncu, gdje su mu ubijeni najmiliji.

„Imamo situaciju da tri decenije nakon stravičnih zločina u Podrinju još uvijek nemamo opsežne dokumente koji su zabilježili svjedočanstva ljudi koji su uspjeli preživjeti. Ova knjiga je prva koja je na takav način pristupila istraživanju zločina u Podrinju. Važna je, jer je Ramiz Salkić svjedok tih događaja, jer je bio i logoraš i imao je priliku da vidi zlodjela koja su počinjena“, kazao je Pargan.

Avdo Huseinović, koji je nedavno promovirao novi dokumentarni film „Postupi po naređenju – dželati u plavom“, istakao je kako je napad na Bratunac brižno planiran još u maju 1991. godine.

„Bratunac je sigurno bio jedan od najvažnijih ciljeva velikosrpske agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i brojni su dokumenti koji o tome govore. Bratunac je uz gradove pored Drine jedan od prvih okupiranih i grad koji je u prvim dana okupacije postao pozornica genocidnih radnji. Sve to što je počelo 17. aprila 1992. godine u Bratuncu svoje finale će imati u julu 1995. godine. Slobodno možemo kazati da je u Bratuncu, Zvorniku, Bijeljini… počelo ono što je okončano genocidom 1995. godine u Srebrenici“, zaključio je Huseinović.

Izvor: AA

Previous OTVORENO PISMO EUROPI
Next Jutarnji list: Stvara se neočekivani pakt Hrvata i Bošnjaka!

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Mrtvi Prijedorčani će progoniti žive Banjalučane: Naredbom lokalnih srpskih vlasti da se postave bijeli čaršafi počeo je jedan monstruozan period

Danas se navršava 25 godina od pogroma Bošnjaka i Hrvata na području prijedorske opštine. Na današnji dan, počelo je jedno od najvećih etničkih čišćenja nakon Drugog svjetskog rata. Na današnji

RIJEČ

Dnevnik sa Pala Mladena Vuksanovića: 110 dana među ubicama Sarajeva

Uspomena na velikog čovjeka koji je uspio sačuvati razum i ljudskost u samom srcu tame. Piše: Tomislav Marković April je mesec, vreme crnih godišnjica za Sarajevo i celu BiH, ali i vreme

KULTURA I UMJETNOST

Bisera Alikadić dobitnica ‘Bosanskog stećka’ Društva pisaca BiH (VIDEO)

Društvo pisaca Bosne i Hercegovine dodijelilo je nagradu ‘Bosanski stećak’ Biseri Alikadić, čime je i završeno 59. izdanje Međunarodne književne manifestacije ‘Sarajevski dani poezije’.