U Tuzli svečano obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

U Tuzli svečano obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

Polaganjem cvijeća na spomen obilježjima, defileom kroz Tuzlu, te svečanom akademijom danas je u Tuzli obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Svečanosti je, uz zvaničnike Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona, prisustvovao i veliki broj građana, članova boračkih udruženja i saveza, predstavnika političkog i društvenog života. Obilježavanje je započelo odavanjem počasti na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli, a delegacije su cvijeće položile na Spomeniku poginulim braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine 1992-1995. godina, Spomeniku zlatnim ljiljanima, Partizanskom spomen obilježju i Mezarju/groblju civilnih žrtava rata.

Nakon polaganja cvijeća uslijedio je defile učesnika manifestacije sa više stotina učesnika.
Na svečanoj akademiji koja je upriličena u sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli naglašena je važnost obilježavanja ovog datuma i čuvanja istine o odbrambeno-oslobodilačkom ratu.


Uz čestitke bivšim pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je uputio čestitke svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, ali i građanima Tuzlanskog kantona naglašavajući da je nemjerljiv doprinos koji su građani ovog kraja dali u odbrani Bosne i Hercegovine.


„Formiranje Armije Republike Bosne i Hercegovine u vremenu i kontekstu u kojem je ona nastala jedan je od najvećih poduhvata u historiji Bosne i Hercegovine. Na današnji dan, tridesetjednu godinu kasnije, u kontekstu današnjih događaja želimo još snažnije iskazati našu podršku bivšim borcima i boračkim porodicama, ali i naše opredjeljenje da u miru nastavljamo graditi Bosnu i Hercegovinu, zemlju ravnopravnih građana, za kakvu su se i oni borili. Također, danas se sjećamo hrabrih momaka i djevojaka koji su dali svoje živote za Republiku Bosnu i Hercegovinu, ali i izražavamo zahvalnost svim živim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji su evo i ovdje danas sa nama,, a zahvaljujući čijem angažmanu smo danas u prilici da živimo u slobodi i da gradimo društvo kakvo ono treba da bude”, istakao je premijer Halilagić.


Nakon defilea u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli je upriličena svečana akademija posvećena današnjem prazniku.

Previous Muftija Fazlović u Vlasenici: Kontinuirani pritisci na Bošnjake neće postići svoj cilj
Next U Grabovinama kod Čapljine prvi put nakon 30 godina odana počast logorašima

You might also like

NAŠI DANI

Mostar: Djeca svečano obilježila Dan formiranja ARBiH (Foto)

  Osnovna škola „Zalik“, u saradnji sa UG „Zalik“ i Džematom „Zalik“, danas je svečano obilježila 15. april – Dan formiranja Armije RBiH. „Bilježeći značajne datume naše istorije, gradimo identitet

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Žrtva iz Foče u Beogradu: Da prekinemo pakao na Balkanu

Midheta Kaloper Oruli iz Udruženje žrtava rata Foča 92-95 izjavila je danas u Beogradu da je cilj udruženja žrtava da se konačno prekine “pakao na Balkanu” i da “prestanemo da

NAŠI DANI

Tuka: Djelima pokazujemo ljubav prema domovini. Cijenimo svoja sela i gradove

Brojni bosanski sportisti oglasili su se i čestitali Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naš sjajni atletičar i srebrni s posljednjeg SP-a Amel Tuka posebno je bio nadahnut. -O ljubavi prema