U Višegradu obilježen Dan ruskih dobrovoljaca

U Višegradu obilježen Dan ruskih dobrovoljaca

Vjerskom ceremonijom i obraćanjem predstavnika vlasti, boračkih organizacija i porodica stradalih, obilježena je 30. godišnjica pogibije ruskog dobrovoljca Konstantina Bogoslovskog, ali i ostalih 37 dobrovoljaca tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Za razliku od prethodnih godina, nije bilo bivših dobrovoljaca iz Rusije, a ceremoniji održanoj u srijedu prisustvovala je samo majka poginulog Bogoslovskog.

Ovaj dan je u Republici srpskoj uvršten u kalendar značajnih historijskih događaja, rečeno je na skupu, a predstavnici vlasti entiteta su rekli da je u Vojsci Republike srpske učestvovalo 700 ruskih dobrovoljaca, od kojih je 38 poginulo.

“Višegrad je na neki način postao simbol srpsko-ruskog prijateljstva, da se ovdje na ovom mjestu dolazi kao na hodočašće iz Srbije, Kosova, Crne Gore i Rusije“, rekao je Savo Cvijetinović, predsjednik Udruženja “Srpsko-rusko prijateljstvo”.

Ovo je drugo godišnje odavanje počasti ruskim borcima od početka ruske invazije na Ukrajinu. Tokom ceremonije je intonirana himna Ruske Federacije.

U vjerskom dijelu ceremonije pročitana su imena svih poginulih dobrovoljaca, čija je žrtva upoređena sa današnjim borcima u Ukrajini.

“Bilo-ne bilo po zemaljskom zakonu, a po božijem jeste, da barem u Donbasu ima ovoliko Srba koliko sam ja danas pročitao ovih duša ruskih, da im vratimo ljubav za ljubav, žrtvu za žrtvu“, rekao je sveštenik Rajko Cvetković.

Obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu uz znak podrške ruskih trupama znakom “Z”. Foto: Detektor

Na spomen-obilježju poginulim dobrobrovoljcima cvijeće i vijence su položili članovi Udruženja ruskog prijateljstva iz Podgorice, članovi Udruženja “12. april Kosovska Mitrovica” i članovi poginulih boraca VRs-a, te predstavnici lokalne vlasti i entitetskih ministarstava.

Načelnik općine Višegrad Mladen Đurević je rekao da je pomoć ruskih dobrovoljaca bila velika u “oslobađanju Republike Srpske”, te da je “srpski narod tada znao da ima saveznika u bratskoj Rusiji”. Naveo je da je njihovo prisustvo bilo presudno i da će ove tekovine prenositi na mlađe naraštaje.

“Da se sjetimo naših saboraca iz Republike srpske i iskažemo zahvalnost našoj pravoslavnoj braći koja su svojom borbom potvrdila bratsku ljubav i pravoslavnu privrženost nama“, rekao je Đurević.

Ove godine na obilježavanju nije bilo članova ruskog bajkerskog kluba “Noćni vukovi”, kao ni entitetskih ministara ni gostiju iz Rusije. Cvijetinović je rekao da je razlog tome “situacija u Ukrajini” i cijena avionskih karti iz Moskve.

Mladen Đurević na obilježavanju Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu. Foto: Detektor

Državno tužilaštvo je u aprilu prošle godine formiralo predmet nakon što je zaprimilo prijavu iz Udruženja “Žena – žrtva rata” povodom prošlogodišnje najave “Obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca” 12. aprila 2022. godine.

U prijavi koju je Udruženje “Žena – žrtva rata” podnijelo Tužilaštvu podsjeća se na počinjenje ratnih zločina na području BiH, a posebno Višegrada.

Ranije istraživanje BIRN-a BiH otkrilo je da višegradskom skupu prisustvuju bivši ruski dobrovoljci koji imaju važne uloge u udruženjima današnjih proruskih boraca u Ukrajini. Istraživanje je otkrilo da neki od bivših dobrovoljaca, koji dolaze u Višegrad, u ovom gradu otvoreno promoviraju odlazak na strano ratište u Ukrajini, iako je podsticanje na pridruživanje stranoj vojnoj formaciji zakonom zabranjeno.

Previous Srebrenica: Obilježeno 30 godina od masakra nad bošnjačkim civilima na školskim igralištima
Next Saopćenje Muftijstva mostarskog povodom incidenta u Livnu

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Biden protiv Tuđmana

Mislim, taj tip ne spada među pozitivce. Imao sam priliku to njemu osobno reći. Činjenica je da je on prepreka, a ne pozitivna sila u ovom trenutku, govorio je Joe

NAŠI DANI

Deschamps: Bosna i Francuska su najbolje ekipe

Selektor Fudbalske reprezentacije Francuske Didier Deschamps izjavio je da će utakmica protiv Bosne i Hercegovine biti teška, te da protivnička ekipa ima dosta kvaliteta. Utakmica trećeg kola grupe D kvalifikacija

NAŠI DANI

Mirni protest građana ispred Ambasade Srbije u Sarajevu: “Srbija izaziva konflikte među narodima”

Organizacije i pojedinci okupljeni oko inicijative “Buđenje građana” okupili su se danas na mirnim protestima ispred Ambasade Srbije u Sarajevu gdje je poručeno da ovim skupom žele upozoriti na, kako