U Visokom obilježena godišnjica Trećeg korpusa Armije RBiH

U Visokom obilježena godišnjica Trećeg korpusa Armije RBiH

U Visokom je danas svečano obilježena 29.godišnjica 3. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Obilježavanje je počelo na spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Visokog, a nastavljeno defileom gradskim ulicama, te svečanom akademijom.

Obilježavanju ovog historijskog datuma prisustvovale su brojne zvanice, predstavnici boračkih saveza i udruženja, udruženja ratnih vojnih invalida, kao i premijer Zeničko – dobojskog kantona Mirnes Bašić sa ministrima, te gradonačelnik Visokog Mirza Ganić, koji je i ugostio ovogodišnju manifestaciju.

– Borci Trećeg korpusa su bili obični ljudi, skromni, hrabri, dostojanstveni, moralni, privrženi vrijednostima dobra, a suprotstavljeni zlu svake vrste, bez obzira otkuda i od koga ono dolazilo. Bili ste velika prepreka ciljevima agresora! Vaša borba je bila veličanstvena i to su nepobitne činjenice. Upravo zato se ponosimo Vama! Zadatak, odgovornost i obaveza novih generacija je da ne zaboravljamo uspjehe i podvige koje su borci Armije RBiH ostvarili, ali i da uvijek budemo oprezni i svjesni da će oni koji ne vole Bosnu i Bošnjake uvijek raditi na blokadi državnih institucija, blokadi nužnih reformi, prijetnji teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku i miru. U ovom teškom vremenu obavezni smo sve svoje razlike ostaviti po strani i zajedno biti ustrajni i jedinstveni u borbi protiv svih izazova i iskušenja koja su pred nama, kao što smo bili u našoj bliskoj prošlosti i najtežim vremenima za naše društvo i domovinu BiH. Ovo nije prilika niti vrijeme za međusobna politička prepucavanja i političku mržnju, već prilika i vrijeme za zajedničko djelovanje i političku mudrost! U želji i vjeri da ćemo zajedno nastaviti stvarati i raditi na izgradnji jedne stabilnije, naprednije i sretnije Bosne i Hercegovine, još jednom čestitam godišnjicu formiranja trećeg korpusa! Neka živi naša jedina domovina Bosna i Hercegovina! – poručio je na svečanoj akademiji gradonačelnik Mirza Ganić.

Jedinice Trećeg korpusa bile su velika prepreka ciljevima agresora, a svoju hrabrost i privrženost domovini pokazivale su na linijama odbrane širom Bosne i Hercegovine.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je vis.jpg

Zbog toga im dugujemo neizmjernu zahvalnost i poštovanje. Posebnu počast odajemo našim herojima koji su u časnoj borbi za najveće civilizacijske vrijednosti, nezavisnost i slobodu, dali svoje živote – rekao je premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić obraćajući se učesnicima centralne svečanosti povodom 29. godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine održane u Visokom.

Naglasio je da je 1. decembar 1992. godine jedan od najznačajnijih datuma bh. vojne historije, a da o zaslugama i žrtvi koju je podnio Treći korpus u odbrambeno-oslobodilačkm ratu 1992-1995. najbolje govori podatak da su jedinice dale 6.343 šehida i poginulih boraca, 8.144 ranjenih, 277 pripadnika je odlikovano najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, a 41 “Zlatnom policijskom značkom”. Dvije brigade – 303. i 317. dobile su kolektivno priznanje “Zlatni ljiljan”.

-Dali ste vaše najbolje godine u ratu, a mi činimo sve što je u našoj mogućnosti da radimo za vas u miru. Položaj branilačke populacije jedan je od najvažnijih prioriteta Vlade Zeničko-dobojskog kantona. To pokazujemo bezrezervnom podrškom, konkretnim mjerama i programima za sve branilačke kategorije, od ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih branilaca do demobilisanih branilaca – rekao je premijer Bašić.

Istakao je da izdvajanja nisu dovoljna za normalan i spokojan život, ali da Vlada svake godine nastoji povećati sredstva koja se po raznim osnovama izdvajaju za branitelje.

-Izdvajamo sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, finansiramo liječenje i nabavku ortopedskih pomagala, stipendiramo studente, vodimo brigu o spomen-obilježjima i značajnim datumima, pomažemo braniteljskim udruženjima i savezima. U jeku pandemije virusa korona uveli smo i egzistencijalnu naknadu za borce mlađe od 57 godina. Vi ste to zaslužili jer ste podnijeli najveći teret odbrane, a siguran sam da biste i danas stali u odbranu domovine, jer su nasrtaji dušmana na teritorijalni intergritet i suverenitet Bosne i Hercegovine sve izraženiji – rekao je.

Naglasio je da su neprijatelji ideje o ovakvoj državi BiH, u kojoj ima mjesta za sve, gotovo paralisali rad institucija na državnom i federalnom nivou, a ono što trenutno funkcioniše su vlasti na kantonalnom i općinskim nivoima.

-S ovom mjesta poručujemo da će svako u okviru svojih nadležnosti dati sve od sebe da sačuvamo Bosnu i Hercegovinu i da ćemo se nastaviti boriti za bolju i prosperitetniju domovinu. Moramo zajedno čuvati i paziti našu zemlju za koju smo prolili krv, baštiniti tekovine odbrane i o toj borbi poučavati mlade generacije – istakao je premijer Bašić.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je vis-.jpg

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo danas je u Visokom prisustvovao obilježavanju 29. godišnjice Trećeg korpusa Armije RBiH.

Terzo je polaganjem cvijeća na spomen obilježja zajedno s predsjednikom Zlatnih ljiljana Kantona Sarajevo Ismetom Godinjakom odao počast šehidima i poginulim borcima Visokog.  

U svom obraćanju članovima porodica šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima , demobilisanim borcima i komandantima, Terzo je uime Federalnog ministarstva i u svoje lično, čestitao godišnjicu osnivanja Trećeg korpusa.

– Treći korpus ima svoje mjesto u historiji Armije RBiH, BiH i na to trebamo biti ponosni. Među pripadnicima ovog korpusa su dobitnici najvećih ratnih priznanja, svih naroda i narodnosti. Naši borci su branili državu i sve njene građane – kazao je pomoćnik Terzo.

Istakao je da je naša obaveza da ne zaboravimo naše heroje i historiju.

– Bh patriote su se časno borile i imale časne komandante. Branili smo se od onih koji su htjeli da unište našu zemlju. Zahvaljujući vama mi sada imamo državu, slobodu i narode koji žive zajedno – kazao je pomoćnik Terzo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-osobodilačkog rata.

(MiruhBosne)

Previous Postignut sporazum između Vlade FBiH i Sindikata rudara
Next Ministar Roth: Zemlju graditi kao državu svih njenih građana, Bosanaca i Hercegovaca

You might also like

NAŠI DANI

Silajdžić u Londonu: Vjekovima Bosna je bila poznata po modelu jedinstvenog suživota

Bivši član Predsjedništva, premijer i ministar vanjskih poslova naše države dr. Harisa Silajdžić je govorio na panelu u okviru priprema obilježavanja komemoracije 25. godišnjice genocida u Srebrenici, a koji je

NAŠI DANI

‘Ne postoji bilo kakva mogućnost da bilo ko obuče pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u drugu uniformu’

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general pukovnik Senad Mašović u intervjuu za Radiosarajevo.ba je vrlo otvoreno komentirao današnje poruke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji u Banjoj Luci zatražio od komande Trećeg pješadijskog

NAŠI DANI

Livno: Sead Hadžijahić nadahnuto zborio o zaslugama i žrtvama HVO-a, a o Bošnjacima ni besjede

Piše: ALE KAMBER, preporod U Livnu je i ove godine, od 13-23.aprila, organizirana desetodnevna manifestacija „Dani odbrane Livna“ kojom se na vojnički, sportski, vjerskokatolički, kulturni i politički način prisjetilo 13 i 23.