U Zenici obilježena 826. godišnjica Povelje Kulina bana (FOTO)

U Zenici obilježena 826. godišnjica Povelje Kulina bana (FOTO)

U Zenici je danas u Bilinopoljskom parku, u organizaciju Foruma građana Zenice i BZK Preporod, upriličen prigodan program povodom obilježavanja 826. godišnjice Povelje Kulina bana i Dana Zeničko-dobojskog kantona.

– Svake godine na ovom mjestu Forum građana Zenice podsjeća na višestoljetnu postojanost Bosne i Hercegovine. Povelja Kulina bana dokument je koji svjedoči da je Bosna i u 12. vijeku imala uređenu državu, kojoj danas možemo slaviti 826. rođendan. Povelja Kulina banana pisana je 29. augusta 1189. godine, pisana je bosančicom na starobosanskom narodnom jeziku sa prijevodom na latinski koji je bio zvanični jezik diplomatije tog vremena – kazao je Tvrtko Mišanović, predsjednik Foruma građana Zenice.

Mišanović je, u ime organizatora, istakao da se svake godine na istom mjestu obilježava godišnjica Bilinopoljske izjave, a Forum građana odlučio je da se zlatnik Kulina bana ove godine dodijeli Amelu Tuki za odlične postignute rezultate, ali i za promociju kako BiH tako i grada Zenice.

Interesantno je i to kako se svaki prvi školski dan posveti Povelji Kulina bana, a pokrenuta je i inicijativa da se u Zenici formira park “Kulin ban”.

Izvor: Faktor.ba

Previous Amel Tuka: Čuo sam optužbu za doping i nasmijao se
Next U prvom kolu US Opena Džumhur protiv zemljaka Tomića koji nastupa za Australiju

You might also like

NAŠI DANI

Hiljade ljudi iz Bosne i Hercegovine i regije obilježilo godišnjicu Igmanskog marša

   Tradicionalnim maršom i polaganjem vijenaca i cvijeća na Spomen-obilježje pripadnicima Prve proleterske brigade, hiljade učesnika iz Bosne i Hercegovine i regije obilježilo je godišnjicu Igmanskog marša, javlja Anadolu Agency

KULTURA I UMJETNOST

Hadžihafizbegović: Meni na sedam dana Bosna nedostaje. Palestinci su nama svima održali lekciju.

O karijeri Emira Hadžihafizbegovića najbolje govore osvojene nagrade i broj projekata – u 38 godina snimio je više od 65 igranih filmova, 10 serija, glumio u više od 2500 pozorišnih

HISTORIJA

Afrika i historija: Etiopija, jedina afrička država koja nije kolonizovana

Etiopljani u mnogim domovima gozbom obilježavaju početak Nove godine uprkos poteškoćama uzrokovanim poskupljenjem, ratom i gladi koja bijesni na sjeveru. Saznajte više o etiopskom jedinstvenom kalendaru i njihovom kulturnom nasljeđu.