U Zenici obilježena 826. godišnjica Povelje Kulina bana (FOTO)

U Zenici obilježena 826. godišnjica Povelje Kulina bana (FOTO)

U Zenici je danas u Bilinopoljskom parku, u organizaciju Foruma građana Zenice i BZK Preporod, upriličen prigodan program povodom obilježavanja 826. godišnjice Povelje Kulina bana i Dana Zeničko-dobojskog kantona.

– Svake godine na ovom mjestu Forum građana Zenice podsjeća na višestoljetnu postojanost Bosne i Hercegovine. Povelja Kulina bana dokument je koji svjedoči da je Bosna i u 12. vijeku imala uređenu državu, kojoj danas možemo slaviti 826. rođendan. Povelja Kulina banana pisana je 29. augusta 1189. godine, pisana je bosančicom na starobosanskom narodnom jeziku sa prijevodom na latinski koji je bio zvanični jezik diplomatije tog vremena – kazao je Tvrtko Mišanović, predsjednik Foruma građana Zenice.

Mišanović je, u ime organizatora, istakao da se svake godine na istom mjestu obilježava godišnjica Bilinopoljske izjave, a Forum građana odlučio je da se zlatnik Kulina bana ove godine dodijeli Amelu Tuki za odlične postignute rezultate, ali i za promociju kako BiH tako i grada Zenice.

Interesantno je i to kako se svaki prvi školski dan posveti Povelji Kulina bana, a pokrenuta je i inicijativa da se u Zenici formira park “Kulin ban”.

Izvor: Faktor.ba

Previous Amel Tuka: Čuo sam optužbu za doping i nasmijao se
Next U prvom kolu US Opena Džumhur protiv zemljaka Tomića koji nastupa za Australiju

You might also like

HISTORIJA

Na današnji dan: Ubijen Mehmed-paša Sokolović

Na današnji dan 1579. godine ubijen je Mehmed-paša Sokolović, osmanlijski državnik bošnjačkog porijekla. Rođen je 1506. godine u Bosni, u selu Sokolovići kod Rudog. Poginuo je od strane derviša za

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Jakarti promoviran indonežanski prijevod “Kamenog spavača”

U sklopu Indonežanskog međunarodnog sajma knjiga (IIBF), koji je održan od 6. do 10. septembra 2017. godine u Jakarti, izdavačka kuća Yayasan Pustaka Obor promovirala je indonežanski prijevod “Kamenog spavača”

RIJEČ-

Dubravko Lovrenović: Intervju iz 2014. godine

Istaknuti bosanskohercegovački akademik Dubravko Lovrenović preminuo je jutros u Sarajevu. Profesor Lovrenović rođen je u Jajcu 1956. godine. Filozofski  fakultet u Sarajevu – Odsjek za historiju završio je 1979. godine,