U Zenici promocija knjige ‘Ruski i grčki plaćenici u ratu u Bosni i Hercegovini’

U Zenici promocija knjige ‘Ruski i grčki plaćenici u ratu u Bosni i Hercegovini’

Autor knjige je i sam učestvovao u ratu tokom kojeg je i teško ranjen.

Aziz Tafro pojašnjava da su ruski i grčki plaćenici na ovim prostorima bili prisutni već 91. godine, da bi 1992. aktivno učestvovali u borbama u istočnoj Bosni gdje su potpomagali etničko čišćenje. On nadalje kaže da je je 1993. formiran Treći ruski dobrovoljački odred koji je postojao do 94. godine kada je formirana Grčka dobrovoljačka garda koja je također učestvovala u ubijanjima i progonima u istočnoj Bosni, a učestvovala je i u zauzimanju Srebrenice.

Cilj autora jeste da se rasvjetli cjeli niz događaja koji su se dešavali tokom rata 92-95. oko doborovoljaca koji su dolazili ratovati u Bosnu i Hercegovinu.

Cijelo to vrijeme pokušava nam se prikazati da su Rusija i Grčka bile protiv Bosne i Hercegovine što u ovom slučaju nije tačno. Ovi borci, plaćenici, ratovali su za novac, kazao je autor.

Autor navodi da je ovo prva knjiga koja detaljno razrađuje tematiku pomenutih plaćenika u ratu u Bosni i Hercegovini kao i da se utvrdi krivica dobrovoljaca poput Eduarda Limonova, ruskog nacionalističkog pisca i političara koji je, prema riječima Aziza Tafre, bio uz Karadžića tokom granatiranja Sarajeva.

Promocija knjige u Zenici najavljena je za utorak u zgradi Muzeja grada Zenice sa početkom u 19.30 sati.

Previous Šta čitaoci uglednog lista Guardian misle o glavnom gradu Bosne i Hercegovine
Next Bekto Precisa: Ugovor sa austrijskim Fischerom vrijedan 26 miliona eura

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Vrbanji kod Bugojna

Dvadeset treća godišnjica zločina, u kojem su pripadnici HVO-a ubili 45 bošnjačkih civila, obilježena je danas u naselju Vrbanja kod Bugojna, u organizaciji Medžlisa IZ u tome gradu, prenosi Fena.

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Tabaković: Tražim lobističku grupu kojoj bi prodali 50 posto potraživanja od RS, Srbije, i Crne Gore

Nakon presude u Sjedinjenim Američkim Država u korist žrtava rata advokat Sulejman Tabaković traži lobističku grupu kojoj bi prodali 50 posto potraživanja od entiteta RS (BiH), Republike Srbije i Crne

NAŠI DANI

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine traga za oko 7.600 nestalih

Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine istakao je da je nedostatak vjerodostojnih informacija najveći problem procesa traganja za nestalim osobama, a da nedostaje i interesa i političke