U Živinicama otvoren terminal tečnih naftnih derivata

U Živinicama otvoren terminal tečnih naftnih derivata

Pušten je u rad novoizgrađeni terminal tečnih naftnih derivata u Živinicama, što predstavlja početak zanavljanja obavezujućih rezervi nafte i naftnih derivata. Obnovom terminala, Federacija Bosne i Hercegovine će biti u mogućnosti da ispuni obaveze prema Energetskoj zajednici, čija je članica i naša zemlja.

Zalihe naftnih derivata do sada su postojale samo u Pločama, ali nisu bile dovoljne u odnosu na ono koliko bi trebali imati po dogovoru s Evropskom energetskom zajednicom.

Ovo je prva faza rekonstrukcije u kojoj su rekonstruisani objekti za skladištenje tečnih naftnih derivata ukupnog kapaciteta 5.900 kubika.

Predsjednik Uprave privrednog društva “Operator-Terminali Federacije” d.o.o. Sarajevo Hermedin Zornić, ističe kako je ovo dan D za Terminale Federacije BiH. Slijedi druga faza koja će, kako je najavio, početi u zadnjem kvartalu ove godine.“Planirali smo početi radove na rekonstrukciji podružnice Blažuj sa oko 46 miliona litara i podružnice Bihać sa oko 20 miliona litara”, rekao je Zornić.

Istakao je kako će nakon ovoga, Terminali Federacije BiH krenuti u pravu misiju za koju su i registrovani.“Ovo je početak zanavljanja, a mi za to i jesmo registrovani, za postavljanje i obnavljanje rezerve naftnih derivata radi snabdijevanja Federacije BiH u slučaju prijetnje energetskoj sigurnosti u vanrednim poremećajima, u slučaju ratnih dešavanja i slično”, rekao je Zornić.

U podružnici u Živinicama završena je prva faza radova, a moći će skladištiti oko šest miliona litara. Prva faza podrazumijeva jedan balon, a druga faza mogla bi biti realizirana do kraja godine kada bi kapacitet terminala bio 46 miliona kubnih metara.

Federacija BiH ima osam terminala – od toga četiri kontinentalna, tri vojna i jedan pomorski.

Ukupna zapremina je 200 miliona litara.

BHRT
Previous Proslava Dana nezavisnosti u V. Britaniji
Next Potpisani ugovori za finansiranje projekata u oblasti nauke u FBIH (VIDEO)

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Jablanica mami turiste iz svih krajeva svijeta, sezona premašila očekivanja

Jablanica svojim prirodnim ljepotama nudi neiscrpan turistički potencijal. Očaravajući prizori rijeka, jezera i planina mame poglede turista. 2022. pokazala je odmak od dvije prethodne pandemijske godine. Turisti dolaze iz svih

Ekonomija/Biznis

“Edna-Metal Vorking” iz Prijedora: Zapošljavaju uglavnom mlade radnike, a sve što proizvedu izvoze u Njemačku

“Edna-Metal Vorking“, preduzeće za izradu podstanica za centralno grijanje iz Prijedora, svu proizvodnju plasira na njemačko tržište. Preduzeće je smješteno u prostoru Preduzetničkog inkubatora u Velikom Palančištu na oko 200

Ekonomija/Biznis

Turska grupacija zainteresovana za izgradnju fabrike solarnih panela u našoj zemlji

FIPA organizovala prezentacije investicijskih mogućnosti i projekata iz Bosne i Hercegovine Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) na čelu s direktoricom Milicom Marković je uz partnerstvo Odbora za