Učenici iz Liplja pisali Inzku: Zar treba da se odreknemo onog jezika kojim govorimo u našim kućama?

Učenici iz Liplja pisali Inzku: Zar treba da se odreknemo onog jezika kojim govorimo u našim kućama?

Grupa školaraca iz Liplja kod Zvornika pisala je visokom predstavniku Valentinu Inzku, tražeći da im pomogne da sjednu u školske klupe.

Učenici bošnjačke nacionalnosti ne pohađaju nastavu u osnovnoj školi u Liplju jer im je onemogućeno izučavanje bosanskog jezika.

“Dok sva druga djeca naših godina već nekoliko sedmica idu u školu, mi smo još uvijek izolirani od ostalih i željno iščekujemo da neko nama i našim iscrpljenim roditeljima pruži pravo rješenje i izlaz, pa da i mi konačno sjedemo u školske klupe. Svi smo uzbuđeno čekali prvi dan škole, sa već spremnim ruksacima, pernicama i sveskama”, navedeno je na početku pisma upućenog Inzku.

Kako su kazali, roditelji su ih spremali za školu u novim uslovima, pričali o malim junacima što će u ovu školsku godinu kročiti na nešto drukčiji način, pod maskama i sa posebnim oprezom.

“Bili smo spremni da budemo svojim roditeljima i cijelom svijetu ti junaci, koji će pokazati kako znaju čuvati i sebe i cijelu planetu. Ipak, mi i jesmo budućnost planete, zar ne? Gledali smo i gospođu Cvijanović kako svim đacima poručuje da im želi sretan prvi dan škole. Nažalost, gospođa očito nije mislila i na nas, jer zašto bi nju i druge bilo briga sto nekoj tamo djeci u nekom Liplju nije dozvoljeno da budu kao drugi i da školsku godinu započnu sa konačno riješenim pitanjem njihovog maternjeg jezika”, poručila su djeca iz Liplja.

Naglasili su da “gospođa zaista želi da svi budu sretni, ne bi im uskraćivala njihovo pravo da se obrazuju na onom jeziku koji svi oni znamo kao svoj maternji – na bosanskom jeziku”.

“Međutim, mi izgleda nismo djeca, ili barem nismo dovoljno vrijedni da budemo jednaki. Zar treba da se odreknemo onog jezika kojim govorimo u našim kućama? Jezika naših roditelja, naših nana i djedova? Jezika na kojem su nas naše majke odhranile, pjevale nam na njemu uspavanke i u školu nas ispračale? Gospodine, koga vrijeđa taj jezik i zašto? Možda nam Vi možete objasniti, jer imamo samo gomilu pitanja i nijedno rješenje i nijedan odgovor. Kažite nam Vi, trebamo li pustiti da nas guraju u ćošak i smatraju nas manje vrijednim? Zar i mi nismo samo djeca, sa istim pravom na obrazovanje i na maternji jezik, kao i svako drugo dijete bilo gdje na planeti? Pokažite nam barem Vi, gospodine, da je nekome tamo ipak stalo do nas i pomozite nam da ostvarimo ono što je naše pravo”, navela su djeca iz Liplja.

Pozvali su Inzka da ih posjeti i uvede u đačke klupe.

“Ne dopustite da se preko naših dječijih leđa lome kola politike”, dodala su djeca iz Liplja u pismu visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini.

Izvor: AA

Previous U Visokom otvoren novi pogon za proizvodnju HTZ opreme
Next Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine razgovarala sa ministricom pravde R. Austrije

You might also like

NAŠI DANI

Amel Tuka u marokanskom Rabatu večeras prvi put ove sezone trči u trci Dijamantne lige

 Najbolji bosanskohercegovački atletičar, srednjeprugaš Amel Tuka, večeras će u marokanskom Rabatu prvi put ove sezone nastupiti na nekom od mitinga Dijamantne lige. Miting koji će se održati na Stadionu “Princ

NAŠI DANI

Procjena EUFOR-a je da trenutno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje

Komandant EUFOR-a generalmajor Anton Wessely istaknuo je danas kako su EUFOR-ove rezervne snage aktivirane iz predostrožnosti, te da je procjena EUFOR-a da trenutno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno

NAŠI DANI

Muriz Memić pozvao građane da podrže proteste ministra Dragana Mektića

Otac ubijenog sarajevskog mladića Dženana Memića pozvao je građane da podrže ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića, koji traži mirne proteste ispred Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i