Učenici mostarskih osnovnih i srednjih škola obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Učenici mostarskih osnovnih i srednjih škola obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Učenici mostarskih osnovnih i srednjih škola u ponedjeljak su svečanim mimohodom mostarskim ulicama obilježili 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Direktorica mostarske IV. osnovne škole i članica organizacionog odbora ovog događaja Seada Kuštrić izjavila je kako se iz Mostara danas šalje poruka mira, ljubavi i tolerancije.

– Ovo je jedan historijski čas i ovdje smo da pokažemo sve ono što ova djeca uče u školama o domovini, o slobodi, o toleranciji i uvažavanju. Iz prelijepog Mostara šaljemo poruku da ovoj djeci trebamo skinuti okove koje već dugo nose, da im damo krila da lete. Oni obilježavanjem Dana nezavisnosti iskazuju i svoju nezavisnost, u smislu školovanja i odlučivanja – poručila je Kuštrić.

Dodala je da se ovaj dan mora obilježavati i radi budućih generacija, kako bi se shvatila važnost ovog povijesnog čina za Bosnu i Hercegovinu.

Foto: Fena

– Proslavljamo 30. godišnjicu nezavisnosti, jedan svojevrsni jubilej u novijoj historiji Bosne i Hercegovine kada je 99 posto ljudi glasalo za nezavisnost – zaključila je Kuštrić.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović osvrnuo se na značaj sutrašnjeg datuma te je čestitao svim građanima Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

– Nezavisnost Bosne i Hercegovine skupo je plaćena. Mi moramo čuvati tu nezavisnost, kao što je čuvaju ova djeca. Oni su tu da iskažu ljubav prema BiH i jasno je da su oni garancija sigurnosti Bosne i Hercegovine i garancija da će ova država biti ovdje do sudnjega dana – rekao je Hadžović.

Program obilježavanja Dana nezavisnosti nastavlja se obilaskom Fortice i manifestacijom na starom gradu Blagaju, u saradnji s institucijama iz Blagaja.

Izvor: Agencije

Previous Potpisan Ugovor za izgradnju dionice Nemila – Vranduk na Koridoru Vc
Next Predstavljen izgled spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću u Sarajevu

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Sarajevski konjanici krenuli u pohod na Ajvatovicu

Članovi konjičnog kluba “Hidalgo” jutros su iz sarajevskog parka At mejdan krenuli ka Pruscu kod Donjeg Vakufa, gdje će ovog vikenda biti održana centralna manifestacija 507. “Dani Ajvatovice”, jednog od

TURIZAM

NP Una, sedamnaest posto više posjeta ove godine

Ovogodišnja turistička sezona, s predsezonom i trenutnom podsezonom, u Nacionalnom parku ‘Una’ izuzetno je uspješna jer je ovo zaštićeno područje do sada posjetilo 117.000 turista. To je povećanje broja posjetilaca

BH RAZGLEDNICA

Zimska tišina u selima iznad rudarske Breze (FOTO)

  Breza, rudarski grad na području Zeničko-dobojskog kantona, sa oko 15.000 stanovnika, poznata u bivšoj Jugoslaviji po rekordu koji je  1949. godine rudar Alijia Sirotanović postavio iskopavši sa svojim komoratima