UČESNICI AGRESIJE 30. kadrovski centar Vojske Jugoslavije: Kako je Srbija do 2001. plaćala počinioce genocida

UČESNICI AGRESIJE 30. kadrovski centar Vojske Jugoslavije: Kako je Srbija do 2001. plaćala počinioce genocida

U kabinet tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića, 17. marta 2001. godine, iz Generalštaba Vojske Jugoslavije stigao je izvještaj o 30. kadrovskom centru. Između ostalo, navedeno je da je ovaj centar Vojske Jugoslavije formiran 10. novembra 1993. godine naredbom predsjednika Savezne Republike Jugoslavije, Slobodana Miloševića, piše Patria.

Centar su činili pripadnici Vojske Jugoslavije koji su upućeni na teritoriju RS i govori o njihovom statusu do 2001. godine, odnosno potvrda je da je sve pripadnike 30. kadrovskog centra plaćao režim Slobodana Miloševića, kako tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu tako i postratnih šest godina.

Ovaj dokument, jedan je u nizu koji je Srbija prije desetak godina predala Haškom tužilaštvu, ali pod uvjetom da se određeni dijelovi zatamne ili da se uopće ne koristi.

Ovim je dopisom koji je premijeru Đinđiću uputio tadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general Nebojša Pavković predloženo da se 1.841 profesionalni pripadnik 30. kadrovskog centra skine sa budžeta Savezne Republike Jugoslavije, a da njihovo finansiranje preuzme Vlada RS.

Također, naglašeno je da su mjesečna primanja pripadnika 30. kadrovskog centra veća od primanja pripadnika Vojske Jugoslavije.

Na spisku se među 1.841 pripadnikom 30. kadrovskog centra kojeg je plaćala tadašnja Srbija na čijem je čelu bio predsjednik Vojislav Koštunica, nalazi haški optuženik Ratko Mladić, general Momir Talić kojeg je Haško tužilaštvo 1999. optužilo za zločine u BiH (umro 2003.), Radislav Krsić osuđen na 35 godina zatvora za genocid u Srebrenici, Novak Đukić osuđen na 20 godina zbog zločina na Tuzlanskoj kapiji…

Također, veliki broj onih koji su do 2001. godine primali platu iz budžeta Srbije kao pripadnici 30. kadrovskog centra Vojske Jugoslavije, danas su visokopozicionirani oficiri u Oružanim snagama BiH, obavještajno-policijskim agencijama na nivou države i entiteta RS.

Previous Kako se Alija Isaković već 1970. otvoreno zalagao za priznavanje bosanskog jezika
Next Didaktičke igračke od drveta: Uspješan posao nekoliko bosanskih firmi

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Zločin u Ahmićima: Kordić najavio pokolj, svjedočenja lede krv u žilama

Pripadnici HVO-a su na današnji dan prije 30 godina, 16. aprila 1993. godine, ubili 116 Bošnjaka u selu Ahmići, a selo potpuno razorili i spalili. Kordićeva prijetnja i osmišljeni plan

NAŠI DANI

Kordić Jure i ostali: Za zločine u Mostaru 16 godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom su trojica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osuđena na ukupno 16 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva na području

NAŠI DANI

Uhapšeno devet osoba osumnjičenih za ratne zločine na području Bosanskog Novog

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA izvršili su lišenje slobode devet osoba na području Bosanskog