Učesnici Marša mira iz Trepča kod Tešnja krenuli na put dug 240 kilometara

Učesnici Marša mira iz Trepča kod Tešnja krenuli na put dug 240 kilometara

Na put dug 240 kilometara ka Nezuku pa do Potočara krenulo je 14 učesnika iz Trepča kod Tešnja. Među njima i Daris Hodžić, kojem je ovo treći Marš mira za Srebrenicu, a ima tek 11 godina. Najstariji učesnik Sulejmen Hasanbašić ima 71 godinu. Cilj je očuvati sjećanje, ali i ukazati na činjenice i istinu o genocidu u Srebrenici, javlja FTV.

„Želim da poručim starijima da krenu u Srebrenicu, da odaju počast poginulim žrtvama i da se Srebrenica nikada ne zaboravi“, poručio je Daris.

„Želim poručiti svima da se Srebrenica i genocid nikada ne zaborave i da svi moramo davati podršku majkama Srebrenice“, dodao je Sulejmen.

Učesnici Marša će preko Maglaja, Zavidovića, Banovića i Kalesije 8. jula stići u Nezuk, gdje će im se priključiti još devet učesnika.

„Iz Nezuka imamo državljane Škotske, Austrije i Švicarske koji su se pridružili našem Maršu mira ‘Trepče-Srebrenica’ i on je, očito, zahvatio cjelokupnu Evropu“, kaže organizator i vođa marša Senad Hasanbašić.

Podrške je, ističu organizatori, nekada bilo više, nekada manje. Njihove komšije su, kažu, uvijek bile uz njih.

„Ovo treba podržavati jer ovo je jedina mjesna zajednica koja prati tradiciju već 15 godina. Više smo nego Općina uz njih, ona šalje svoju ekipu, a mi šaljemo svoju“, ističe stanovnik Trepča Nurija Dedukić.

Učesnici će se 8. jula pridružiti ostalim učesnicima Marša iz zemlje i svijeta sa kojima će zajedno krenuti prema Potočarima gdje će 11. jula prisustvovati ukopu 14 žrtava genocida u Srebrenici.

Previous Okrugli sto u Travniku: Mnoge žrtve bi mogle biti identifikovane ukoliko porodice daju uzorke krvi
Next Skandal: Zbog patriotskih pjesama BHR1 smijenio urednicu Hajdarević-Šojko!

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Snijeg očistio zrak u Sarajevu!

Ministar prostornog uređenja, građanja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) Čedomir Lukić donio je Naredbu o ukidanju druge epizode “Upozorenje” i prve epizode “Pripravnost” povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku

NAŠI DANI

Prijem povodom Dana nezavisnosti BiH: Zaboravimo sve političke razlike i budimo ponosni na ono što imamo

U sarajevskoj Vijećnici održan je svečani prijem povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kojem su domaćini bili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, javlja AA.

NAŠI DANI

Vlada smijenila Terzića sa pozicije direktora Autocesta FBiH, Voloder novi direktor

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj je sjednici u Mostaru smijenila Adnana Terzića sa mjesta direktora Autocesta FBiH, pišu Vijesti.ba. Na tu poziciju Vlada je imenovala Elmedina Volodera. Terzić