Učesnici skupa podrške Ukrajini u Novom Sadu: Srbijansko klackanje između istoka i zapada kockanje sa sudbinom društva

Učesnici skupa podrške Ukrajini u Novom Sadu: Srbijansko klackanje između istoka i zapada kockanje sa sudbinom društva

Nekoliko desetina građana učestvovalo je danas u Novom Sadu na antiratnom protestu nazvanom “Skup solidarnosti sa građanima Ukrajine i vojvođanskom ukrajinskom zajednicom“ koji je održan ispred spomenika Tarasa Ševčenka.

Učesnici skupa su nosili ukrajinske zastave i poruke upućene protiv ruskog predsednika Vladimira Putina koga su uporedili s Hitlerom, uzvikujući parole podrške Ukrajini, protiv rata i Putina i pevajući ukrajinsku nacionalnu himnu, javlja AA.

Organizator ovog protesta je udruženje više nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina“ a cilj okupljanja je da se osudi agresija Rusije na Ukrajinu, iskaže solidarnost sa ukrajinskom zajednicom u Vojvodini, građanima Ukrajine i građanima Rusije koji protestuju protiv rata zbog čega su izloženi odmazdi vlasti.

“Iskazivanje solidarnosti prema građanima Ukrajine koji su izloženi brutalnoj agresiji nije samo pitanje humanosti, već i civilizacijski čin, jer napad na Ukrajinu ujedno je i napad na evropske demokratske vrednosti“, rekao je aktivista Darko Šper čitajući saopštenje “Građanske Vojvodine“.

“Građanska Vojvodina“ je upozorila javnost i “da neozbiljan i neodgovoran odnos državnih organa Srbije koji i aktuelni trenutak koriste za političke kalkulacije i podilaženje biračkom telu može skupo koštati i naše građane, i kad je u pitanju dalji proces evrointegracija i kad su u pitanju njihove lične slobode i prava“.

“Klackanje između istoka i zapada zapravo je kockanje sa sudbinom društva i toga svi građani Srbije treba da budu svesni. Ukoliko smo kao društvo izabrali evropski put, onda je stradanje Ukrajine i naša stvar. Alternativa je svrstavanje uz agresora, što bi bio siguran put u izolaciju“, naglasio je Šper.

U saopštenju je posebno naglašena “opasna režimska tabloidna propaganda u kojoj se veliča diktatorski ruski režim i opravdava agresija na Ukrajinu“.

“Za koji scenario vlast u Srbiji priprema zemlju ako u medijima koje kontroliše dominira antizapadni i antievropski narativ i histerična proputinovska propaganda? I to u trenutku kad evropski zvaničnici od Srbije očekuju ga se usaglasi sa spoljnom politikom Unije. Takva ratnohuškačka medijska propaganda i govor mržnje koji dominira u javnom prostoru društvo drži u stalnoj tenziji i ciljano destabilizuje odnose u postjugoslovenskom prostoru, jer daje krila nacionalističkim političkim akterima u regionu. Zato skrećemo pažnju građanima da ozbiljno shvate upozorenja evropskih zvaničnika na mogućnost prelivanja ukrajinske krize na Zapadni Balkan“, navodi se u saopštenju “Građanske Vojvodine“.

Potpredsednik Evropskog kongresa Ukrajinaca Miroslav Hočak podsetio je da iz Ukrajine u susedne zemlje izbeglo gotovo milion i po stanovnika, i da ukrajinska dijaspora širom sveta prikuplja pomoć, kako za izbeglice tako i za građane koji su ostali u Ukrajini.

Posredstvom Republičkog komesarijata za izbeglice iz Novog Sada je juče upućen kombi humanitarne pomoći koju su građani Novog Sada i okoline donirali za narod Ukrajine.

Kako je za AA izjavio Miroslav Kalenjuk, koordinator akcije prikupljanja humanitarne pomoći za Novi Sad, put Beograda je jutros poslat kombi pomoći u hrani, priboru za higijenu, sanitetskom materijalu, odeći, ali i dečjim igračkama, odeći i hrani za bebe, kao i da je ostalo pomoći za još jedan pun kombi. Ova pomoć biće stavljena na raspolaganje ambasadi Ukrajine u Beogradu koja će je dalje proslediti u matičnu zemlju.

On je naglasio da se akcija prikupljanja pomoći nastavlja i dalje i da će kancelarije Ukrajinskog kulturnog centra “Kobzar“ biti otvorene radnim danom od 17 do 21 sat, a da se prikuplja dugotrajna hrana, sredstva za higijenu, te dečja odeća i obuća, pelene i hrana za bebe i pozvao ljude dobre volje da, u skladu sa svojim mogućnostima, pokažu solidarnost sa narodom Ukrajine uključivanjem u ovu akciju.

Previous Fena izvještava o prvom prvenstvu 'Herceg-Bosne' u alpskom skijanju
Next Jemen: Angelina Jolie posjetila Aden

You might also like

NAŠI DANI

Visoko dobija dva nova teniska terena, na otvaranju i Novak Đoković

Iako Visoko slovi za grad rukometa i fudbala, poznato je da Visočani generalno vole sve sportove, a među njima i tenis. Zanimljivo je da historija tenisa u ovom gradu seže

NAŠI DANI

Hiljade ljudi odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici

Preživjeli Srebreničani bili su na čelu kolone Marša mira, koja je jutros krenula iz Nezuka, kod Sapne, kako bi odali počast hiljadama ubijenih u genocidu u Srebrenici u ljeto 1995.

NAŠI DANI

U Grčkoj zabranjena stranka čiji su pripadnici učestvovali i u genocidu nad Bošnjacima (Video)

Apelacioni sud u Atini donio je presudu kojom je krajnje desničarska stranka Zlatna zora proglašena zločinačkom organizacijom, javlja AA.  Nakon sudskog procesa koji je trajao pet godina, sud je donio