Udruženje ”Djeca – stubovi svijeta“ pozvalo premijerku Novog Zelanda na međunarodni kongres djeteta

Udruženje ”Djeca – stubovi svijeta“ pozvalo premijerku Novog Zelanda na međunarodni kongres djeteta

 

Udruženje ”Djeca – stubovi svijeta“ pozvalo premijerku Novog Zelanda Jacindu Ardern i tinejdžere iz te zemlje da prisustvuju 5. Međunarodnom kongresu djeteta koji će u Sarajevu biti održan od 18. do 22. novembra 2019, javlja AA.

Udruženje je u otvorenom pismu Ardern navelo kako su njeno stajanje i uz one kojima je teško i izjave nakon terorističkog napada na džamije u Christchurchu ohrabrile čovječanstvo da ”cijeni univerzalne vrijednosti koje su putokaz prosperiteta budućih generacija”.

”U srcu Evrope je jedna mala, prelijepa, multietnička država, Bosna i Hercegovina, u kojoj se još osjete posljedice rata, segregirane škole, i slično. I u takvim uvjetima, Udruženje ‘Djeca- stubovi svijeta’ već 18 godina organizuje tribine i kongrese za tinejdžere pod krovnim nazivom ‘Etika u filozofiji življenja – Borba za čovjeka u ljudskom biću’, što će biti najkompleksnija borba 21 stoljeća”, navodi se u otvorenom pismu.

Istakli su kako je cilj da tinejdžeri raspravljaju o tome kako u sebi sačuvati čovjeka i spoznaju kolika je to veličina, snaga, da sutra kao odrasli građani svoju domovinu povedu ka prosperitetu.

Navode su kako bi im bila čast da Ardern s kongresa pošalje one poruke tinejdžerima svijeta koje je u proteklom periodu slala odraslima.

”Molimo Vas da sa sobom povedete 10 Novozelanđana, tinejdžera od kojih dva djeteta ubijenih roditelja u masakru i 3 tinejdžera čiji su korijeni iz Bosne i Hercegovine, a svi će biti ponosni na svoju premijerku i državu u kojoj žive”, navodi se u pismu.

Zamolili su Ardern da, ukoliko nije u mogućnosti prisustvovati kongresu, pošalje ličnog izaslanika.

“Također, usrećili biste nas da u našoj aleji platana, u kamenu bude izgravirana jedna Vaša poruka, i tako u Bosni i Hercegovini, u Evropi ovjekovječimo Vašu veličinu čovječnosti”, zaključeno je na kraju.

Previous Bosanski brend uz koji se djeca mogu igrati, učiti i rasti
Next Šest bosanskih kompanija na najvećem svjetskom industrijskom sajmu

You might also like

NAŠI DANI

Bihać: 15-godišnji Faris priskočio je u pomoć sugrađanima pogođenim poplavom

-Na slici je Faris Ajkić 15-godišnjak i sin od našeg Elvisa Ajkića, Bišćanima poznat kao humanitarac i čovjek koji je prvi kada je u pitanju pomoć drugome. Među prvima je

NAŠI DANI

Lakrdija u N/FS se nastavlja: Iako je izborila opstanak, ekipa Mladosti nije dobila licencu za Premijer ligu

Otkad je izabrano novo rukovodstvo Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine sve je više nezadovoljnih. Bilo je mnogo pritužbi na rad Saveza, od izbora selektora, pa do suđenja u Premijer ligi.

OTPOR BOSNE

Goražde se sjeća komandanta Zaima Imamovića

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca, danas je prigodnim programom na Zaimovom dolu obilježena godišnjica formiranja Prvog bataljona 1. Drinske brigade Armije RBiH, kao