Udruženje “Nino Ćatić” osuđuje djelovanje Tužilaštva BiH i saslušanje Elmedine Muftić

Udruženje “Nino Ćatić” osuđuje djelovanje Tužilaštva BiH i saslušanje Elmedine Muftić

Udruženje novinara i medijskih radnika “Nino Ćatić” osuđuju postupanje Tužilaštva Bosne i Hercegovine po čijem nalogu je Državna agencija za istrage i zaštitu saslušala novinarku i spisateljicu Elmedinu Muftić.

Podsjećaju da se saslušanje odnosilo na objave na društvenoj mreži Facebook, a uvidom u njih ne može se naći ono što je povod istrage, sumnja u izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Ne može biti opravdanje ni to što se saslušanje tretira kao dio istrage, te da optužnica nije podignuta, jer Tužilaštvo je imalo mogućnost da ovakvu prijavu označi kao neutemeljenu i u startu je odbaci. U tom neodustajanju od saslušanja, vidimo pokušaj zastrašivanja i restrikcije slobode mišljenja. Sumnjamo da korištenje mogućnosti uzimanja izjava u ovom slučaju ima za cilj da bude poruka novinarima i slobodnomislećim građanima da odustanu od svojih prava i javnog iznošenja stavova – istakli su iz Udruženja, javlja Fena.

Tvrde da saslušanje Elmedine Muftić najvjerovatnije ima za cilj da bude poruka i prijetnja koja će rezultirati samocenzurom kod nje kao novinarke i građanke, ali i kod svih drugih koji žele isticati vrijednosti utkane u historiju i identitet svog naroda i države Bosne i Hercegovine.

Zbog ovoga poručujemo da neće uplašiti niti pokolebati one koji pronose historijske činjenice i ideje jednakopravnosti, slobode i patriotizma – saopćeno je iz Udruženja.

Previous Pregovori u Neumu završeni, moguć nastavak u Sarajevu
Next Firma Bosna Plastik u Goraždu bavi se reciklažom PET ambalaže

You might also like

NAŠI DANI

Učesnici Marša mira stigli u Potočare: Na čelu kolone preživjeli Srebreničani sa “Puta smrti”

Kolona više od 7.000 učesnika Marša mira stigla je u Memorijalni centar u Potočarima, a nakon njih u taj centar su stigli i maratonci iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova. Učesnici “Marša

NAŠI DANI

Austrijski parlament traži da Vlada te zemlje ubuduće zabrani fašistička okupljanja u Bleiburgu

Austrijski parlament izglasao je neobvezujuću rezoluciju kojom od vlade traži da se ubuduće zabrani komemoracija u Bleiburgu, javila je jučer austrijska agencija APA. “Federalnog ministra unutrašrnjih poslova Karla Nehammera pozivamo da

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Komisija Vijeća Evrope: Srbija da prizna genocid u Srebrenici

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (EKRI) Vijeća Evrope (VE) pozvala je Srbiju da “prizna genocid u Srebrenici” iz jula 1995. godine. EKRI, čiji je zadatak borba protiv rasizma, rasne diskriminacije,