Udružuju se DF, Platforma za progres, SD, GS..

Udružuju se DF, Platforma za progres, SD, GS..

Demokratska fronta, Platforma za progres i Socijaldemokrate u zajedničkoj inicijativi političkog ukrupnjavanja.

Da li prave novu, a gase svoje stranke, još nije poznato. O ovome se ipak uveliko priča. Novi detalji mogli bi biti poznati naredne sedmice, za kada je najavljen sastanak – javlja FTV.

Naspram trojke: SDP, NiP i Naša stranka – formira se još jedna trojka predvođena Komšićem, Hadžikadićem i Bijedićem, s tim da bi ta trojka mogla postati jedna stranka. Nisu zatvorena vrata i za druge koji žele zajedno u juriš na osvajanje vlasti, a takvih, tvrde, ima. Evo izjave osnivača:

“Još dva politička subjekta prilaze toj zajedničkoj inicijativi o ukrupnjavanju, to je Građanski savez i to je SPD – socijalna pravda i demokratija”, kaže Enver Bijedić, predsjednik SD-a.

“Hajde da prvo ukrupnjavamo te političke subjekte i to one koji hoće, koji misle da su bliski, pa sada vidjet ćemo dokle ćemo doći, ali da se dogovorimo oko osnovnih stvari: ne šta će ko biti u tom novom subjektu nego šta je to oko čega se okupljamo”, kazao je predsjednik DF-a Željko Komšić, gostujući u Dnevniku D Federalne televizije.

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić kaže da razgovori koji se vode nisu na nivou konkretnog udruživanja, imena stranke i ko će je voditi. O tim detaljima se, tvrdi, ne razgovara dok se ne odluči šta je najbolji način saradnje.

Sastanci koji predstoje ponudit će konkretnije informacije. Sagovornici uvjeravaju da je trenutni fokus samo na pronalasku jedinstvenog stava koji će postati matrica budućeg djelovanja. Razmišlja se i o nazivu zajedničke stranke. 

“Jedan od prijedloga je i ono što sam predložio na predzadnjem sastanku u Sarajevu: Socijalni progres i demokratija, skraćeno SPD”, naveo je Bijedić. 

“O mojoj kandidaturi za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH se još nije razgovaralo u stranci. Mislim da je to nešto o čemu treba razgovarati možda u idućih šest mjeseci”, naveo je Hadžikadić.

  • A trojka SDP, NiP i Naša stranka najavljuje širu koaliciju s trojkom iz entiteta RS – PDP, SDS i DNS.

(FTV/MiruhBosne)

Previous Šestočlana porodica Mehić iz Bratunca dobit će novi dom
Next Ozvaničena saradnja Univerziteta u Sarajevu i Memorijalnog centra Srebrenica

You might also like

NAŠI DANI

Samir Mišić branio je univerzalne ljudske vrijednosti (VIDEO)

Samir Mišić branio je univerzalne ljudske vrijednosti, pravo na suživot, slobodu i dostojanstvo, poručeno je s obilježavanja godišnjice pogibije tog 16-godišnjaka i napada na Centar za obrazovanje kadrova Ministarstva unutrašnjih

NAŠI DANI

Od nepostojećeg Memoranduma SANU do nepostojećeg Janšinog non-paper-a

SAOPŠTENJE KRUGA 99 Nepostojeći dokument, “non-paper” premijera Slovenije Janeza Janše, identično atribuiran kao  i prije 34 godine „nepostojeći“ Memorandum SANU, bili su i jesu realpolitička platforma za razbijanje države Bosne

NAŠI DANI

Srpski general Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora!

  Sudsko vijeće Haškog tribunala danas je osudilo ratnog komandanta takozvane Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića na kaznu doživotnog zatvora. Mladić je proglašen krivim po 10 tačaka optužnice, a