Udružuju se DF, Platforma za progres, SD, GS..

Udružuju se DF, Platforma za progres, SD, GS..

Demokratska fronta, Platforma za progres i Socijaldemokrate u zajedničkoj inicijativi političkog ukrupnjavanja.

Da li prave novu, a gase svoje stranke, još nije poznato. O ovome se ipak uveliko priča. Novi detalji mogli bi biti poznati naredne sedmice, za kada je najavljen sastanak – javlja FTV.

Naspram trojke: SDP, NiP i Naša stranka – formira se još jedna trojka predvođena Komšićem, Hadžikadićem i Bijedićem, s tim da bi ta trojka mogla postati jedna stranka. Nisu zatvorena vrata i za druge koji žele zajedno u juriš na osvajanje vlasti, a takvih, tvrde, ima. Evo izjave osnivača:

“Još dva politička subjekta prilaze toj zajedničkoj inicijativi o ukrupnjavanju, to je Građanski savez i to je SPD – socijalna pravda i demokratija”, kaže Enver Bijedić, predsjednik SD-a.

“Hajde da prvo ukrupnjavamo te političke subjekte i to one koji hoće, koji misle da su bliski, pa sada vidjet ćemo dokle ćemo doći, ali da se dogovorimo oko osnovnih stvari: ne šta će ko biti u tom novom subjektu nego šta je to oko čega se okupljamo”, kazao je predsjednik DF-a Željko Komšić, gostujući u Dnevniku D Federalne televizije.

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić kaže da razgovori koji se vode nisu na nivou konkretnog udruživanja, imena stranke i ko će je voditi. O tim detaljima se, tvrdi, ne razgovara dok se ne odluči šta je najbolji način saradnje.

Sastanci koji predstoje ponudit će konkretnije informacije. Sagovornici uvjeravaju da je trenutni fokus samo na pronalasku jedinstvenog stava koji će postati matrica budućeg djelovanja. Razmišlja se i o nazivu zajedničke stranke. 

“Jedan od prijedloga je i ono što sam predložio na predzadnjem sastanku u Sarajevu: Socijalni progres i demokratija, skraćeno SPD”, naveo je Bijedić. 

“O mojoj kandidaturi za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH se još nije razgovaralo u stranci. Mislim da je to nešto o čemu treba razgovarati možda u idućih šest mjeseci”, naveo je Hadžikadić.

  • A trojka SDP, NiP i Naša stranka najavljuje širu koaliciju s trojkom iz entiteta RS – PDP, SDS i DNS.

(FTV/MiruhBosne)

Previous Šestočlana porodica Mehić iz Bratunca dobit će novi dom
Next Ozvaničena saradnja Univerziteta u Sarajevu i Memorijalnog centra Srebrenica

You might also like

NAŠI DANI

Jedan od simbola glavnoga grada – 122 godine sarajevske Vijećnice

  Gradska Vijećnica je svečano otvorena 20. aprila 1896. godine, korištena je upravne i administrativne svrhe. Poslije Drugog svjetskog rata stavljena je na raspolaganje Narodnoj biblioteci i ostaje u toj

OTPOR BOSNE

Komšić u Olovu: Nismo posustali kad je bilo teže, nikada se nećemo predati i odustati od Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je u mjestu Kruševo kod Olova obilježavanju 30. godišnjice od dolaska 1. Samostalnog sokolačkog bataljona na olovsko ratište. Tom prilikom Komšić se

ŽIVOT

Doboj: Nova ulaganja u povratnička mjesta

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je u službenoj posjeti Gradu Doboju. Tom prilikom se sastao sa gradonačelnikom Doboja Borisom Jerinićem, predsjednikom Skupštine Sevlidom Hurtićem i odbornicima