UEFA-ina politički motivirana suspenzija Demirala izaziva mnogo kritika u Turskoj

UEFA-ina politički motivirana suspenzija Demirala izaziva mnogo kritika u Turskoj

Turska je izrazila duboko žaljenje zbog odluke UEFA-e da suspenduje reprezentativca Meriha Demirala, nakon incidenta u nedavnoj utakmici.

UEFA je suspendovala turskog fudbalera Meriha Demirala na dvije utakmice zbog Demiralaovog gesta “Sivi vuk” dok je slavio gol na EURO 2024. u utakmici sa Austrijom u utorak.

“Ova odluka izazvala je duboko razočarenje među našim građanima, kako u Turskoj, tako iu inostranstvu, i ojačala je percepciju da je ponašanje predrasuda prema strancima sve zastupljenije u nekim evropskim zemljama”, navelo je u petak ministarstvo.

Dodaje se da su međunarodni sportski događaji osmišljeni da zbliže društva i zemlje.

Cevdet Yilmaz, potpredsjednik turskog Saveza, također je izrazio neslaganje sa zabranom UEFA-e, pozivajući na preispitivanje odluke, naglašavajući potrebu za pravednošću i razumijevanjem u sportu.

Yilmaz je u X postu podijeljenom u petak rekao da je “Odluka UEFA-e da našem reprezentativcu Merihu Demiralu zabrani dvije utakmice je neprihvatljiva.”

“Očekujemo da će odluka biti razmotrena liberalno i pošteno i da se dosje odbrane ozbiljno ispita”, rekao je turski potpredsjednik.

“Uzbuđenje i ljepota fudbala ne bi trebalo da budu zasjenjene političkim odlukama”, dodao je Yilmaz.

Odluka, ako ostane na snazi, znači da Demiral, 26, bivši igrač Juventusa i Atalante, ne može igrati protiv Holandije u subotnjem četvrtfinalnom meču, a također će propustiti polufinale EURO 2024. ako Türkiye krene naprijed. U utakmici u utorak koju je Turska dobila sa 2-1, Demiral je postigao oba gola.

Reprezentativac od 2018. godine, Demiral je postigao četiri gola u 48 međunarodnih utakmica za Tursku.

Odluka, vezana za Demiralove postupke tokom utakmice osmine finala EURO 2024 protiv Austrije, izazvala je mnogo kritika.

Fudbalski savez Turske (TFF) radi na žalbi na presudu, pišu turski mediji.

Previous Elektroprivreda BiH u 2023. poslovala s gubitkom od 331 milion KM
Next Pet nezavisnih pro-Gaza poslanika osvojilo je mjesta u britanskom parlamentu

You might also like

NAŠI DANI

U Kalesiji promovisan “Srebrenički put pakla” Ahmeta Bajrića-Blicka

  Fotomonografija “Srebrenički put pakla 1995-2015”, autora Ahmeta Bajrića Blicka, promovirana je sinoć u Bosanskom kulturnom centru “Alija Izetbegović” u Kalesiji. Tom prilikom, općinski načelnik Sead Džafić istakao je da

NAŠI DANI

Silajdžić u Londonu: Vjekovima Bosna je bila poznata po modelu jedinstvenog suživota

Bivši član Predsjedništva, premijer i ministar vanjskih poslova naše države dr. Harisa Silajdžić je govorio na panelu u okviru priprema obilježavanja komemoracije 25. godišnjice genocida u Srebrenici, a koji je

SPORT

Prevljak: Ako ponovimo igru od danas možemo se nadati najboljem i protiv Ukrajine

„A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras na Astana Areni u Nur Sultanu selekciju Kazahstana sa 2:0 u susretu 6. kola grupe D kvalifikacija za SP 2022. Bosanskohercegovački reprezentativci