Uefa Konferencijska liga: FK Sarajevo pobijedilo u Kazahstanu

Uefa Konferencijska liga: FK Sarajevo pobijedilo u Kazahstanu

FK Sarajevo nosi pobjedu iz Kazahstana nakon ponjede nad domaćom ekipom FC Aktobe golom u ’90. minuti. Gol na početku ovosezonskog evropskog puta FKS, u okviru pretkola Uefa Konferencijske lige, postigao je Francis Kyeremeh, internacionalac Gane.

Uzvratna utakmica igra se za sedam dana.

Jučer su od bosanskih klubova u okviru kvalifikacija za Ligu prvaka i KL nastupili Borac Velež. Borac je na svom terenu pobijedio Egnatiju iz Albanije (1:0), uz dva crvena kartona za goste.

Velež je na sarajevskoj Grbavici odigrao 1:1 protiv tima Inter iz Andore. Velež je također trebao igrati danas, ali zbog dana žalosti i godišnjice genocida u Srebrenici tražio je od UEFA drugi termin.

Sarajevu pak UEFA nije izašla u susret po pitanju simbola ‘Cvijet Srebrenice’…

 “CVIJET SREBRENICE” NA DRESOVIMA FK SARAJEVO PREKRIVEN ZBOG NALOGA UEFA

Uvažavajući činjenicu da je utakmica Konferencijske lige protiv Aktobea zakazana 11. jula FK Sarajevo planirao je u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na dresovima istaknuti simbol “Cvijet Srebrenice”.

U skladu sa pravilima UEFA izgled dresa prihvaćen je od Nogometnog saveza BiH koji je službenim putem takav dres prijavio UEFA. Pored toga FK Sarajevo 25. juna uputio je i posebnu molbu prema UEFA da nam dozvoli korištenje ovog dresa. Tri dana prije odigravanja utakmice od UEFA je stigao službeni odgovor na našu molbu, u kojem se navodi da nemamo saglasnost za dodavanje ovog simbola na dres, te da igrači mogu koristiti crne trake oko ruke. Pošto su dresovi u tom trenutku već bili pripremljeni o tome je klub obavijestio UEFA iz koje je poručeno da se odštampani simbol “prekrije”.

FK Sarajevo smatra da je odluka da se utakmica igra s ovim amblemom na dresu u skladu sa širim ciljevima promicanja ljudskih prava i poštovanja prema žrtvama zločina. Cvijet Srebrenice utjelovljuje načela humanosti, poštovanja i kolektivnog sjećanja na žrtve genocida. Dopuštanje našem timu da nosi ovaj amblem bila bi gesta solidarnosti sa žrtvama genocida i poruka da se takve tragedije nikada ne zaborave, ali i ne ponove.

FK Sarajevo ostaje vjeran sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici. Never forget Srebrenica – saopćeno je ranije danas.

Previous Reisul-ulema Kavazović: Srebrenica je izvorište svijesti o sebi i svijetu u kojem živimo
Next Muftija Grabus u Ujedinjenim nacijama: U Srebrenici je ubijeno na hiljade svjetova

You might also like

SPORT

UFC šampion Habib Nurmagomedov: Hrvao se sa medvjedom, završio fakultet, govori pet jezika

  Do sada ste za rusku autonomnu republiku Dagestan čuli uglavnom po ne tako davno ambicioznom fudbalskom projektu Anžija iz Mahačkale, oni koji pomnije prate sport i po olimpijskom šampionu

SPORT

Sutra okupljanje reprezentacije pred Ligu nacija, selektor najavljuje ‘u svakoj utakmici ćemo ići na pobjedu’

Najbolji bosanskohercegovački reprezentativci okupiće se sutra (ponedjeljak) u Trening kampu NS/FS BIH u Zenici gdje će obaviti pripreme za predstojeće utakmice Lige nacija. U prvom susretu naš tim će se

SPORT

Općina Trnovo podržala kandidaturu Ski saveza BiH za organizaciju Evropa kupa

Općina Trnovo pozdravlja kandidaturu Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine za organizaciju Evropa kupa, takmičenja u alpskim disciplinama za sezonu 2020/21, saopštio je Centar za promociju olimpijskih planina, prenosi AA. Iz