UK poziva na smislen  napredak u Bosni i Hercegovini

UK poziva na smislen napredak u Bosni i Hercegovini

Govor Alice Jacobs, zamjenice političkog koordinatora Ujedinjenog Kraljevstva u UN-u, na brifingu Vijeća sigurnosti o Bosni i Hercegovini

Zahvaljujem visokom predstavniku na njegovom brifingu i najnovijem sveobuhvatnom izvještaju.

Kao što smo čuli, kao i mnoge druge zemlje, Bosna i Hercegovina je zahvaćena s Covid-om 19. Sada je više nego ikad vrijeme da se politički lideri širom zemlje okupe u borbi protiv pandemije, da vode zemlju u oporavku i da preduzmu neophodne kolektivne korake kako bi osigurali budućnost koja koristi svim građanima.

Pozivamo sve stranke u Bosni i Hercegovini da pojačaju akciju radi dogovora i provedbe potrebnih izbornih i ograničenih ustavnih reformi.

Potrebna je stvarna politička volja i kompromis sa svih strana kako bi se pronašlo trajno rješenje. Pozivamo vlasti da usko surađuju s OSCE-ovim Uredom za demokratske institucije i ljudska prava i Venecijanskom komisijom. Vlasti bi trebale udvostručiti napore na rješavanju neriješenih presuda Evropskog suda za ljudska prava, ponajviše presuda u predmetima Sejdić-Finci.

Uspjesi su mogući. Pozdravljamo održavanje lokalnih izbora, posebno onih u Mostaru – prvih izbora tamo nakon više od 12 godina. I čestitamo Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine na uspješnoj organizaciji dva uzastopna izbora pod izazovnim okolnostima.

Također čestitamo Uredu visokog predstavnika na radu u Brčko Distriktu na dobrom upravljanju, razvoju infrastrukture i rastu privatnog sektora.

Ono što nije od pomoći, a zaista je stvarna prijetnja miru i stabilnosti, jeste trenutna politička retorika oko “mirnog rastvaranja” Bosne i Hercegovine. Ovo predstavlja ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti i kao takvo potkopava Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini.

Građanima Bosne i Hercegovine trebaju njihovi politički lideri i predstavnici da umjesto toga usredotoče svoje napore na hitnu borbu protiv pandemije COVID-19, jačanje vladavine zakona i provedbu ekonomskih i drugih reformi koje bi zemlju pomakle naprijed na njenom evropskom putu.

Ponovno potvrđujemo svoju nedvosmislenu posvećenost teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta, u kojima su sva tri konstituentna naroda, ostali i svi građani jednaki.

UK nastavlja podržavati napore na pomirenju u Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu, uključujući kroz naše projektno programiranje i našu ulogu u Berlinskom procesu i Vijeću za provedbu mira.

Željeli bismo se još jednom prisjetiti mnogih hiljada žrtava i priznati patnju na svim stranama sukoba na Balkanu. Samo smislenim pomirenjem među zajednicama može se prevladati bolno nasljeđe prošlosti. Još jednom pozivamo na zaustavljanje veličanja osuđenih ratnih zločinaca i negiranje genocida u Srebrenici. Ovu su definiciju službeno priznala dva međunarodna suda, kao i domaća pravosudna tijela, a poricanje samo služi jačanju dubokih društvenih podjela koje prijete blokiranjem napretka Bosne i Hercegovine.

Konačno, gospodine predsjedniče, kao što se jasno vidi u izvještaju visokog predstavnika, uloga međunarodne zajednice ostaje vitalna. Ured visokog predstavnika i dalje ima ključnu ulogu u održavanju civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir, a njegov rad je od ključne važnosti za podršku djelovanju vlasti Bosne i Hercegovine, uključujući kroz provođenje 5 +2 kriterija za stvaranje ove budućnosti.

Ured visokog predstavnika i njegova upotreba izvršnih ovlasti, ukoliko to situacija zahtijeva, i dalje ima punu podršku Velike Britanije.

Previous 'Vodena staza' nova turistička atrakcija Hutovog blata
Next Ublažavanje mjera: Policijski sat od 23 sata

You might also like

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica formiranja 3. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine

U Brezi je obilježena 27. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine u organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona. Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti na šehidskom

NAŠI DANI

Sarajevo: Vijećnica u bojama italijanske zastave

Vijećnica je večeras osvijetljena u bojama italijanske zastave u znak podrške ovoj državi koja je postala žarište pandemije korona virusa. Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i italijanski ambasador u Bosni i

NAŠI DANI

U Travniku obilježena godišnjica 7. Korpusa Armije Bosne i Hercegovine (VIDEO)

  U Travniku je jučer upriličena Centralna manifestacija obilježavanja 26. godišnjice formiranja Armije Republike  Bosne i Hercegovine i 24. godišnjica formiranja 7. Korpusa Armije RBiH. U sklopu Centralne manifestacije oodržan