Umjetnička instalacija “Majčina marama” otvorena u Memorijalnom centru: Došlo oko 9.000 marama iz 180 država

Umjetnička instalacija “Majčina marama” otvorena u Memorijalnom centru: Došlo oko 9.000 marama iz 180 država

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari otvorena je umjetnička instalacija “Majčina marama” koja je prvobitno izložena u Memorijalnom centru, a sljedeće godine će biti i pred zgradom Ujedinjenih nacija u New Yorku, javlja AA.

Nakon toga je otvorena i konferencija koju je u Potočarima organizovalo Udruženje “Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa”, po prvi put u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, kazala je da su ove godine odlučili da naprave nešto posebno.

“Dobile smo marame i poruke od vrlo važnih žena iz cijelog svijeta, analitičarki, političarki, glumica. Dobile smo oko 9.000 marama. Izložba neće biti samo danas ovdje, ona će biti putujuća. Mislim da smo marame dobili iz oko 180 zemalja., iz Australije, Amerike, Novog Zelanda, Afrike, Azije, Evrope… Sljedeće godine, dobile smo zeleno svjetlo, održavat će se pred UN-om u New Yorku”, izjavila je Subašić.

Istakla je da će prije toga obići desetak važnih država, pogotovo zemalja gdje su se dešavali zločini, genocid.

Među doniranim maramama je i ona koju je 2010. godine nosila supruga predsjednika Turkiye Emine Erdogan prilikom posjete Potočarima, a u sklopu obilježavanja godišnjice genocida počinjenog na području Srebrenice.

“Cilj je da žene dignu glas. Moramo učiti, čovjek bez prošlosti nema budućnosti”, dodala je Subašić.

Sutra će u mezarju Memorijalnog centra biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 50 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze se tri maloljetnika.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić, imao je samo 16 godina u trenutku smrti, a najstarija je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine. Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti. Iako su zajedno krenuli putem spasa, pronađeni su u različitim masovnim grobnicama i različitih godina.

Konačan smiraj će naći i otac i sin – Hajdin i Sead Hukić. Ovo je treći sin Hajdina koji je nestao. Dva sina su ranije ukopana, a za jednim se još traga.

Sve žrtve koje će biti ukopane ove godine, s izuzetkom devet žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice na lokalitetu Dobro Polje kod Kalinovika koja je otkrivena u junu 2021. godine, ekshumirane su iz masovnih grobnica koje su otkrivene tokom ranijih godine, neke od njih čak 1997. i 1999, kao što su Liplje, Pilica, potom iz grobnica otkrivenih 2001, 2004, 2006. i 2011. Jedan broj žrtava ekshumiran je iz masovnih grobnica koje su pronađene u Kamenici, dolini smrti tokom 2001, 2007. i 2008. godine. Posmrtni ostaci nekih žrtava pronađeni su u dvije ili čak tri masovne grobnice. Nijedno tijelo nije kompletno.

U Podrinje identifikacionom projektu nalaze se posmrtni ostaci još 31 žrtve koje su zvanično identifikovane i putem DNK metode i od porodica, ali još nema saglasnosti za ukop ovih žrtava.

Također, identifikovana je putem DNK metode još 61 žrtva, ali porodice nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji.

Dan nakon kolektivne dženaze, u Memorijalnom centru će započeti i procesi reekshumacija, te će biti reekshumirani posmrtni ostaci 85 žrtava kako bi se njihovim ranije ukopanim tijelima dodali dijelovi skeleta koji su u kasnijem periodu pronađeni i identificirani.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.671 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici.

Previous 'Vjera je kao i ljubav dokaz spremnosti na vlastitu žrtvu'
Next Počast žrtvama genocida: Stotine motociklista iz Sarajeva krenule ka Potočarima

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Film ‘Quo Vadis, Aida?’ mogao bi učiniti za bosanski genocid ono što što je ‘Schindlerova lista’ postigla za holokaust

Ugledni ‘Foreign Policy’ piše da bi film “Quo Vadis, Aida?” mogao učiniti za Srebrenicu i bosanski genocid ono što što je “Schindlerova lista” postigla za holokaust. Fouad Riad, jedan od

HISTORIJA

Javna tribina u Muzeju Kaknja: „Kraljeva zemlja i proglašenje Bosne kraljevstvom”

  26. oktobra 1377, godine krunisan je Ban Tvrtko I iz dinastije Kotromanića, i time postao kralj Bosne, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna. Tvrtko se krunisao kraljem Bosne u

KULTURA I UMJETNOST

Priznanje za bosansku sevdalinku: Amira Medunjanin među 10 diva svjetske muzike

  Britanski magazin Songlines objavio je listu 10 najveći svjetskih diva world muzike. U eminentnom društvu našla se i naša kraljica sevdaha – Amira Medunjanin. Istančani muzički ukus britanskog novinara