Univerzitet u Sarajevu najbolji u državi, skok na Webometricsovoj listi za 120 mjesta

Univerzitet u Sarajevu najbolji u državi, skok na Webometricsovoj listi za 120 mjesta

Univerzitet u Sarajevu napredovao je za 120 mjesta na svjetskoj listi Webometrics u odnosu na posljednje rangiranje iz jula 2022. godine i sada zauzima 1593. poziciju. UNSA je najbolje rangirani univerzitet iz Bosne i Hercegovine. 

Na Webometricsovoj listi nalazi se više od 31.000 univerziteta, a rangiranje se vrši na osnovu tri kriterija: utjecaj, otvorenost i izvrsnost. Novim rangiranjem Univerzitet u Sarajevu svrstan je u prvih 5,1% svih univerziteta na ovoj listi.

Kad su u pitanju ostali univerziteti u Bosni i Hercegovini Univerzitet u Istočnom Sarajevu napredovao je za 36 mjesta ali je na 3.180. poziciji. Internacionalni univerzitet u Sarajevu napredovao je za četiri mjesta i sad je na poziciji 3.753.

Univerzitet u Banjoj Luci doživio je pad u odnosu na posljednje rangiranje za 1.096 mjesta čime je pao na poziciju 3.864.

Univerzitet u Tuzli napredovao je za 41 mjesto i sad je 3.913., dok je Internacionalni Burch univerzitet pao za četiri mjesta i sad je 4.206.

Sveučilište u Mostaru napredovalo je za 103 mjesta i sad je 4.316. na listi što je za 2.723 mjesta iza Univerziteta u Sarajevu. 

Iz Rektorata Univerziteta u Sarajevu za sutra su najavili press konferenciju s početkom u 14 sati na temu “Univerzitet u Sarajevu na početku 2023. godine”.

Novo rangiranje bit će objavljeno u julu 2023. godine. 

(NAP/MiruhBosne)

Previous Ovaj bosanski političar se odriče cijelog iznosa 'bijelog hljeba' od 36.000 KM u humanitarne i društveno-korisne svrhe
Next Državni ministar vanjskih poslova u posjeti manjem entitetu

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Svjetska nagrada za nastavnicu iz Bosne i Hercegovine

Medisa Rožnjaković Aljukić, profesorica engleskog jezika, osvojila je “Pearson English Global Teacher Award” za 2020. godinu. Za istu nagradu konkurisalo je više stotina aplikanata. Ranije, 2017. godine Centar za obrazovne

NAŠI LJUDI

Admir Mašić, profesor hemije na vodećem svjetskom univerzitetu

Admir Mašić, profesor hemije na Massachusetts Institute of Technologyju (MIT) u SAD-u, rođen je u Slavonskom Brodu, ali do rata je živio u selu Kolibe Gornje kod Bosanskog Broda. Bio je među

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanske IT kompanije učestvuju na Biznis forumu u Oslu

U glavnom gradu Norveške Oslu 2. i 3. marta ove godine bit će održan Biznis forum koji će na jednom mjestu okupiti najuspješnije IT kompanije iz Bosne i Hercegovine i