Univerzitet u Sarajevu najbolji u državi, skok na Webometricsovoj listi za 120 mjesta

Univerzitet u Sarajevu najbolji u državi, skok na Webometricsovoj listi za 120 mjesta

Univerzitet u Sarajevu napredovao je za 120 mjesta na svjetskoj listi Webometrics u odnosu na posljednje rangiranje iz jula 2022. godine i sada zauzima 1593. poziciju. UNSA je najbolje rangirani univerzitet iz Bosne i Hercegovine. 

Na Webometricsovoj listi nalazi se više od 31.000 univerziteta, a rangiranje se vrši na osnovu tri kriterija: utjecaj, otvorenost i izvrsnost. Novim rangiranjem Univerzitet u Sarajevu svrstan je u prvih 5,1% svih univerziteta na ovoj listi.

Kad su u pitanju ostali univerziteti u Bosni i Hercegovini Univerzitet u Istočnom Sarajevu napredovao je za 36 mjesta ali je na 3.180. poziciji. Internacionalni univerzitet u Sarajevu napredovao je za četiri mjesta i sad je na poziciji 3.753.

Univerzitet u Banjoj Luci doživio je pad u odnosu na posljednje rangiranje za 1.096 mjesta čime je pao na poziciju 3.864.

Univerzitet u Tuzli napredovao je za 41 mjesto i sad je 3.913., dok je Internacionalni Burch univerzitet pao za četiri mjesta i sad je 4.206.

Sveučilište u Mostaru napredovalo je za 103 mjesta i sad je 4.316. na listi što je za 2.723 mjesta iza Univerziteta u Sarajevu. 

Iz Rektorata Univerziteta u Sarajevu za sutra su najavili press konferenciju s početkom u 14 sati na temu “Univerzitet u Sarajevu na početku 2023. godine”.

Novo rangiranje bit će objavljeno u julu 2023. godine. 

(NAP/MiruhBosne)

Previous Ovaj bosanski političar se odriče cijelog iznosa 'bijelog hljeba' od 36.000 KM u humanitarne i društveno-korisne svrhe
Next Državni ministar vanjskih poslova u posjeti manjem entitetu

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Priča o uspjehu studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici (VIDEO)

Smiješak sa lica ekipe Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, trećeplasirane na svjetskom Vis Moot takmičenju iz međunarodne trgovačke arbitraže u Beču, nije silazio danas na dočeku organizovanom njima u čast

NAUKA I TEHNOLOGIJA

“Zlatni student” Nusmir Mekić – želi pridonijeti razvoju Bosne i Hercegovine (VIDEO)

  Student elektrotehničkog fakulteta u Tuzli, Nusmir Mekić, rodom iz Banovića, diplomirao je s ocjenom 9,7 i odlučio je ostati u Bosni i Hercegovini. Podučava mlade studente, pronalazi inovacije i

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Učenicima u dijaspori od danas dostupan portal za učenje maternjeg jezika

  Učenicima Bosne i Hercegovine koji žive u iseljeništvu od danas je dostupan web portal za interaktivno (online) dopunsko obrazovanje koji će im omogućiti on-line učenje maternjeg jezika – prenose