Univerzitet u Sarajevu promovirao 61 doktora nauka i umjetnosti

Univerzitet u Sarajevu promovirao 61 doktora nauka i umjetnosti

Promocija doktora nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu održana je u četvrtak uz poštivanje svih važećih mjera epidemiološke zaštite.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekani fakulteta promovirali su 61 kandidata i kandidatkinje na čast doktora nauka i umjetnosti.

Stremeći ka društvu znanja, Univerzitet u Sarajevu će promovirati po sedam kandidata na čast doktora farmaceutskih nauka, po šest kandidata na čast tehničkih i ekonomskih nauka, po pet kandidata na čast političkih, islamskih i medicinskih nauka, po tri kandidata na čast doktora odgojnih, poljoprivrednih i matematičkih nauka, po dva kandidata na čast historijskih, lingvističkih, pravnih, geografskih i veterinarskih nauka, te po jednog kandidata na čast doktora kriminalističkih, sigurnosnih, kriminoloških, upravnih, društvenih, muzičkih, hemijskih i bioloških nauka.

Promocija doktora nauka i umjetnosti održana je uz poštivanje svih važećih mjera epidemiološke zaštite, a doktori nauka i umjetnosti su promovirani u skladu s utvrđenim rasporedom po grupama.

Rektor Univerziteta u Sarajevu u izjavi medijima kazao je potpuno normalna šema svečanosti u decembru, ove godine je modificirana u onom dijelu u kojem su neke događaje potpuno otkazali, a trebali su biti održani u zatvorenim prostorima pred većim brojem ljudi, a neke su modificirali. Tipičan primjer te modifikacije, a u pokušaju da sačuvaju svečanost koju ne smije biti zaboravljena ni u najtežim trenucima, jeste i promocija doktora nauka.

”Ovo je za njih, u njihovim životima, značajan datum. Preuzimanje diplome doktora nauka ili umjetnosti na UNSA kao najstarijeg univerziteta u BiH, koji ove godine obilježava 71 godišnjicu postojanja, ovo je značajan datum za njih“, rekao je Škrijelj.

Pojasnio je kako je nastojanje UNSA da doktoranti osjete makar na trenutak draž svečanosti koja je rezultat njihovog predanog rada u proteklim godinama.

Kada je u pitanju svečanost promocije diplomanata i magistranata, pojašnjava Škrijelj, ona slijedi u subotu.

”To je također ranije bio jedan veliki događaj, organiziran u ‘Zetri’ pred otprilike 11.000 do 12.000 ljudi. Ove godine će preko 5.000 naših diplomanata i magistranata primiti svoje diplome na jedan drugačiji način, koji je za nas jedini mogući u doba pandemije. U manjim grupama na svojim fakultetima, ali i sam čin svečanosti i objavljivanja svečane promocije, održat će se u ‘Domu mladih’ 19. ovog mjeseca, u subotu. To je naš pokušaj da kombinacijom online metoda i uživo u salama u manjim grupama do 30 učesnika obilježimo na svečan način, a onaj radni dio uručivanja diploma uradit će se na organizacionim jedinicama, fakultetima i akademijama”, rekao je Škrijelj.

Osvrnuo se i na pandemiju te kazao kako dokaz da su danas na dobitku ona društva koja su u nauku investirala više jeste iščekivanje vakcine protiv koronavirusa i najrazvijenije zemlje svijeta ponudit će ”spasonosni proizvod koji se zove vakcina protiv koronavirusa”, a to su mogla postići društva samo u onim zemljama u kojima je investiranje u nauku bilo na znatno većem nivou nego u BiH.

Među danas promoviranim doktorantima je i Gordana Grujić, iz Muzičke akademije UNSA, koja je kazala kako je njena naučna oblast muzička teorija i pedagogija.

”Dolazim iz Banja Luke. Tamo sam zaposlena kao docent na istoj oblasti i veoma sam zadovoljna kvalitetom doktorskih studija u Sarajevu, koje su imale jednu svjetsku crtu sa naučnicima i profesorima iz Evrope koji su držali nastavu na doktorskim studijima i veoma sam sretna što smo danas ovdje te što smo bez obzira na ovu situaciju uspjeli da se skupimo i održimo ovu svečanost”, rekla je Grujić.

Za medije je govorila i Amra Banda, doktorantica Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA.

”Doktorska disertacija je predstavljala veliki naučni i stručni izazov za sve kandidate i velika nam je čast i zadovoljstvo što smo danas ovdje”, rekla je Banda.

Dodala je kako veliku zahvalnost duguju i UNSA koji je čak i uslovima pandemije uložio napore u organizaciju svečane promocije.

“Doktorska disertacija je sama po sebi veliki uspjeh. Ipak, svi mi težimo da naše disertacije imaju neku praktičnu primjenu i koriste društvu. Svakako jedan veliki benefit i čast je kada imate priliku prenositi i mlađim generacijama i našim studentima, te s tim u vezi nadam se da će sav napor i trud koji smo uložili, biti prepoznat i pomoći mladim generacijama u daljem naučnom i stručnom usavršavanju”, rekla je Banda.

Izvor: AA

Previous Kupreška kosidba upisana na UNESCO listu kulturne baštine
Next Rusiji zabrana korištenja zastave, himne i imena na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Inovacije: Sredstvo za mikrobiološki čistu vodu bez štetnih uticaja

S ciljem obezbjeđenja mikrobiološki čiste vode za ljude, životinje, okoliš i proizvodnju hrane, tim sa Veterinarskog fakulteta Sarajevo, razvio je projekat koji za razliku od hlora i njegovih komponenti čiji

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Izuzetno dobar uspjeh bosanskih inovatora u Poljskoj

Bosanskohercegovački inovatori postigli su izuzetno dobar uspjeh na 14. Međunarodnoj izložbi inovacija „Intarg ‘21“, održanoj 15. i 16. juna u poljskom gradu Katovice, po drugi put online. Prema sinoć objavljenim rezultatima, nagrađeno

ZDRAVLJE

Rad mladog bosanskog ljekara proglašen najboljim od 207 istraživačkih radova

Dr. med. Edin Begić, specijalizant na kardiologiji u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” i asistent u Sarajevskoj škola za nauku i tehnologiju, 5.11. 2019. dobio je važno priznanje u Ljubljani. Njegov