Univerzitet u Sarajevu promovirao 71 doktora nauka i umjetnosti

Univerzitet u Sarajevu promovirao 71 doktora nauka i umjetnosti

Promocija doktora nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu upriličena je danas u Narodnom pozorištu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja AA.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekani fakulteta promovirali su 71 kandidata i kandidatkinju na čast doktora nauka.

“U trenucima kada obiježavamo ovaj vrlo važan događaj uz primjenu posebnih mjera opreza zbog koronavirusa, moramo biti ponosni na naše doktorantice i doktorante koji su svojim odricanjem i trudom postigli najviše akademsko zvanje”, poručio je Škrijelj.

Obraćajući se doktorantima, kazao je da su odbranom svojih teza zakoračili u globalni svijet nauke koji nudi razmjenu i transfer savremenih znanja i vještina.

“Zato iskoristite svoj potencijal i budite promotori promjena u društvu. Svojim mukotrpnim radom i odricanjem vi ste pozvani da budete lideri u svojim naučnim oblastima i da mijenjate svijet na bolje. Stoga nemojte nikada odustati u tom nastojanju, jer istinski naučnik i intelektualac i jeste onaj koji hoće bolje i drugačije od postojećeg. Nemojte zaboraviti svoj univerzitet u Sarajevu, jer je on jak onoliko koliko je jaka njegova unutrašnja snaga, a ta snaga ste upravo vi”, rekao je Škrijelj u obraćanju.

Kako je kazao, današnja promocija 71 kandidata uskraćena je za doktorante umjetnosti.

“Evropa i svijet imaju uhodane puteve kojim naučnici koračaju na tom putu do zvijezda, a zvijezde su njihova otkrića”, dodao je Škrijelj.

BiH: Univerzitet u Sarajevu promovirao 71 doktora nauka i umjetnosti

Melika Husić-Mehmedović, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, poručila je doktorantima da je sa njima bosanskohercegovačko društvo bogatije i oni ga čine ljepšim.

“Uvjerena sam da ćete upravo vi biti jedna od generacija koja će svjedočiti i imati direktne koristi od naših nastojanja da unaprijedimo visoko obrazovanje i naučno-istraživačko djelovanje u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Razvoj društva i poboljšanje kvaliteta života građana nezamislivi su bez razvoja nauke, umjetnosti i naučnog istraživanja. Nadam se da ćete kao mladi naučnici doprinijeti poboljšanju kvaliteta i posticanju inovativnosti u nauci, tehnologiji i umjetnosti za dobrobit našeg društva u cjelini”, pojasnila je Husić-Mehmedović.

Univerzitet u Sarajevu je promovirao 13 kandidata na čast doktora tehničkih nauka, devet kandidata na čast doktora medicinskih nauka, po pet kandidata na čast doktora sigurnosnih i odgojnih nauka, četiri kandidata na čast doktora poljoprivrednih nauka, po tri kandidata na čast doktora ekonomskih, islamskih, društvenih, historijskih i bioloških nauka, po dva kandidata na čast doktora lingvističkih, pravnih, prehrambeno-tehnoloških, matematičkih i biotehničkih nauka, te po jedan kandidat na čast doktora književnohistorijskih, psiholoških, književnih, pedagoških, komunikoloških, socioloških, farmaceutskih, zdravstvenih, fizičkih i veterinarskih nauka.

U čast promoviranih doktora nauka u Narodnom pozorištu će danas biti upriličen gala koncert Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu kojim se završava sezona Majskih svečanosti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Previous Vlada Kantona Sarajevo osigurala 400.000 maraka za turiste iz Srbije
Next Ministrica dr Bisera Turković razgovarala sa bivšom državnom sekretarkom SAD-a Madeleine Albright

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Made in Bosnia! Respirator proizveden u Gradačcu certificiran u Britaniji

Zadovoljsto nam je objaviti da je Centar za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) završio testiranje prototipa mehaničkog ventilatora za upotrebu u intenzivnoj njezi koji je nedavno dizajnirala i napravila

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Svjetska nagrada za nastavnicu iz Bosne i Hercegovine

Medisa Rožnjaković Aljukić, profesorica engleskog jezika, osvojila je “Pearson English Global Teacher Award” za 2020. godinu. Za istu nagradu konkurisalo je više stotina aplikanata. Ranije, 2017. godine Centar za obrazovne

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Premijer Novalić čestitao novi veliki uspjeh mladih bosanskih pravnica

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u svoje i u ime Vlade Federacije BiH čestitao je danas studenticama tima Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na osvojenom prvom mjestu na