Uposlenici Energoinvesta obilježili godišnjicu smrti Emerika Bluma

Uposlenici Energoinvesta obilježili godišnjicu smrti Emerika Bluma

Polaganjem cvijeća na bistu Emerika Bluma ispred poslovne zgrade Energoinvest u Sarajevu uposlenici ovog preduzeća obilježili su 33 godine od smrti utemeljivača i prvog direktora Energoinvesta te bivšeg gradonačelnika Sarajeva.

– Blum je svojim idejama i nastojanjima na unapređenju razvoja cijele zemlje stvorio Energoinvest, kompaniju za respekt. Shodno tom nasljeđu danas smo, iako u manjem obimu, kompanija, koja može dobiti značajne projekte u svijetu – kazala je direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Kvalitetom svojih proizvoda i usluga Energoinvest je ostvario jaku tržišnu poziciju na većini tržišta u svijetu o čemu govorei izgrađeni objekti kapitalne vrijednosti.

– Sve što je bila ideja Bluma je zaista razvoj i Energoinvest se uzdigao jer je uvijek išao korak naprijed. Naš sadašnji iskorak napravljen je pri izgradnji pametnih zgrada što želimo u ovoj godini primijeniti u zgradi Energoinvesta. To smo nazvali “Blum Lab” kao inicijativu da pokrenemo nešto novo – istakla je Hadžialjević.

Emerik Blum diplomirao je elektrotheniku na Univerzitetu u Pragu. Poslije drugog svjetskog rata bio je načelnik u Ministarstvu idustrije i rudarstva u BiH, generalni inžinjer Generalne direkcije Savezne elektroprivrede, generalni direktor Direkcije za elektropriverdu Vlade FNRJ, pomoćnik ministara Elektroprivrede, predsjednik Komiteta za elektroprivredu…..ipak njegova blistava karijera počinje 1951. godine riješenjem vlade kada se osniva preduzeće Elektroprojekt od kojeg za nekoliko godina nastaje preduzeće Energoinvest.

– Izuzetno je cijenio rad uposlenika sa kojima je sjajne ideje uvijek provjeravao i nikada nije donosio odluke na prečac. Imao sam sreću da s Blumom provodim vrijeme dok je bio predsjednik sportskog društva Bosna – kazao je Duško Marković, koji je bio jedan od onih koji su značajno doprinijeli u osvajanju prve titule evropskog šampiona u košarci, ostvarene u finalnoj utakmici 5. aprila 1979. godine u Grenoblu.

Također, i nakon polaganja cvijeća uposlenici su se na prijemu u Energoinvestu prisjetili biografskih crtica Bluma, koji je bio odlikovan ”Legijom viteza časti“ Francuske 1974. godine.

Emerik Blum, rođen je 1911. godine i već u svojim dvadesetim godinama zajedno sa Oskarom Danom, Mešom Selimovićem, Ismetom Mujezinovićem i Vojom Dimitrijevićem pokrenuo Collegium Artistucum. Godine 1941. je odveden u logor Jasenovac gdje je kao zatvorenik, tada već diplomirani inžinjer, održavao električnu centralu. Organizira uspješan bijeg iz tog logora 1944. godine.

Umro je 1984. godine nakon što je završio svoje posljednje poslove u odboru za organizaciju 14. zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Na dan godišnjice smrti Bluma sutra će također biti upriličeno polaganje cvijeća na gradskom groblju Bare.

Previous Francis Boyle: Bosna i Hercegovina je osim Srbije mogla tužiti još četiri zemlje
Next U Goraždu bi uskoro trebala početi izgradnja sahat-kule

You might also like

NAŠI DANI

Majke enklava Srebrenica i Žepa nominovane za Nobelovu nagradu za mir

Komitetu za dodjelu Nobelove nagrade proslijeđena je nominacija za tri organizacije – “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, “Žene u crnom”, te Institut za nestale osobe BiH. Bosanskohercegovačka dijaspora u Skandinaviji,

NAŠI DANI

Pazarić: Polaganje zakletve i potpisivanje ugovora XXI klase kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu OS BiH

  Centar za osnovnu obuku Komande za obuku i doktrinu, 21. decembra 2018. godine na lokaciji kasarne „Zaim Imamović“ u Pazariću, sa početkom u 10.00 sati, organizuje svečanu ceremoniju polaganja

RIJEČ

Državni parlamentarac: Bećirović srbijanskom premijeru Vučiću postavio 11 pitanja

Denis Bećirović, zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH i potpredsjednik SDP BiH postavio je srbijanskom premijeru 11 pitanja povodom otvorenog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH i negiranja suvereniteta države Bosne