Upoznajte naučnicu Adlu Kahrić koja brine o ajkulama i ražama

Upoznajte naučnicu Adlu Kahrić koja brine o ajkulama i ražama

26-godišnja marinska stručnjakinja, Adla Kahrić – autorica je više od 40 naučnih i istraživačkih radova koja je do sada dala veliki doprinos nauci u Bosni i Hercegovini.

Vrijedi napomenuti kako je ova mlada naučnica angažirana na projektu za National Geographic i bori se za ajkule i raže. Adla je imala priliku da na Evropskoj Noći istraživača – događaju “Science is wonder-ful”, održanog u Briselu prošle godine, bude jedan od dva odabrana predstavnika ispred Bosne i Hercegovine, gdje je predstavljala dosadašnji rad Sharklab ADRIA koji obuhvata različita istraživanja, edukaciju i konzervaciju ajkula i raža primarno na Jadranskom moru.

“Iako već godinama radim na razvoju morske biologije u Bosni i Hercegovini gdje sam ujedno i pionir u navedenoj oblasti suočavala sam se s mnogim izazovima i padovima koji me nisu obeshrabili da odustanem od zadatog cilja. Iako posjedujemo izuzetno malu morsku obalu ipak njen značaj i dalje ima izuzetno veliku vrijednost, naročito kada je u pitanju biodiverzitet koji obitava u bh. moru. Nažalost, vrste kao i njihova staništa nisu adekvatno zaštićena te su pod stalnim antropogenim pritiskom a moj primarni cilj je da zaštitim morske vrste te da uspostavim prvo morsko zaštićeno područje u Bosni i Hercegovini čiju sam inicijativu pokrenula prije nekoliko godina”, pojašnjava naša sagovornica.

Kako govori za portal Radiosarajevo.ba, svoju karijeru je započela graditi na ražama Bosne i Hercegovine za čiju skupinu je ujedno i najreferentnija.

“S ponosom mogu reći da sam do sada imala susrete s četiri vrste raža u bh. moru –  obična žutulja Dasyatis pastinaca (Linnaeus, 1758); golub kosir Myliobatis aquila Linnaeus, 1758; Drhtulja šarulja Torpedo marmorata Risso, 1810; i raža modropjega Raja miraletus Linnaeu, 1758”, pojašnjava nam Kahrić.

U okviru manifestacije „Žene u nauci“ organizovanog od strane „Klub mladih Tignum“ koji će se održati 16. februara u Sarajevu, Adla će održati i predavanje.

“Na ovaj dan trebamo svi jedni drugima da budemo motivacija i inspiracija, te mi je upravo drago da sam povodom obilježavanja značajnosti ovog dana pozvana da budem predavačica. Naime, moje predavalje ‘Kako, kako? Naučni rad je pisati lako!’ će biti bazirano na osnovnim obrazloženjima i konceptima pisanja naučnog rada kako bi se približila i popularizovala nauka svim budućim mladim uspješnim naučnicama”, kazala je na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba Adla Kahrić.

Previous Kako je bosanski biznismen nadigrao njemačkog giganta! Sudska pobjeda uz izvjesnu, značajnu, novčanu odštetu
Next Štetić i Šegedin brane boje Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za OI

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

U čast istaknutog bosanskog naučnika Vladimira Preloga: 12. decembar, Dan nauke u FBIH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je prihvatila inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke da, u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju,

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mladi bh. robotičari s velikim očekivanjima putuju na Međunarodnu robotičku olimpijadu

Tim mostarskog Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT) predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na nadolazećoj Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi “FIRST Global Challenge 2023”, koja će se održati u oktobru

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Predstavljeni najznačajniji projekti Centra za napredne tehnologije u Sarajevu

Projekti Centra za napredne tehnologije (CNT) koji su realizirani u protekle četiri godine, odnosno od osnivanja ove institucije, predstavljeni su danas u Sarajevu. S vizijom zadržavanja mladih kadrova u zemlji,