Uređen prostor sa sarkofagom kralja Stjepana Tomaševića

Uređen prostor sa sarkofagom kralja Stjepana Tomaševića

Franjevački samostan Sv. Luke u Jajcu prije tri godine (2018.) otvorio je tri nove muzejske postavke: etnološku, arheološku i sakralnu.

U sklopu muzeja koji je prvi put za javnost otvoren početkom 20. stoljeća, bilo je potrebno urediti i prostor u kojem se nalazi sarkofag sa zemnim ostacima posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Radovi na uređenju tog prostora završeni su sredinom oktobra ove godine. Sarkofag je na prijedlog struke stavljen u posebno dizajniranu kutiju s procjepom kroz koji se može vidjeti skelet.

– U ovom dijelu muzeja predstavljena je povijest srednjovjekovne Bosne, od prvog spomena imena Bosne, preko bosanskih banova do kraljeva i konačne propasti bosanskog kraljevstva. Riječ je o razdoblju od sredine 10. stoljeća do 1463. godine kad je pogubljen kralj Stjepan Tomašević. U tih pet stoljeća staje povijest srednjovjekovne Bosne: vrijeme uspostave bosanske države, vrijeme njezina širenja, vrijeme vrhunca kad Bosna postaje kraljevstvo i vrijeme pada kraljevstva. Bosanska država i bosansko kraljevstvo imali su važnu političku, vojnu i trgovačku ulogu u srednjem vijeku na ovim prostorima – rekao je za Fenu kustos muzeja Franjo Leovac.

Govoreći o dosadašnjem radu Franjevačkog muzeja u Jajcu, Leovac ističe da se muzej nalazi u zgradi Franjevačkog samostana Sv. Luke i da trenutno ima četri zbrike – sakralnu, etnološku, arheološku i srednjovjekovnu.

– Jajački franjevci planiraju u budućnosti izgraditi posebnu zgradu u kojoj bi bili smješteni muzej, knjižnica i pinakoteka. Dok se taj plan ne realizira, muzej će biti smješten unutar franjevačkog samostana – kaže Leovac.

Kada je riječ o posjetama Muzeju i njegovoj atraktivnosti za domaće i strane turiste, Franjo Leovac kaže da je kad je Franjevački muzej prije tri godine otvoren bilo pogodno turističko vrijeme, kada se govori o Jajcu i Bosni i Hercegovini. Međutim nakon 2019. godine zbog pandemije Covida-19 bilo je trenutaka kad je muzej morao biti zatvoren zbog epidemioloških mjera.

– U posljednih nekoliko mjeseci osjetan je porast broja posjetitelja. Dosta posjetitelja koji dolaze u Jajce, posjeti i naš muzej. Riječ je o ljudima koji su iz Jajca, a žive u inozemstvu, ali također i o posjetiteljima iz cijele Bosne i Hercegovine, susjednih zemalja, područja bivše Jugoslavije, Europe i svijeta – rekao je kustos muzeja Franjo Leovac.

Franjevački muzej se nalazi u samostanu Sv. Luke u Jajcu i posjeduje više od 2.000 eksponata. Najznačajniji eksponati su arheološki i sakralni predmeti koje su jajački franjevci kroz povijest sačuvali. Tu je i sarkofag sa zemnim ostacima bosanskog kralja Stjepana Tomaševića (vladao od 1461. do 1463. godine). Riječ je o skeletu koji je 1888. godine iskopao Ćiro Truhelka i za koji se pretpostavlja da pripada posljednjem bosanskom kralju, iako dio znanstvenika smatra da bi tu Truhelkinu pretpostavku koju su prihvatili i mnogi drugi trebalo znanstveno potvrditi.

Previous Broj zaposlenih u FBiH za sedam dana porastao za 504
Next Cinestar prikazuju sve i svašta, ali odbija prikazivanje bosanskog filma - u Bosni!

You might also like

BAŠTINA

Brusa-bezistan riznica u kojoj se čuvaju prahistorijski artefakti (FOTO)

Brusa-bezistan je multimedijalni objekt, spomenik kulture BiH koji je 1551. godine izgradio Rustem-paša Opuković, veliki vezir Sulejmana Veličanstvenog. Nalazi se na desnoj obali  Miljacke u središtu trgovačkog jezgra Baščaršije. Sa

HISTORIJA

Granice Bosne među najstarijim u Evropi; mnogo starije od granica susjednih zemalja

  Najnovija istraživanja još jednom su ukazala na to da su granice Bosne i Hercegovine jedne od najstarijih u cijeloj Evropi, te da su one mnogo starije od granica susjednih

HISTORIJA

Bugarske princeze na bosanskom dvoru

Ženidba bosanskih vladara Stjepana II i Tvrtka I za bugarske nevjeste prvi su pouzdani pokazatelji živih veza između bosanskog i bugarskog dvora iza kojih se krije dublja politička pozadina vjerovatno