Uručeni ključevi 60 automobila ratnim vojnim invalidima

Uručeni ključevi 60 automobila ratnim vojnim invalidima

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je uručio ključeve 60 automobila “škoda octavia“ koji su ortopedska pomagala za 100 postotne ratne vojne invalide prve kategorije.

Ministar je kazao da je riječ o realizaciji prethodno potpisanog Sporazuma za što je u budžetu FBiH za ovu godinu osigurano 1.500.000 KM bez PDV-a.

– Ovi ljudi su najteži ratni vojni invalidi i imaju potrebu da svakoga dana posjećuju ljekare. Za to im je potreban auto. To je najmanje što mi možemo učiniti za naše borce koji su dali sve u odbrani BiH i kako bi im makar malo olakšali život – istakao je Bukvarević.

Uručenje automobila je samo nastavak aktivnosti resornog ministarstva u osiguranju i podjeli automobila najugroženijim kategorijama RVI.

Vlada FBiH, naglašava Bukvarević, za pet godina podijelila je 360 automobila za 100 postotne ratne vojne invalide prve kategorije, a kojih ima 500. Izrazio je očekivanje da će tokom naredne dvije godine dodijeliti još 140 automobila za tu kategoriju RVI.

Prvoj grupi 100 postotnih RVI, automobil puno znači jer su, kako je kazao predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH Mujo Aganović, u iznimnoj potrebi i u teškom zdravstvenom stanju.

– Ovo vozilo nije nikakav luksuz već je preka potreba. Iz svojih primanja ne bismo mogli uštedjeti novac za kupovinu auta. Jer svaki od ovih invalida da bi egzistirao svakodnevno, uz sebe veže višečlanu porodicu – rekao je Aganović.

Izrazio je zahvalnost državi, Vladi FBiH, resornom ministarstvu, ali i borcima koji su za odbranu Bosne i Hercegovine dali ne samo dijelove svoga tijela, nego su dali i porodicu.

Puno pređenih sretnih kilometara u novom automobilu, borcima su poželjeli i predsjednik Saveza RVI FBiH Esad Delić, predstavnik kompanije Porsche BiH Senad Olovčić, koja je putem tendera uspješno završila projekt nabavke automobila. 

Previous Mladi Zmajevi dočekuju Nijemce na Bilinom polju
Next Ilidža: Aktivnosti na uređenju prostora oko 'Rimskog mosta'

You might also like

NAŠI DANI

Sjećanje na šehide u Memorijalnom centru u Potočarima

Memorijalni centar Potočari danas su posjetili i odali počast žrtvama genocida federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, zamjenik načelnika Općine Srebrenica

NAŠI DANI

Kozarčani žele osnivanje opštine, nadležni bez sluha

Mještani Kozarca kod Prijedora zajedno s još četiri mjesne zajednice Kozaruša, Trnopolje, Kamičani i Kevljani traže da dobiju status opštine, koja bi administrativno i dalje pripadala Gradu Prijedoru, javlja AA.

NAŠI DANI

Dom naroda FBiH: HDZ traži od FTV da “Herceg Bosnu” ne zove takozvana

 Počela je redovna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH.  Prije tačaka dnevnog reda, organizovan je sat za delegatska pitanja.  Damir Džeba (HDZ BiH) iz Kluba Hrvata pitao je direktora i Programsko