USK: Uspješna poljoprivredna priča firme „Ermo“

USK: Uspješna poljoprivredna priča firme „Ermo“

Povijanje pšeničnog klasja pred vjetrom prizor je od kojeg bi svakom zastao dah, što je samo jedna od bezbroj upečatljivih slika nepregledne površine pšenice tritikala zasijane na 100 dunuma..

Porodična poljoprivredna firma „Ermo“ u vlasništvu Ermina Veladžića iz Bužima, ubraja se u nauspješnija gazdinstva u Unsko-sanskom kantonu.

Svoju proizvodnju baziraju isključivo na mljekarstvu. Na farmi je stotinjak grla, a dnevno isporučuju najmanje 1500 litara mlijeka.

Zasijana strna žita i kukuruz, koja se uglavnom koriste za ishranu stoke, u odličnom su stanju. Klas je ispunio možda najbolje u zadnjih nekoliko godina. U svakom se nalazi barem po 100 zrna žita.

Domaćin tv ekipe rtvusk, Ermin Veladžić ponosno ističe da se radi o možda najljepšoj parceli u Unsko-sankom kantonu. Ukoliko vremenske prilike posluže, očekuju se rekordni prinosi  od oko 7 tona po hektaru.

Tritikal, kako je kazao, namijenjen  je isključivo za ishranu stoke.  

Previous Etno-selo kod Gornjeg Vakufa, netaknuti prirodni biser
Next Brendiranje bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda - zaštita izvornosti i geografskog porijekla

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Sarajevski dron – društveno koristan izum kojim se nastoji riješiti problem zagađenja zraka u glavnom gradu

Sarajevski dron – plod rada istraživačkog tima Mašinskog fakulteta u Sarajevu. Od popularnih, komercijalnih bespilotnih letjelica razlikuje se po namjeni, koja je društveno korisna. Koristeći dron, nastoje riješiti problem zagađenja

MADE IN BOSNIA-387

U Gračanici otvoren novi proizvodni pogon koji upošljava 30 novih radnika

Povodom Dana grada Gračanice otvoren je novi proizvodni pogon u okviru firme „Edo – slad“ Gračanica. Riječ je o Fabrici kolača i svježih peciva u kojoj je posao našlo 30

Ekonomija/Biznis

Zenički ‘Zenko’ kompletnu proizvodnju usmjerio u proizvodnju zaštitnih maski

– Zenički proizvođač službenih zaštitnih uniformi, preduzeće “Zenko“, kompletan svoj proizvodni program usmjerilo je prema proizvodnji zaštitnih maski za domaće tržište – izjavio je za Fenu vlasnik tog preduzeća Fahrudin