USK: Značajno povećanje poljoprivredne proizvodnje

USK: Značajno povećanje poljoprivredne proizvodnje

Za razliku od prošle, ova godina može se smatrati veoma uspješnom u mnogim sektorima poljoprivede.

Pandemija koronavirusa, sada je to sasvim jasno, uozbiljila je vlast, ali i same poljoprivrednike.

Posljednjeg novembarskog dana ističe rok za dostavljanje podataka Ministarstvu poljoprivrede USK o ostvarenoj ovogodišnjoj poljoprivrednoj  proizvodnji. Neki rokovi već su istekli, a ovaj posljednji odnosi se na animalnu i certicifiranu organsku proizvodnju.

Prema onom što smo saznali radeći na ovoj temi, već prema pristiglim rezultatima, može se zaključiti da je ova godina bila izuzetno dobra za poljoprivrednike, javlja rtvusk. Mnoge proizvodnje su značajno povećane, primjera radi, samo proizvodnja mlijeka za oko 2,5 miliona litara.

-Od Vlade FBiH je bilo povećanje za podsticaj u poljoprivredi od 20 miliona, od Vlade kantona je isto došlo do znatnog povećanja, milion i četristo hiljada. Dobili smo neočekivano brzo sredstva. Ovakvim trendom da nastave raditi i isplaćivati mi bi bili ekstra pa zadovoljni – ističe Ermin Veladžić, poljoprivrednik iz Bužima.

Ovaj vrijedni poljoprivrednik u štalama ima 130 grla. Ovog ljeta obogatio je stočni fond za još 14 visokomliječnih krava i povećao godišnju proizvodnju za oko pedeset hiljada litara mlijeka.

-Količina mlijeka koju isporučujemo je trenutno negdje 1500-1600 litara dnevno. Isporučujemo mlijeko Meggle mljekari već dvadeset godina, navodi ovaj poljoprivrednik.

Iako su mnoga mala gazdinstva ugašena, došlo je do ukrupnjavanja mnogih farmi, tako da ovaj sektor bilježi značajno povećanje proizvodnje – potvrdili su i u Ministarstvu poljoprivrede Unsko-sanskog kantona.

Previous Bosnić: Ovo je bosanska snaga, moć!
Next Mašović: I pored otežanih uvjeta OSBiH ostvarile zapažene rezultate (VIDEO)

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Zaštitni viziri iz Goražda olakšavaju rad zdravstvenim radnicima u zemlji i regiji

U vrijeme kada je zbog pandemije sve veći nedostatak medicinske opreme, mnoge firme usmjeravaju svoju proizvodnju u taj sektor. U naporima da se što brže proizvede što je moguće veći

Ekonomija/Biznis

“Kupuj domaće – gradi BiH”

Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine nizom aktivnosti svakodnevno podržava i promoviše bosanskohercegovačke kompanije, koje, sada u vanrednim okolnostima usljed pandemije korona virusa ustupaju sve svoje kapacitete i radnu snagu

Ekonomija/Biznis

Broj zaposlenih u FBiH od 5. maja porastao za 7.443

Ukupan broj zaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine 8. juna ove godine po prebivalištu osiguranika bio je 515.050, podaci su Porezne uprave Federacije BiH.  Od početka pandemije, u Federaciji BiH