USK: Značajno povećanje poljoprivredne proizvodnje

USK: Značajno povećanje poljoprivredne proizvodnje

Za razliku od prošle, ova godina može se smatrati veoma uspješnom u mnogim sektorima poljoprivede.

Pandemija koronavirusa, sada je to sasvim jasno, uozbiljila je vlast, ali i same poljoprivrednike.

Posljednjeg novembarskog dana ističe rok za dostavljanje podataka Ministarstvu poljoprivrede USK o ostvarenoj ovogodišnjoj poljoprivrednoj  proizvodnji. Neki rokovi već su istekli, a ovaj posljednji odnosi se na animalnu i certicifiranu organsku proizvodnju.

Prema onom što smo saznali radeći na ovoj temi, već prema pristiglim rezultatima, može se zaključiti da je ova godina bila izuzetno dobra za poljoprivrednike, javlja rtvusk. Mnoge proizvodnje su značajno povećane, primjera radi, samo proizvodnja mlijeka za oko 2,5 miliona litara.

-Od Vlade FBiH je bilo povećanje za podsticaj u poljoprivredi od 20 miliona, od Vlade kantona je isto došlo do znatnog povećanja, milion i četristo hiljada. Dobili smo neočekivano brzo sredstva. Ovakvim trendom da nastave raditi i isplaćivati mi bi bili ekstra pa zadovoljni – ističe Ermin Veladžić, poljoprivrednik iz Bužima.

Ovaj vrijedni poljoprivrednik u štalama ima 130 grla. Ovog ljeta obogatio je stočni fond za još 14 visokomliječnih krava i povećao godišnju proizvodnju za oko pedeset hiljada litara mlijeka.

-Količina mlijeka koju isporučujemo je trenutno negdje 1500-1600 litara dnevno. Isporučujemo mlijeko Meggle mljekari već dvadeset godina, navodi ovaj poljoprivrednik.

Iako su mnoga mala gazdinstva ugašena, došlo je do ukrupnjavanja mnogih farmi, tako da ovaj sektor bilježi značajno povećanje proizvodnje – potvrdili su i u Ministarstvu poljoprivrede Unsko-sanskog kantona.

Previous Bosnić: Ovo je bosanska snaga, moć!
Next Mašović: I pored otežanih uvjeta OSBiH ostvarile zapažene rezultate (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Učitelj iz Bangladeša radi kao građevinski radnik u Bihaću i Cazinu

Uvoz strane radne snage u Bosni i Hercegovini postaje praksa. Bolje radne uvjete i bolja primanja kod nas nego u matičnim državama imaju radnici iz Bangladeša, Turske i Nepala. Broj

Ekonomija/Biznis

Promovisan 5.491 diplomant i magistranat Univerziteta u Sarajevu – BBI banka će zaposliti najbolje

Direktor BBI banke (Bosna Bank International) Amer Bukvić najavio je na današnjoj ceremoniji dodjele diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu da će BBI banka zaposliti najbolje diplomante koji su

Ekonomija/Biznis

Aronija sve zastupljenija na području Sanskog Mosta: Kultura koja daje puno

  Na području sela Čaplje, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, nalazi se plantaža aronije čiji je vlasnik poljoprivredni proizvođač Hamo Biščević, koji ističe kako je ovom bobičastom kulturom zasadio oko