USK: Značajno povećanje poljoprivredne proizvodnje

USK: Značajno povećanje poljoprivredne proizvodnje

Za razliku od prošle, ova godina može se smatrati veoma uspješnom u mnogim sektorima poljoprivede.

Pandemija koronavirusa, sada je to sasvim jasno, uozbiljila je vlast, ali i same poljoprivrednike.

Posljednjeg novembarskog dana ističe rok za dostavljanje podataka Ministarstvu poljoprivrede USK o ostvarenoj ovogodišnjoj poljoprivrednoj  proizvodnji. Neki rokovi već su istekli, a ovaj posljednji odnosi se na animalnu i certicifiranu organsku proizvodnju.

Prema onom što smo saznali radeći na ovoj temi, već prema pristiglim rezultatima, može se zaključiti da je ova godina bila izuzetno dobra za poljoprivrednike, javlja rtvusk. Mnoge proizvodnje su značajno povećane, primjera radi, samo proizvodnja mlijeka za oko 2,5 miliona litara.

-Od Vlade FBiH je bilo povećanje za podsticaj u poljoprivredi od 20 miliona, od Vlade kantona je isto došlo do znatnog povećanja, milion i četristo hiljada. Dobili smo neočekivano brzo sredstva. Ovakvim trendom da nastave raditi i isplaćivati mi bi bili ekstra pa zadovoljni – ističe Ermin Veladžić, poljoprivrednik iz Bužima.

Ovaj vrijedni poljoprivrednik u štalama ima 130 grla. Ovog ljeta obogatio je stočni fond za još 14 visokomliječnih krava i povećao godišnju proizvodnju za oko pedeset hiljada litara mlijeka.

-Količina mlijeka koju isporučujemo je trenutno negdje 1500-1600 litara dnevno. Isporučujemo mlijeko Meggle mljekari već dvadeset godina, navodi ovaj poljoprivrednik.

Iako su mnoga mala gazdinstva ugašena, došlo je do ukrupnjavanja mnogih farmi, tako da ovaj sektor bilježi značajno povećanje proizvodnje – potvrdili su i u Ministarstvu poljoprivrede Unsko-sanskog kantona.

Previous Bosnić: Ovo je bosanska snaga, moć!
Next Mašović: I pored otežanih uvjeta OSBiH ostvarile zapažene rezultate (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Poslovi s Pakistanom mogu donijeti milijardu dolara Bosni i Hercegovini

Makarević: Hirurzi u Bosni i Hercegovini ne vjeruju pakistanskoj robi, pa zato istu tu robu uvoze iz Njemačke gdje plaćaju 10 puta više, a Nijemci upravo uvoze iz Pakistana Poslovi

MADE IN BOSNIA-387

AS Holding povećao izvoz u prvih šest mjeseci 2020. godine

Nakon što je u prošloj godini AS Holding ostvario rekordnu vrijednost izvoza, lider prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini je zaključno sa junom 2020. godine zabilježio finansijski rast plasmana svojih

Ekonomija/Biznis

Privreda: ZDK bilježi rast po brojnim parametrima

  Okrugli sto o temi “Kako povećati konkurentnost privrede regije Zenica” održan je danas u Zenici, kao jedan u nizu događaja u organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke s