Uspjeh mladih bh. fizičara: Iz Indije se vratili sa srebrom i bronzom

Na 46. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike (IPhO 2015) za učenike srednjih škola koja se ove godine održava u Indiji u periodu 5. do 12. jula, mladi fizičari iz Bosne i Hercegovine ostvarili su do sada najveći uspjeh otkad naša zemlja učestvuje na ovom takmičenju.

U konkurenciji 84 zemlje i preko 380 učenika iz čitavog svijeta, naš tim je osvojio jednu srebrenu i jednu bronzanu medalju te dvije Pohvale (Počasne medalje).

Srebrenu medalju osvojio Bahrudin Trbalić (Međunarodna srednja škola, Tuzla) dok je bronzanu osvojio Nermedin Džeković (Međunarodna srednja škola, Sarajevo). Ovo je ukupno treća srebrena i peta bronzana medalja za našu državu na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike.

Naida Dedić (Gimnazija “Visoko”, Visoko) i Ajdin Palavrić (Prva gimnazija, Zenica) dobitnici su Počasne medalje.

Odlazak našeg tima na Međunarodnu olimpijadu iz fizike podržali su Ministarstvo  za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te HIFA Oil Tešanj, AN Projekt Doboj Jug, Velfarm Gračanica, Ekoservis Tešanj, Master Fashion Travnik, Ganjgoline Doboj Jug, MBA Usora,  Kamenorezac Doboj Jug i HIFA Petrol Sarajevo.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona odbilo je da finansira odlazak mladih fizičara.

(NAP)

Previous Mehmedović: Sigurnosnim sistemom u BiH upravljaju velikosrpske obavještajne strukture
Next 136 novih bijelih nišana u mezarju Potočari: Svi moji su ovdje, a ja ne znam gdje sam

You might also like

NAŠI DANI

Ambasada Turske u Bosni i Hercegovini: Sve naše institucije priznaju genocid u Srebrenici!

Ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini zlonamjernim je ocijenila vijesti u pojedinim medijima objavljenim uz naslov kako je “Erdoganova partija odbila usvajanje prijedloga zakona o priznavanju genocida u Srebrenici”.

NAŠI DANI

Lijep primjer iz Gračanice: Pronađenu torbicu i novac vratio vlasniku

Događaj koji se desio ovih dana u Gračanici vraća vjeru i nadu u ljude, omladinu. Jedan Gračanlija je na izletištu Bijela voda u Sokolu zaboravio torbicu u kojoj su bili

NAŠI DANI

Zabrana izgradnje MHE: Dobrobit za društvo ili subverzivna djelatnost usmjerena na podrivanje BH ekonomije?

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji, te je omogućeno da stupi na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama