Uspjeh porodične firme iz srednjobosanskog gradića: Pedesetak trgovina u zemlji, stigli i do Dubaija

Uspjeh porodične firme iz srednjobosanskog gradića: Pedesetak trgovina u zemlji, stigli i do Dubaija

 

Iako nam se tako ne čini, ali iza većine uspješnih modnih priča u svijetu, kao i svjetski prepoznatljivih modnih brendova, stoji sasvim obična topla ljudska priča koja počinje prvim korakom, odnosno prvim proizvodom, piše Večernji list BiH.

Upravo je tako prije pet godina krenula i priča porodice Litrić iz kiseljačkog naselja Bilalovac. Almir i Elmira Litrić živjeli su od preprodaje torba. Kupci su tražili nešto novo i drukčije. Kako im nisu uspjeli ispuniti želje, Elmira koja je znala šivati, odlučila je sama pokušati osmisliti i sašiti torbu. Bila je, kažu nam Litrići, malo smiješna i više je sličila na ceker, ali komšinici se svidjela. A onda ih je sašila još nekoliko. Kći Irma fotografisala je torbe, objavila ih na Facebooku i tako je krenula priča o poslovnom uspjehu Ilea torbica koja je odavno prešla granice Bosne i Hercegovine.

Vlastitim radom i kreativnošću porodica Litrić stvorila je modni brend Ilea bags. Modernim dizajnom, kvalitetom i pristupačnom cijenom torbice koje proizvode pronašle su put do kupaca širom svijeta.

-Stigle su čak i do dalekog Dubaija.

Jedna od najneobičnijih narudžbi koje smo radili je upravo narudžba za prošlogodišnji sajam u Dubaiju na kojemu je Bosna i Hercegovina prvi put izlagala. Kao bh. proizvod naše torbice bile su najtraženije na što smo izuzetno ponosni – kaže nam Irma Litrić-Boja, diplomirana ekonomistica koja je u porodičnom poslu kreiranja i izrade Ilea torbica, uz ostalo, zadužena i za odnose s javnošću. Njenog oca Almira našli smo u proizvodnji.

Obilazio je pogone u koje su ovih dana stigli nove mašine, zadnja riječ tehnologije koje koristi i Prevent, poznata tvornica autopresvlaka koja radi uglavnom za inostrano tržište. Uz nove strojeve Almir Litrić otkrio nam je i dio poslovnih planova porodične firme koja uskoro izlazi na tržište Evropske unije.

U Bosni i Hercegovini već imamo 50-ak svojih trgovina. Imamo i veoma aktivnu online prodaju u BiH kao i brojnim drugim zemljama. Početkom iduće godine izlazimo na tržište Evropske unije. S partnerom u Hrvatskoj dogovorili smo prodaju u njegovom lancu trgovina koje ima u cijeloj Hrvatskoj, uz postojeću vrlo uspješnu online prodaju koju imamo u Hrvatskoj – kazao nam je Almir Litrić.

Uz nove mašine uz pomoć kojih će Ilea torbice lakše prijeći put od ideje do gotovog proizvoda, proizvodnju ovog već prepoznatljivog brenda, diktiraju najnoviji modni trendovi.

Svakodnevno pratimo šta je to moderno, koji materijali se nose. Našom novom kolekcijom od materijala koje nabavljamo u Turskoj i Njemačkoj dominiraju velur, pliš i lak. Što se dezena tiče, novom kolekcijom dominira životinjski uzorak koji je ove sezone izuzetno moderan. Često svoj proizvod dizajnom prilagođavamo dezenima cipela koje su trendu. Ono što naši kupci znaju i posebno cijene jest jedinstvenost naših proizvoda. Svaku iz serije torbi proizvodimo u malim količinama tako da su skoro unikati – ističe Almir Litrić.

Za razliku od većine svojih vršnjaka, njegova kći Irma ne pomišlja o odlasku iz Bosne i Hercegovine. – Nikad ne bih napustila Bosnu i Hercegovinu niti sam ikada razmišljala o odlasku. Smatram da se stvari mogu mijenjati, a ovdje pristojno živjeti. Tu je moj dom, porodica, sve što mi je srcu drago, a to se nikakvim bogatstvom ne može kupiti – kaže nam Irma.

Uz pomoć društvenih mreža ona je našla put do prvih kupaca, a posebno uspješnom u prodaji ističe Facebook na kojemu imaju više od 85 hiljada pratilaca. Uz pozitivne ocjene koje dobivaju svakodnevno, njihovi kupci, kažu, najbolja su im reklama. A oni se uvijek vraćaju jer Ilea torbica nikad dosta. A kako im i odoljeti jer imaju baš ono što je trenutno u trendu i jednostavno se mora imati.

 

(Večernji list/MiruhBosne)

Previous Bošnjaci danas proslavljaju Dan Sandžaka
Next Boban: Ponosan sam što sam u Sarajevu, gradu koji je pun čudesa. Sjajna atmosfera oko reprezentacije

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Pleteni namještaj iz Bosne i Hercegovine u eminentnim hotelima u Španiji

  Nermin Terzić, šef Službe za marketing u kompaniji Rattan Sedia po struci je magistar žurnalistike. Studij je završio na Univerzitetu u Tuzli, najprije dodiplomski studij – opći smjer, a zatim

MADE IN BOSNIA-387

Bosanski brend Artesana sa proizvodima za najmlađe ide na tržište Njemačke i Singapura

Artesana manufaktura, ručno izrađuje unikatne modne detalje u malim serijama sa jedinstvenim dizajnom, oblicima i dezenima a nastala je u okviru firme Web Media d.o.o.. Iako su kao firma specijalizovani

Ekonomija/Biznis

Povećan obim posla: Pretis upošljava 126 radnika!

  Preduzeće Pretis d.d. Vogošća raspisalo je oglas za prijem 126 radnika, zbog povećanog obima posla – prenosi poslovni portal Indikator. Kompanija traži 30 kovača, 34 radnika za rad na