Uspješna djeca, naše najveće blago: Priča o Denisu

Uspješna djeca, naše najveće blago: Priča o Denisu

 

Ovako je sve počelo: Denis Avdić je jedan tipičan trinaestogodišnjak koji balansira između školskih obaveza, karatea, muzičke škole i škole slikanja. No, i pored svih obaveza koje ima napisao je esej za konkurs u Japanu (The Goi Peace Foundation), podržan od strane UNESCO-a, ”The change I want to make”.

Desetak dana nakon što je poslao esej, na njegovu e-mail adresu stigla je informacija o konkursu povodom Međunarodnog dana mira na temu ”May Peace Prevail”. Tema ga je veoma zainteresovala, ali je imao zaista malo vremena, svega 12-ak dana do kraja konkursa, ali je to shvatio kao izazov, tako da je nekoliko dana do kasno u noć radio na detaljima koje je zamislio. A pazio je i na najsitnije detalje na građevinama, od poznate crkve u Moskvi, Taj Mahala, Big Bena, do Eiffelovog tornja ili Kipa slobode. Nije želio propustiti nijedan detalj koji je zamislio, a u sve je još ukomponovao naš dobri Stari most koji spaja obale i ljude.

Rad je poslan bez očekivanja, jer konkurencija je bila ogromna, preko 6.000 radova iz 79 zemalja svijeta. Ali, čuda se dešavaju, i Denis je ušao u finale! Na osnovu odluke 61 internacionalnog sudije Denis je pobijedio u njegovoj dobnoj kategoriji!

Kao nastavak rada plan je da se u Jablanici postavi Mirovni stub. Peace Poles International ima svoje ogranke po cijelom svijetu, a jedan od projekata im je i Peace Pole (Mirovni stub), koji šalju onima koji daju svoj doprinos u očuvanju mira i širenju ideja o miru. Do sada su stubove poslali i postavili u 180 zemalja, a kod nas će doći zahvaljujući Denisovom radu.

Bosna i Hercegovina ima izuzetnu, nevjerovatno pametnu i talentiranu djecu na koju svi trebamo biti ponosni. Asocijacija na BiH ne trebaju biti rat i stradanje, politički sukobi i prošlost, trebamo im pokazati Bosnu i Hercegovinu sa bogatstvom kultura, religija, naroda koji žive u njoj, sa djecom na koju trebamo biti ponosni.

Zato je bitno uključivanje škola u globalna takmičenja, da svima pokažemo koliko vrijedimo, kakve nastavnike imamo, i šta sve radimo i postižemo, piše Mreža za izgradnju mira.

Denis Avdić

Previous 'Ova tvorevina danas prebija, ubija, hapsi i progoni Srbe, jer je nesrbe dobrano istrijebila'
Next Učenicima u dijaspori od danas dostupan portal za učenje maternjeg jezika

You might also like

BAŠTINA

‘Stari grad’ u Srebreniku u novom projektu Armina Muzaferije – promocija na Dan državnosti

Pjevač Armin Muzaferija posjetio je Srebrenik, gdje je sa gradonačelnikom Nihadom Omerovićem razgovarao o projektu na kojem uveliko radi, a koji se bazira na promociji i očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa Bosne

KULTURA I UMJETNOST

U Potočarima otvorena epska izložba ‘Exodus’ maestralnog Safeta Zeca

Epska izložba “Exodus”, slikarski opus maestralnog Safeta Zeca otvorena je večeras u potočarskoj fabrici akumulatora, mjestu gdje su se Srebreničani jula 1995. godine nadali spasu, a umjesto nade, dobili još

KULTURA I UMJETNOST

Umjetnička instalacija “Majčina marama” otvorena u Memorijalnom centru: Došlo oko 9.000 marama iz 180 država

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari otvorena je umjetnička instalacija “Majčina marama” koja je prvobitno izložena u Memorijalnom centru, a sljedeće godine će biti i pred zgradom Ujedinjenih nacija u