Uspješna godina: Tešanjski Koteks povećao prihode i proizvodne kapacitete

Uspješna godina: Tešanjski Koteks povećao prihode i proizvodne kapacitete

Tešanjski Koteks, kao vodeće preduzeće u industriji kože, poslovanjem u prošloj godini povećao je svoje prihode u odnosu na prethodnu, 2015. godinu.

“Tokom 2016. godine izvršena je dodatna doregistracija Koteksa za potrebe namjenske proizvodnje, a isto tako smo završili sve pripreme oko certificiranja preduzeća za dobijanje halal-certifikata, koji smo uspješno odbranili 20.1.2017. godine. Završena je i investicija u Tešnju u proizvodne pogone i pomoćna skladišta i time su u dobroj mjeri povećani proizvodni kapaciteti Koteksa. Vrijednost ove investicije je iznosila oko 2,5 miliona KM”, kazao je Haris Sejdić, izvršni direktor Koteksa, u razgovoru za Oslobođenje.

Koteks je u 2016. godini imao preko 15 miliona maraka izvoza, a trenutno zapošljava oko 280 radnika. Zbog proširenja proizvodnje u poslovnoj jedinici Visoko raspisali su i konkurs za radno mjesto šivača za proizvodnju vojne i druge opreme, kože i tekstila, gdje im je potrebno dvadeset izvršilaca.

“Naš plan je da se poveća proizvodnja ne samo u Visokom nego i u pogonima u Tešnju. Razlog je taj da pored toga što imamo stalne kooperante koji rade za nas sa preko 120 radnika (u kooperantskim preduzećima), imamo potrebe i za upošljavanjem u Koteksu kako bismo pratili ono što od nas očekuju naši inostrani, ali i domaći kupci i partneri. Očekivanja naših partnera jesu da pružamo isporuke tačno na vrijeme, te davršimo postepeno, ali stalno povećanje kapaciteta”, kazao je Sejdić.

Za 2017. plan im je prvenstveno pokrenuti novu investiciju u Tešnju, čime bi zaokružili cijeli proizvodni ciklus, ali i završiti pomoćna skladišta, potrebne parking-prostore za velika vozila (šlepere), laboratoriju za ispitivanje proizvoda, te mnoge druge.

Podsjećamo, iz proizvodnih pogona Koteksa izlaze proizvodi iz programa sirove kože, kožne i tekstilne konfekcije, modne i radne odjeće i obuće, te HTZ opreme i kožne galanterije.

(akta.ba)

Previous Načelnik Općine Bužim: Bužim ima najmlađu populaciju u našoj državi sa prosjekom od 32 godine
Next Široki Brijeg nekada - dom odanih bosanskih vojnika

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosanska automobilska industrija prvi put na sajmu u Stuttgartu

Bosanskohercegovačka automobilska industrija prvi put je predstavljena na sajmu “Global Automotive Components and Suppliers Expo 2019” u Stuttgartu koji traje do 23. maja. U sklopu “Stuttgart Automotive Week 2019”, kao

MADE IN BOSNIA-387

U našoj zemlji povećana proizvodnja pšenice za 43,9 posto, a kukuruza za 50 posto

U Bosni i Hercegovini požnjevena površina i ukupna proizvodnja kod većine važnijih usjeva je veća u odnosu na isti period 2015. godine, navode iz Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Ekonomija/Biznis

Uspješna poljoprivredna zadruga iz Tuzle: Milk Land obezbjeđuje 955 plata

Već nekoliko godina poljoprivredna zadruga Milk Land Tuzla ponosni je vlasnik cerfitikata bonitetne pouzdanosti. Kako nam je kazala Devleta Pamučkić, direktorica Milk Landa, u proteklih pet godina, od osnivanja zadruge do